A plecat cu un rucsac din România și a cucerit Belgia

DE Mihai Duță | Actualizat: 10.11.2018 - 16:16

Bruxelles-ul nu este deloc o piedică pentru români. O demonstrează și Cosmin Râță, care a început să lucreze acolo ca zilier, apoi și-a întemeiat propria firmă.

SHARE

Cosmin absolvise Facultatea de Științe Economice din Craiova și avea posibilitatea să înceapă imediat să muncească la o firmă din oraș, unde fusese stagiar pe perioada studiilor. Dar a vrut să încerce altceva. „Am plecat din nevoia de crește și de a scăpa de «munca de jos». Am ales să vin în Belgia, inițial pentru o angajare sezonieră, iar apoi am vrut să îmi demonstrez mie că pot să realizez ceva și să mă dezvolt ca individ în Occident“, spune Cosmin Râță.

Așa că, în 2003, a ajuns în Belgia cu 40 de euro în buzunar și cu un rucsac de haine. Nu a fost chiar ușor, pentru că România nu era încă membră a Uniunii Europene, așa că era nevoie de viză pentru a avea drept de ședere și de muncă. Iar procedura era chiar dificilă în acea perioadă. A găsit totuși o soluție. 

„Am decis să mă înscriu la facultate pentru a putea avea viză de student și drept de muncă. Am făcut o echivalare de studii la Université Libre de Bruxelles. Însă, pentru a putea să mă întrețin, am lucrat ca zilier necalificat într-o firmă de demolări. Pentru a scăpa cât de cât de munca grea din demolări, am avut o oportunitate de a lucra, tot ca necalificat, la o altă  firmă de acoperișuri, hidro și termo izolații, ca sub contractor.

Printre clienții ROTEAM se numără: NATO, Brussels Airport, Arcelor Mittal, Pfizer, Carrefour


Acolo, împreună cu fratele meu și alți doi prieteni, am simțit că este șansa noastră și am început să învățăm meserie. Când oamenii făceau pauză de prânz, noi le luam sculele din mână și încercam să facem ce fac ei. Angajatorii au apreciat motivația, seriozitatea și determinarea noastră și ne-au ajutat să obținem un prim proiect la o clădire mică aparținând Comisiei Europene. De acolo a plecat totul. Apoi, prin seriozitate, corectitudine, am reușit să evoluăm de la 4 la peste 40 de colaboratori. De la proiecte la «mâna a doua», am devenit subcontractori la proiecte foarte mari și pentru clienți cu notorietate“, își amintește Cosmin Rață.

Într-un timp destul de scurt, firma care primea doar contracte pentru suprafețe de câteva sute de metri pătrați a ajuns la 42 de angajați și se ocupă de clădiri publice, școli, spitale și hale industriale de zeci de mii de metri pătrați. Printre clienții ROTEAM se numără: NATO, Comisia Europeană, Brussels Airport, Arcelor Mittal, Pfizer,
Carrefour, Brussels Capital Region.

Diferența de sistem

În Belgia nu a simțit nicio presiune că este român. Dimpotrivă, a avut parte de mai multă încredere ca în țară. Cosmin spune că sistemul de acolo este cu totul diferit, în sensul pozitiv: „Dacă aduci plus valoare prin ceea ce faci, ai șanse egale cu toți competitorii tăi. Exemplu concret: Am făcut diverse lucrări publice, gen școli, spitale și așa mai departe. Am participat la licitații, respectând anumite criterii clar descrise în caietele de sarcini și am reușit să câștigăm o parte dintre ele «pe bune», fără șpagă sau intervenții. Apoi, facilitățile și sprijinul autorităților pe tot parcursul de dezvoltare al unui antreprenor. De la Start-up până la multinaționale“.

Cosmin își aduce aminte cum a fost luat într-o delegație guvernamentală belgiană care a făcut o deplasare în Orien­tul Mijlociu, deși el nu-și luase cetățenia la acea vreme. „Am fost foarte uimit, pentru că eu aveam o firmă mică. Ni s-a spus că avem referințe bune de la mulți clienți importanți și am fost invitați în această delegație condusă, la acea vreme, de prințul Belgiei, alături de alte firme mici și medii. Mi s-a părut foarte ciudat că eu, un român, merg într-o delegație oficială belgiană. Dar acolo, dacă știi să faci ceva, nu-ți mai trebuie altceva. Acesta este un lucru de bun simț și de normalitate“.

Firma lui Cosmin Râță a făcut acoperișul celui mai mare spital privat din Belgia, cu o suprafață de 22.000 de metri pătrați


Cu toate acestea, Cosmin Râță se simte în continuare foarte legat de România, chiar și după 15 ani petrecuți la Bruxelles. Este prezent la fiecare summit RePatriot și se implică în toate acțiunile acestei organizații.

L-am întrebat cum sunt văzuți românii în Belgia. „Este un subiect sensibil și e foarte mult de dezbătut pe tema asta. Cred este un mix, ca în fiecare țară, între oameni mai buni și mai puțin buni. Belgia este o țară destul de primitoare pentru străini și, odată ce îți găsești locul, ești serios și îți faci treaba cum se cuvine, ești foarte bine văzut și apreciat, indiferent de originea ta.  Poate e un pic mai greu la început, însă, dacă ai deschidere și dorință de integrare, ușile sunt larg deschise“, spune Cosmin. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te