Consilier parlamentar și lider ALDE, mită de 370.000 de lei de la o firmă de echipamente COVID

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.10.2020 - 23:40
Echipamente medicale

Cea mai mare parte a banilor primiţi de inculpat ar fi fost folosiţi exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziţionare autoturism de lux.  

SHARE

Fostul consilier parlamentar Avram Gal a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, după ce, în primăvara acestui an, ar fi cerut circa 600.000 de lei de la reprezentantul unei firme pentru a-i determina pe funcţionarii unei companii naţionale să cumpere echipamente de protecţie împotriva COVID-19 de la firma respectivă.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Avram Marius Gal, la data faptei având funcţia de consilier în Parlamentul României, pentru trafic de influenţă.

"În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influenţă asupra funcţionarilor unei companii naţionale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să îşi exercite atribuţiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecţie împotriva COVID, de la firma respectivă", arată DNA, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

În rechizitoriu se arată că, din banii pretinşi, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obţină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecţie, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârşitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societăţii comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate şi o fundaţie care îi aparţinea, dar şi în numerar) şi bunuri în valoare de 69.940 lei.

Potrivit DNA, inculpatul s-ar fi folosit de relaţiile profesionale şi interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcţiile publice deţinute, în scopul creării impresiei că poate influenţa decizii adoptate la nivelul anumitor instituţii publice.

Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparenţă de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate şi donaţie), cât şi a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile dispuse în cauză.

Avram Gal este liderul ALDE Diaspora. 

Potrivit presei clujene, el a fost, timp de două luni, consilier al ministrului Dezvoltării Ion Ştefan, iar anterior a fost consilier al ministrului Apărării Sorin Leş şi al ministrului de Intern Cristian David.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te