Sălajul are cea mai mare rată de infectare cu COVID pentru că se fac multe teste, crede prefectul

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 03.11.2020 - 22:56
Prefectul județului Sălaj, Marcel Virgil Țurcaș. Sursa foto: Facebook Prefectura Sălaj
Prefectul județului Sălaj, Marcel Virgil Țurcaș. Sursa foto: Facebook Prefectura Sălaj

Județul Sălaj a raportat, marți, cea mai mare rată de incidență din România, având 5,2 infectări la mia de locuitori, după o creștere constantă de 13 zile de la depășirea pragului de 3 infectări la mia de locuitori. 

SHARE

În județul Sălaj au fost confirmați cu coronavirus de la începutul pandemiei circa 3.000 de oameni, iar 76 au murit. Aproape 2.000 de cazuri sunt active în județ în prezent, conform datelor din 3 noiembrie, puse la dispoziția Newsweek România de Prefectura Sălaj. 

Prefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș, a declarat, pentru Newsweek România, că motivele pentru care se înregistrează această creștere sunt: numărul mare de teste prelucrate pe zi, peste 500, faptul că sunt trei orașe mari care raportează peste 8 cazuri la mia de locuitori, care vor fi puse în carantină cel târziu joi, dar și că este vorba despre o transmitere comunitară. 

Prefectul a insistat că în județul Sălaj au fost aplicate măsurile de protecție sanitară și că sunt doar „microfocare care pot fi controlate”.

Un alt motiv pentru rata mare de infectare este, în opinia prefectului, faptul că Sălajul este un județ mic (sub 250.000 de locuitori), iar fiecare caz nou apărut cântărește mult în statistică. 

Conform datelor Grupului de Comunicare Strategică (GCS), județul Sălaj a depășit prima dată pragul de 3 infectări la mia de locuitori în 25 octombrie. Patru zile mai târziu, în 29 octombrie, a ajuns la 4,11 cazuri la mia de locuitori, iar la începutul lunii noiembrie a sărit un nou prag - 5,1 infectări la mia de locuitori.

„Noi suntem peste media națională la teste”

„Discutăm de o situație statistică, este incidența pe ultimele 14 zile, dar nu putem să nu vorbim de câteva probleme: 

1. Avem la nivel european, național și la nivelul tuturor județelor o transmitere comunitară, extinsă, acest lucru însemnând că fiecare persoană cu care intrăm în contact – fie că mergem la farmacie, la magazin sau un atelier auto - ar putea fi considerată suspectă.

2. Sub nici o formă această creștere a incidenței în județul Sălaj nu este ca urmare a neaplicării măsurilor de protecție sanitară. Sub nici o formă. Noi am luat la modul cel mai serios această problemă a controlului aplicării măsurilor. 

3. Problema testării – testarea este un instrument important, la care noi apelăm pentru a „extrage” din comunitate persoanele care prezintă o anumită simptomatologie, în vederea testării lor, pentru a izola aceste persoane și pe contacții lor. 

Sunt multe discuții la nivel național, noi suntem peste media națională la testare, ar fi corect să raportăm numărul de teste la suta de mii de locuitori – să vedem populația fiecărui județ și câte teste face acel județ și mă refer la o medie săptămânală sau la două săptămâni. La nivel național, s-au făcut și 36-37.000 de teste, dacă împărțiți populația României la acest număr de teste rezultă că se fac cam 180 de teste la suta de mii de locuitori. Noi suntem peste acest nivel și sigur că acest lucru ne face să credem că ar putea fi unul din factorii care ne-ar propulsa pe acest nivel.

Județul nostru este până în 250.000 de locuitori, este cât un oraș mai mare, atunci sigur că orice caz nou mărește incidența, fiind un județ mic”, sunt argumentele aduse de prefect, la întrebarea Newsweek România despre cum explică rata cea mai mare de infectare cu coronavirus din țară. 

Virgil Țurcaș spune că, în prezent, în județul Sălaj se fac peste 500 de teste pe zi, dar și că sunt câteva orașe cu o rată foarte mare de infectări. 

„Acum depășim 500 de teste pe zi. Noi facem teste și la laboratoare private – testele la cerere – Cluj, Oradea, Baia Mare, dar s-au mai creat și câteva centre de testare în județ, care deservesc mai multe unități administrativ – teritoriale. Acolo merg, în urma unei evaluări făcute de medici, pacienții cu simptomatologie, se testează și indicele de pozitivitate este foarte mare – de peste 70 la sută, pentru că se face țintit. Sunt câteva centre – Jibou, Crasna, Șimleul Silvaniei și Zalău - pentru a nu supraaglomera Unitatea de Primiri Urgențe”, spune prefectul. 

Vor fi carantinate Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei. Cel târziu, joi 

„Incidența – este într-o dinamică, dar noi avem o incidență ridicată și pentru că avem trei orașe în vârf, ponderea lor e destul de mare în județ: orașul reședință de județ Zalău, care este peste 8 la mie, Jibou – peste 10 la mie și Cehu Silvaniei – peste 8 la mie. Ne duc la o incidență mare. Noi am făcut demersuri pentru carantinarea acestor orașe, s-a inițiat procedura administrativă, analiza DSP a fost transmisă la INSP, trebuie să obținem un aviz și se va concretiza într-un proiect de hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar se va institui carantina prin ordinul Comandantului acțiunii, de la DSU. Apoi, trebuie să elaboăm un set de măsuri pentru aceste orașe carantinate, pentru că fiecare oraș are anumite particularități. Carantinarea vizează restricții de circulație, în sensul că se vor evita deplasările inutile. Cele care vizează aprovizionare cu alimente și produse farmaceutice, medicamente – nu va fi cazul, dar va fi un control strict în interiorul acestor localități”, spune prefectul. 

Acesta estimează că orașele vor fi puse în carantină mâine sau cel târziu joi, pentru 14 zile. 

Întrebat despre numărul focarelor active din județ, Virgil Țurcaș spune: „N-aș putea să vi le enumăr pe toate, pentru că sunt microfocare, sunt și în secțiile de spital – dar nu au dus la închiderea secțiilor, în întreprinderi private, dar nu ar fi problema focarelor, pentru că focarele se pot controla. Se izolează, inclusiv contacții”. 

Prefectul reamintește și că „e transmitere comunitară”, dar și că „eforturile noastre merg spre acea strategie de testare; noi ne dorim să extragem tot ce simptomatic, pozitiv – și apoi să-i ducem spre testare, e foarte important, testarea e cel mai bun instrument”. 

Pandemia COVID în județul Sălaj. Datele din 3 noiembrie, primite de Prefectura Sălaj de la Direcția de Sănătate Publică:

- 3.081 de persoane infectate cu coronavirus de la începutul pandemiei

- 70 de persoane confirmate în ultimele 24 de ore

- 1.047 de pacienți declarați vindecați de la începutul pandemiei

- 1.958 de cazuri pozitiv în prezent, din care 179 spitalizate, iar 1779 de persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, care au consimțit să se izoleze (montorizate de medicul de familie)

- 1.608 persoane aflate în carantină la domiciliu

- 76 de persoane decedate, înregistrate de la începutul pandemiei  - datele Prefecturii Sălaj din 3 noiembrie, primite de la Direcția de Sănătate Publică.

Mai jos, tabelul cu incidența cumulată, valabilă pentru astăzi, 3 noiembrie. Sursa: GCS 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te