Bâlbâiala cu incidența cazurilor COVID. UPDATE - Explicațiile GSC - de ce se schimbă modul de calcul

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.10.2020 - 14:43
Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

Grupul de Comunicare Strategică n-a mai comunicat joi rata de incidență a cazurilor de coronavirus pentru ultimele 14 zile, pe baza căreia se iau restricțiile în fiecare județ, anunțând o nouă metodă de calcul cel puțin controversată.

SHARE

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică (GSC) precizează, într-un răspuns pentru Newsweek România, motivul pentru ca s-au scos din numărătoare focarele din centre este că rezidenții nu ies din centre. 

„S-a scos pentru ca indicele respectiv are rolul de a reflecta raspandirea comunitară într-un județ sau localitate. Iar focarele de acest gen nu contribuie la răspândirea comunitară, tocmai pentru că respectivele persoane rămân în locațiile respective”, ne-a transmis Grupul de Comunicare Strategică. 

Am întrebat la GSC și ce se întâmplă cu angajații din aceste centre, dacă ei vor fi numărați când se stabilește rata de incidență; am fost sfătuiți să întrebăm la Ministerul Sănătății, pentru că DSP-urile vor face calculul. În schimb, MS ne-a transmis să întrebăm la Grupul de Comunicare Strategică. 

---

Din noua metodă de calcul vor lipsi centrele rezidențiale de îngrijire a vârstnicilor, centrele pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile - inclusiv căminele, internatele și spitalele. 

Acest lucru, deși aceste centre devin constant focare de COVID, iar, deși rezidenții intră rareori în contact cu restul populației, personalul care lucrează în aceste centre nu locuiește doar în centre. 

Astfel, conform unei statistici publicate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), în 25 septembrie, situația pentru aceste centre arată astfel: 1017 de rezidenți infectați, 3398 rezidenți vindecați și 325 de rezidenți care au murit, precum și 538 de angajați infectați și cinci decese. 

Anunțul privind noua metodă de calcul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, miercuri seară: „Concret, luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare care sunt în instituţii, bătrâni, copii, bolnavi neuropsihici sau unităţile sanitare care sunt izolate sau carantinate şi atunci numărul de cazuri noi care rămâne se raportează şi se adună ultimele cazuri noi din ultimele 14 zile şi se scad focarele şi se raportează la mia de locuitori”. 

Nu este clar dacă autoritățile nu vor mai număra nici angajații care lucrează în aceste centre și care se îmbolnăvesc de COVID-19. 

Newsweek România a cerut lămuriri în acest sens de la Grupul de Comunicare Strategică. 

Noua metodă de numărare a fost luată după episodul de marți privind situația din București, când în statistica Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a apărut o rată de incidență de 3,1 la mia de locuitori pentru ultimele 14 zile, în vreme ce în statistica Grupului de Comunicare Strategică a apărut procentul de 2,66 la mia de locuitori.

Diferența dintre cele două se explică prin raportarea la populația rezidentă, respectiv la populația care care are domiciliul în București. Prefectul Capitalei a anunțat, însă, că nu vor fi luate noi restricții în Capitală până când nu se va înregistra o incidență de 3,4 la mie trei zile consecutiv. Miercuri, incidența raportată pentru București era de 2,82 la mia de locuitori. 

Joi, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, la trimiterea bilanțului zilnic cu evoluția cazurilor de coronavirus, că „Având în vedere prevederile art. 4, alin. 2 și 4 din anexa nr. 2 la H.G. nr. 856 din 14.10.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, incidența cazurilor la 14 zile pentru județe și Municipiul București este în curs de actualizare și va fi comunicată ulterior, imediat cum vom primi aceste date”. 

Articolul la care face referire GSC este: „Art. 4. — (1) Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

(2) Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

(3) Calculul zilnic prevăzut la alin. (2) se realizează prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reședința în localitatea de referință, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16,00.

Cifra comunicată de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale județene este utilizată ca referință pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate.

(4) La stabilirea incidenței la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele și spitalele”. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te