Avertisment pe tema mutațiilor pe care pandemia le produce în societățile occidentale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.03.2020 - 19:18

Inițiativa pentru Cultură Democratică și Europeană (ICDE) atrage atenția asupra mutațiilor semnificative care pot apărea în perioada crizei pandemice la nivelul opiniei publice din societățile spațiului euro-atlantic, se arată într-un comunicat al acestui think tank.

SHARE

Grupul de lucru „Politică Internațională” al ICDE se referă la ”opțiunile viitoare de politică externă și relațiile internaționale ale statelor afectate.”

”Italia și atașamentul față de UE este doar un exemplu, dintre cele mai vizibile în acest moment. Ar putea să apară și altele.

Nu este o noutate faptul că de câteva săptămâni se constată o intensificare a campaniei de dezinformare, panicare și fake news, precum și de decredibilizare a capacității instituțiilor occidentale de a aborda eficient criza pandemiei, asociată cu știri pozitive despre <<solidaritatea>> arătată de guvernele Rusiei și Chinei.

Raportul publicat de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) pe 16 martie a.c. este elocvent. În schimb, strategia, măsurile și resursele concrete implicate la nivelul UE sunt deocamdată puțin cunoscute de opinia publică. Asemenea tendințe eurosceptice, anti-occidentale, pro-Rusia și pro-China s-ar putea amplifica și agrava în lunile următoare, în detrimentul valorilor europene, al încrederii în UE, în democrațiile liberale și în alianța transatlantică (occidentală), mai ales dacă măsurile de combatere a efectelor pandemiei vor antrena o recesiune economică severă”, precizează o declarație publică a ICDE.

Think-tank-ul consideră că ”în aceste condiții dificile, cu mare impact emoțional pentru majoritatea cetățenilor, s-ar impune ca guvernele europene și occidentale să apeleze într-o măsură mai mare la parteneriate cu mediul non-guvernamental și să mobilizeze expertiză independentă de calitate confirmată, prin folosirea resurselor de cunoaștere existente la nivelul universităților, think- tankurilor, societății civile, mediului antreprenorial etc.”

”Această lărgire a cercului de consultare, dezbatere și elaborare a politicilor publice și strategiei de comunicare ar putea să crească eficiența și încrederea în guvernele din spațiul occidental și în particular în Uniunea Europeană”, se mai arată în declarație.

Nu în ultimul rând, ”experții ICDE atrag atenția că astfel de crize majore sunt perioadele cele mai sensibile pentru reconfigurarea percepțiilor (corecte sau eronate) ale cetățenilor și pentru dinamica opiniei publice, setând tendințe care ar putea deveni active pe termen mediu și lung.”

Declarația este semnată de Valentin Naumescu, Radu Carp, Cristian Preda, Teodor Baconschi, Iulian Fota, Raluca Moldovan, Dorin Popescu, Lucian Leuștean, Vasile Popovici, Nicu Ștefănuță și Robert Lupițu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te