Biden spune că SUA îl vor sancționa personal pe Putin dacă Rusia atacă Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.01.2022 - 17:52
Biden spune că SUA îi va sancționa personal pe Putin dacă Rusia atacă Ucraina/FOTO:SkyNews

Președintele american Joe Biden a declarat marți că va lua în considerare sancțiuni personale împotriva președintelui Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina, în timp ce liderii occidentali au intensificat pregătirile militare în Europa.

SHARE

Amenințarea rară cu sancțiuni a venit în timp ce NATO plasează forțele în stare de alertă și consolidează Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă ca răspuns la acumularea de trupe de către Rusia în apropierea graniței cu Ucraina, relatează Reuters.

Rusia neagă că ar plănui un atac și spune că această criză este determinată de acțiunile NATO și ale SUA. Ea cere garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv o promisiune a NATO de a nu admite niciodată Ucraina. Moscova consideră fosta republică sovietică drept un tampon între Rusia și țările NATO.

După mai multe runde de discuții SUA-Rusia privind Ucraina, care nu au reușit să ajungă la un progres, Biden, care avertizează de mult timp Moscova cu privire la consecințele economice, a ridicat marți miza, spunând că Putin ar putea fi sancționat personal.

Citește și: Pentagonul a emis ordinele de desfășurare în Europa de Est a 8.500 de militari

În cazul în care Rusia ar intra în Ucraina cu cei aproximativ 100.000 de soldați pe care i-a masat în apropierea graniței, Biden a declarat că ar fi „cea mai mare invazie de la cel de-al Doilea Război Mondial” și ar „schimba lumea”.

Vorbind cu reporterii, Biden a fost întrebat dacă se vede impunând direct sancțiuni lui Putin în cazul în care Rusia ar invada Ucraina. „Da”, a răspuns el. ”M-aș vedea în situația asta”.

Sancțiunile directe ale SUA asupra liderilor străini sunt rare, dar nu fără precedent. Printre alții care s-au confruntat cu sancțiuni se numără Nicolas Maduro din Venezuela, Bashar al-Assad din Siria și Muammer Gaddafi din Libia.

Citește și: Rusia face manevre cu peste 6.000 de militari în proximitatea Ucrainei şi în Crimeea anexată

Marți, un avion american care transporta echipamente militare și muniții a aterizat la Kiev, a treia tranșă dintr-un pachet de 200 de milioane de dolari pentru a consolida apărarea Ucrainei.

Pentagonul a pus în stare de alertă aproximativ 8.500 de soldați americani din Europa și Statele Unite pentru a fi pregătiți să se desfășoare pe flancul estic al NATO dacă va fi nevoie.

Până în prezent, NATO are aproximativ 4.000 de soldați în batalioane multinaționale în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, susținuți de tancuri, apărare aeriană și unități de informații și supraveghere.

În timp ce liderii occidentali fac apel la unitate, au apărut diferențe între națiunile europene cu privire la modul cel mai bun de a răspunde. Putin urmează să se întâlnească miercuri cu șefii unora dintre cele mai mari companii din Italia, al cincilea partener comercial al Rusiei, în ciuda tensiunilor în creștere.

„Este absolut vital ca... Occidentul să fie unit acum, pentru că unitatea noastră de acum va fi mult mai eficientă în descurajarea oricărei agresiuni rusești”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, adăugând că Marea Britanie discută cu Statele Unite posibilitatea de a interzice Rusiei accesul la sistemul global de plăți SWIFT.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va cere clarificări cu privire la intențiile Rusiei într-o convorbire telefonică cu Putin, stabilită pentru vineri. Consilieri politici din Rusia, Ucraina, Germania și Franța urmează să se întâlnească miercuri la Paris.

Planuri de  deviere a gazelor

În contextul în care temerile privind un nou atac militar rusesc sunt ridicate după invazia Crimeei în 2014, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy și-a îndemnat marți compatrioții să rămână calmi și a declarat că se lucrează la organizarea unei întâlniri între el și liderii Rusiei, Germaniei și Franței.

„Nu există ochelari roz, nu există iluzii copilărești, totul nu este simplu. ... Dar există speranță”, a declarat Zelenskiy într-un discurs televizat. „Protejați-vă corpul de viruși, creierul de minciuni, inima de panică”.

La Washington, înalți oficiali ai administrației Biden au declarat că Statele Unite se află în discuții cu principalele țări și companii producătoare de energie din întreaga lume cu privire la o posibilă deviere a livrărilor către Europa în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

UE depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din livrările sale de gaze. Orice întrerupere a importurilor sale din Rusia ar exacerba o criză energetică existentă cauzată de penurie.

„Am... lucrat pentru a identifica volume suplimentare de gaze naturale non-rusești din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu, din Asia și din Statele Unite”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

„Suntem în discuții cu marii producători de gaze naturale din întreaga lume pentru a înțelege capacitatea și disponibilitatea lor de a crește temporar producția de gaze naturale și de a aloca aceste volume cumpărătorilor europeni”, a spus ea.

Psaki și alți oficiali nu au numit țări sau companii specifice, dar au spus că au inclus o gamă largă de furnizori, inclusiv vânzători de gaze naturale lichefiate (GNL).

O escaladare a conflictului ar crește probabil și mai mult costurile energetice pentru multe țări, menținând ratele inflației globale ridicate pentru mai mult timp, a declarat Gita Gopinath, prim director general adjunct al Fondului Monetar Internațional.

Rusia a declarat că urmărește cu mare îngrijorare și a acuzat Washingtonul că alimentează tensiunile din cauza Ucrainei, repetând linia sa conform căreia criza este determinată de acțiunile SUA și NATO și nu de propria sa consolidare a forțelor în apropierea graniței ucrainene.

Biden a declarat marți că ar putea desfășura trupe americane pe termen mai scurt, dar a exclus trimiterea unilaterală de forțe americane în Ucraina, care nu este membră NATO.

„Nu vor exista forțe americane care să se deplaseze în Ucraina”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te