De ce ne îngrășăm atât de repede după ce slăbim? Uite cum ne sabotează corpul nostru. Ce să facem?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.04.2024 - 10:47
De ce ne îngrășăm atât de repede după ce slăbim Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Foto: Freepik.com

Mulți dintre cei care au ținut diete, au luat medicamente pentru slăbit sau au făcut intervenții chirurgicale speciale pentru a pierde în greutate, au observat că după o anumită perioadă corpul nu mai vrea să dea niciun gram jos. De ce se întâmplă acest lucru și ce este de făcut?

SHARE
 Fie că slăbiți cu ajutorul unor medicamente noi eficiente, slăbiți după o intervenție chirurgicală de slăbire sau reduceți caloriile și adăugați exerciții fizice, va veni o zi când acul cântarulului nu va mai vrea să se miște. În cel mai bun caz. 
 
Nu mai pierdeți în greutate, iar acest lucru înseamnă că sunteție pe un platou pentru o perioadă. Apoi este posibil să slăbiți din nou, cel mai des după ce schimbați ceva în dietă. 
 
Sunt cazuri în care, nici nu vă dați seama cum, kilogramele par să revină deși teoretic nu schimbați nimic în rutina zilnică. 

De ce ne îngrășăm atât de repede după ce slăbim? Uite cum ne sabotează corpul nostru. Ce să facem?

Într-un studiu recent, Kevin Hall, un cercetător la National Institutes of Health care este specializat în măsurarea metabolismului și a modificării greutății, a analizat momentul când pierderea în greutate se oprește, în funcție de metoda pe care oamenii o foloseau pentru a scădea kilogramele. 

Citește și: O nouă dietă a apărut în online: „30-30-30”. Ce alimente poți consuma și câte kilograme slăbești

Ceea ce a descoperit este că o parte din motivul pentru care operația de bypass gastric și noile medicamente pentru slăbire, cum ar fi Wegovy și Zepbound, sunt atât de eficiente, este că dublează timpul necesar pentru a atinge un platou. Oamenii sunt capabili să slăbească mai mult decât reducând caloriile.

Corpul reglează greutatea încercând să mențină un echilibru între caloriile pe care le consumăm și caloriile pe care le ardem. Când consumăm sau reducem caloriile și începem să ne ardem energia stocată, pofta de mâncare începe să ne spună să mâncăm mai mult.

 Studiile lui Hall au arătat că, cu cât o persoană pierde mai multă greutate, cu atât apetitul devine mai puternic până când contracarează și, uneori, anulează complet, toată munca grea pe care a făcut-o pentru a pierde în primul rând.

Acest mecanism de feedback a fost valoros pentru strămoșii noștri vânători-culegători, dar nu funcționează atât de bine pentru oamenii moderni care au acces ușor la alimente ultraprocesate cu densitate energetică, scrie CNN.

Foto: Freepik.com

Citește șiSarmale în foi de varză murată, à la Chef Scărlătescu sau à la Chef Bontea? Compară rețetele

Platouri în diferite puncte

În cercetarea făcută de oamenii de știință s-a descoperit că cei care reduc aportul caloric slăbesc mai mult dar după 12 luni, apetitul crește centru a contracara scăderea în greutate. 

Modelul lui Hall a prezis că, pentru a obține pierderea în greutate raportată în acel studiu, persoanele ale căror diete începeau de la 2.500 de calorii pe zi au trebuit să reducă puțin peste 800 de calorii pe zi. Corpurile lor au răspuns îndemnându-i să adauge la aportul caloric zilnic estimat la 83 de calorii pentru fiecare kilogram de greutate pierdut.

Citește și: Ce conține dieta - minune ce îți poate prelungi viața cu un deceniu ? Ce alimente trebuie consumate?

Dr. Christopher Gardner, director de studii de nutriție la Centrul de Cercetare pentru Prevenirea Stanford, a declarat pentru CNN că acest mecanism de feedback este motivul pentru care pierderea în greutate devine mai dificilă cu cât dieta durează mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te