VIDEO Războiul pentru Taiwan. China atacă cu nave de război invizibile. SUA au pregătit submarinele

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.05.2024 - 16:16

VIDEO Războiul pentru Taiwan. China a lansat o navă de război invizibilă. În același timp, SUA au pregătit submarinele care să înlocuiască crucișătoarele sau navele de război.

SHARE

Noua corvetă sau fregată ușoară chineză invizibilă și-a făcut aparent călătoria inaugurală.

Citește și: Armatele SUA și Chinei, față în față la doar 2 km distanță. Americanii blochează invazia în Taiwan | Newsweek Romania

Designul navei are unele asemănări generale cu corvetele suedeze din clasa Visby, care nu pot fi detectate de radare, inclusiv un tun principal care stă ascuns în interiorul unei cupole puțin vizibile atunci când nu este utilizat, dar este mai mare după toate indiciile.

VIDEO Războiul pentru Taiwan. China atacă cu nava de război invizibilă. SUA au pregătit submarinele

Rapiditatea cu care par să avanseze lucrările la această navă vorbește, de asemenea, despre amploarea și domeniul de aplicare a capacității de construcție navală a Chinei, ceea ce reprezintă o provocare uriașă chiar și pentru cei mai bine echipați concurenți ai țării, în principal Statele Unite.

Cu doar două săptămâni în urmă, primul portavion proiectat în China, care are catapulte și alte îmbunătățiri majore, a pornit, de asemenea, în testele sale inaugurale pe mare.

Imagini cu nava pe mare au apărut pe rețelele de socializare în weekend. Nu se știe cu exactitate când a părăsit nava portul, unde a navigat și dacă s-a întors deja în port. 

Citește și: VIDEO China pregătește asaltul de noapte asupra Taiwan. SUA împânzește regiunea cu temutele F-35

Prima imagine clară a acestei nave a apărut în noiembrie 2023, sub forma unei fotografii realizate la Șantierul Naval Liaoning, cunoscut și sub numele de Șantierul Naval Dalian Liaoning South. Imaginile din satelit indică faptul că nava era în construcție acolo cel puțin din luna august a anului trecut, potrivit lui Tom Shugart, cercetător senior adjunct la centrul de reflecție Center for a New American Security (CNAS).

Are 1.500 de tone

În ceea ce privește dimensiunile, Shugart a estimat că lungimea noii nave de război invizibile este de aproximativ 97 de metri (318 picioare), pe baza comparațiilor cu corvetele de tip 056, care nu sunt invizibile - numele de raportare NATO, clasa Jiangdao - care se văd, de asemenea, în imaginile din satelit relevante de mai jos. Se știe că Type 056 de bază are o lungime de 90 de metri (295 de picioare), precum și un deplasament de aproximativ 1.500 de tone. Șantierul naval Liaoning a produs și în trecut Type 056.

În orice caz, o nouă clasă de corvete invizibile ar fi foarte valoroasă pentru Armata Chinei PLAN și ar putea fi folosită în mai multe roluri, în special în zonele litorale.

"Presupunând că această clasă a ajuns să înlocuiască vechile corvete chinezești, m-aș aștepta să aibă un rol în misiuni de escortă, în războiul antisubmarin (ASW) și poate în apărarea aeriană punctuală", a declarat Shugart.

Acest lucru ar fi în linii mari similar cu capacitatea multimisiune a corvetelor Type 056 menționate mai sus, atunci când se aflau în serviciul PLAN. La sfârșitul anului 2021, PLAN a început să își transfere cele 22 de corvete Type 056, dintre care prima a fost pusă în funcțiune la începutul anului 2013, către Garda de Coastă a Chinei. PLAN are în prezent 50 de corvete Type 056A în serviciu activ, prima dintre ele fiind pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2014, care efectuează în principal operațiuni ASW.

Cu toate acestea, spre deosebire de Type 056, calitățile stealth ale navei misterioase ar putea fi deosebit de atractive pentru. Cu toate acestea, este important de reținut că designul său cu grad scăzut de observabilitate nu o face invizibilă pentru radar; dar face nava mai greu de reperat și de clasificat pe radar la distanță, scrie twz

SUA vor mai mulți bani

Având în vedere amenințarea unui conflict în Pacific, o subcomisie a Congresului afirmă că Marina nu se mișcă suficient de repede pentru a găsi o modalitate mai bună de a transporta munițiile către navele sale pe mare și dorește să afle ce se face pentru a rezolva problema.

Aceasta nu este o problemă nouă, dar a devenit evidentă în Marea Roșie, deoarece distrugătoarele din clasa Arleigh Burke au tras peste 100 de rachete sol-aer din familia Standard numai de la jumătatea lunii februarie asupra rachetelor și dronelor Houthi. Nevoia de a realimenta rapid navele de război ar fi mult mai pronunțată într-o luptă pe scară largă cu China, care ar avea loc pe un spațiu de luptă vast și contestat. 

În prezent, China se află în mijlocul uneia dintre cele mai ambițioase campanii de construcție navală din istoria lumii, o modernizare "remarcabilă prin amploarea și succesul său", potrivit experților. Cu toate acestea, în ciuda amplorii și a succesului, marina chineză nu a reușit să producă submarine nucleare de înaltă calitate.

Perspectivele istoricului John Keegan susțin acest punct de vedere, subliniind caracterul invizibil și versatil al submarinelor în comparație cu vulnerabilitatea portavioanelor. În ciuda construcției ambițioase de nave, China întârzie în dezvoltarea unor submarine nucleare silențioase și capabile, ceea ce face din ea o putere navală regională și nu una globală.

Era submarinelor?

Istoricul susține că, fără capacități avansate de război submarin, China nu poate egala superioritatea navală a SUA la nivel global. Eseul evidențiază importanța strategică a submarinelor în menținerea dominației navale a SUA în contextul unor amenințări în continuă evoluție. Sursa AICI

În cazul în care submarinele vor domni în viitorul războiului naval, Statele Unite ar fi în avantaj, deoarece China nu a reușit să dezvolte o flotă de submarine capabilă să concureze cu americanii.

Istoricul a reluat sentimentele cunoscutului istoric John Keegan, care a susținut în anii 1980 că dintre cele mai importante două platforme navale apărute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (portavionul și submarinul), submarinul este cel care se va dovedi mai vital pentru războiul viitor.

Portavionul, indiferent de scenariul realist sau de acțiunea desenată... va fi expus la o gamă mai largă de amenințări decât cele cu care trebuie să se confrunte submarinul... Într-un context terestru, acesta riscă să fie atacat nu numai de avioanele purtate de portavion, ci și de avioanele terestre, de rachetele terestre și de submarinul însuși".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te