Alba Iulia, Sibiu, Iași și Reșița ar vrea să se alăture Alianței Vestului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.12.2018 - 08:53
Alianța Vestului atrage tot mai mult atenția. Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Coaliția primarilor din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad, intitulată „Alianța Vestului“, generează agitație în țară, în rândul edililor sau liderilor locali care doresc fie să se alăture acestei inițiative, fie să înființeze asociații după acest model.

SHARE

Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a declarat că municipalitatea pe care o conduce va face demersuri pentru a se alătura Alianţei Vestului, deoarece această asociere este extrem de necesară pentru dezvoltarea zonei, potrivit G4media.
„Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru, pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte. Când s-au întâlnit prima dată cei patru primari, în urmă cu aproape două luni, când s-a devoalat intenţia, la Conferinţa Urban Talk, am spus de atunci că vreau să ne alăturăm”, a declarat primarul reşiţean.
La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că i-a propus omologului său de la Cluj-Napoca, Emil Boc, să participe la elaborarea unui program comun de dezvoltare a zonelor de la est şi de la vest de Carpaţi, intitulat „Trans-Carpatica“, relatează Agerpres.
„Am emis şi noi o scrisoare către Primăria Clujului, domnului primar Emil Boc, în vederea elaborării unui program Trans-Carpatica, în care toate gândurile dinspre est să fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult în aceste alianţe care au acest rol, să spunem, de reprezentare mai important“, a declarat primarul Mihai Chirica.
Chiar și primarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat că întenționează să facă demersuri pentru a se asocia cu cei din această alianță, considerând că este o oportunitate bună de atragere a fondurilor europene. Și primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, este de aceeași părere.
„Relaţia noastră, ca municipiu, cu colegii care au format această alianţă are un trecut solid şi un viitor pe măsură. E o tradiţie a vechiului mod de lucru din Transilvania, cu faţa spre vecini şi Europa. Această sudură a unor oraşe importante din România este, dincolo de nevoia de a consolida dezvoltarea comună, răspunsul politic către un guvern care încă vrea să producem energie cu cărbuni şi să circulăm pe uliţe in loc de străzi. Îi susţin necondiţionat, iar când va fi cazul să punem umărul cu experienţa noastră in fonduri europene vom răspunde prezent. Suntem într-un dialog permanent cu Sibiul şi alte oraşe din centrul ţării şi nu cred că v-a trece mult până această alianţă va fi pe cât de mare, pe atât de utilă ţării şi oamenilor. Nimeni nu face asta pentru că ne credem altcumva, ci pentru că toţi ne dorim mai mult pentru România şi vrem să fim o voce care contează în Europa”, a declarat primarul din Alba Iulia, HotNews.ro a stat de vorbă cu trei dintre aceşti primari, pentru a afla care este scopul acestei Alianţe, care sunt paşii următori şi ce proiecte concrete sunt avute în vedere”, a declarat Mircea Hava pentru Adevărul.

Citește și DOCUMENT Ce prevede actul de înființare al Alianței Vestului, proiectul a patru orașe românești

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te