Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 22.11.2023 - 14:24
Cercetătorul român la Oxford, Dr.Ștefan Dascălu Foto: Facebook/ Ștefan Dascălu

Boli grave, care până acum câțiva ani reprezentau o sentință la moarte, au în prezent o speranță să fie tratate. Cercetarea în domeniul medical a evoluat fenomenal în ultimii ani. Dr. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a dat explicații într-un interviu pentru Newsweek.

SHARE

Boli grave, despre care mulți se feresc să vorbească deschis, ar putea fi tratate într-un viitor extrem de apropiat. Oamenii de știință din domeniul medical au făcut multe descoperiri în acest domeniu. 

Astfel că pacienți cu afecțiuni despre care se spune că sunt incurabile vor avea o șansă la viață.

Bolile incurabile pentru care va existea leac foarte curând. ”Există o speranță pentru mulți oameni”

Dr. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a explicat într-un interviu pentru Newsweek România cum a evoluat știința medicală în ultimii ani, ce descoperiri au mai făcut oamenii de știință în domeniul medical și ce boli, despre care până acum s-a spus că sunt incurabile, vor avea tratament pe viitor. 

Newsweek România: Cum a evoluat știința în domeniul medical în ultimii ani? Ce au mai descoperit cercetătorii recent?

Dr. Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford. Observăm că în ultimii ani, în istoria extrem de recentă, am avut o evoluție fenomenală a descoperirilor științifice, atât din domeniu medical, cât și din celelalte domenii.

Cu cât există progres în științele fundamentale, cu atât rezultatele și aplicabilitatea lor va fi mult mai mare.

În domeniu medical, observăm în ultimii 10 ani, sau dacă stăm să ne gândim mai bine, chiar în ultimii 3 ani de zile am văzut un progres fenomenal în anumite tehnologii care, într-un final, ne ajută să combatem anumite afecțiuni, unele din ele chiar incurabile anterior. 

Există o speranță, așadar, care nu este deloc de neglijat referitor la multe afecțiuni, unele congenitale, altele dobândite, care cu timpul sunt convins că vor avea și ele un remediu. 

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

 Sigur, este o viziune optimistă, dar în același timp aș zice că este o viziune realistă, pentru că, după cum spuneam, faptul că  înțelegem mai bine lumea din jur și înțelegem fenomenele biologice din organismul nostru, putem să intervenim asupra unor procese și prin acest lucru, să îmbunătățim viețile oamenilor, pentru că acesta este obiectivul fundamental a științei medicale.

Foto: Facebook/ Ștefan Dascălu la momentul decernării unui important premiu pentru impact social din partea Universității Oxford și a Consiliului Național de Cercetare in Bioștiințe din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UKRI - BBSRC).

 Newsweek: Care sunt acele afecțiuni care ar putea fi rezolvate în viitorul apropiat?

Dr. Ștefan Dascălu: În ultima perioadă s-a pus foarte mare accent pe ceea ce se numesc colectiv boli rare. Bolile rare au o incidență foarte scăzută, deci practic un număr foarte mic de oameni suferă de aceste maladii.

Majoritatea sunt genetice, unele sunt autoimune ș.a.m.d. Acestea, pentru că până la momentul de față un număr mic de oameni au suferit de ele, evident că numărul de tratamente și practic motivația atât a industriei medicale cât și chiar a cercetării, pentru că și cercetarea depinde de finanțare, nu a fost una foarte mare. 

Citește și: Trauma unui bărbat care suferă de o boală gravă întâlnită la femei. „E prea multă viață de trăit”

 În schimb, mulțumită unor politici publice atât în Europa cât și în Statele Unite ale Americii, bolile rare și studiul în domeniul bolilor are a fost foarte puternic motivat financiar. Din acest motiv, atât firmele farmaceutice cât și diverse laboratoare din fie din cadrul universitar, fie institute de cercetare, au acum resursele necesare pentru a continua studiul acestor afecțiuni.

Dacă ne uităm doar la studiile clinice care sunt în se află în derulare la momentul acesta, vedem că foarte multe din ele sunt pentru boli rare, boli care înainte nu aveau tratament și din păcate nu aveau nici perspectiva unui tratament în viitorul apropiat.

Și acesta este un lucru fenomenal, este o speranță extrem de mare pentru foarte mulți oameni de pe glob care suferă, din păcate, de aceste afecțiuni. 

”Ideea este că un tratament universal pentru cancer, probabil, nici nu va exista”

Pe de altă parte, ne putem gândi și la alte afecțiuni, să spunem mai clasice și, din păcate, foarte des întâlnite, cum ar fi cancerul. Cancerul este o denumire colectivă, pe care noi o dăm bolilor care, până la urmă, într-un mod fundamental, reprezintă o multiplicare aberantă a celulelor din organismul nostru. 

Cunoaștem cu toții că există cancer de diferite tipuri, există cancer la sân, cancer de prostată, de colon ș.a.m.d. Aceste tipuri de cancer și, în general, denumirea de cancer, sunt denumiri colective pentru diverse erori ale multiplicării celulare care rezultă în manifestarea canceroasă.

Se mai aude, de exemplu, în unele conversații, că oamenii de știință au reușit să facă ”x”, dar încă nu s-a găsit un tratament pentru cancer. Ideea este că un tratament universal pentru cancer, probabil, nici nu va exista. 

Foto: freepik.com - rol ilustrativ

 Newsweek: Ce este de fapt cancerul?

Dr. Ștefan Dascălu: Cancerul este o afecțiune foarte complexă, care depinde de foarte multe rotițe din interiorul ceasului, care este celula noastră și când fiecare părticică aduce contribuția sa în diviziunea celulară.

În momentul în care există o anormalitate, există o mutație sau există o predispoziție genetică, iar acel aparat foarte complex al celulei noastre nu mai funcționează cum trebuie și se divide aberant, acest fenomen se numește cancer. 

Și, din păcate, nu există un panaceu pentru cancer, există tratamente chiar și acum, există unele tipuri de cancer tratabile, care tocmai țintesc o anumită porțiune a ciclului de diviziune celular, deci o rotiță din acel mecanism complex, nu întregul mecanism.

Citește și: O boală a bătrâneții afectează tinerii. Medic: Dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu

Și sunt convins că în următorii ani de zile vor apărea mult mai multe astfel de tratamente care vor reuși să țintească în mod specific un anumit tip de cancer. 

Și sper că în viitorul nostru cât mai apropiat să se găsească cât mai multe astfel de soluții, pentru ca afecțiunea colectivă numită cancer să reprezinte o problemă din ce în ce mai mică. 

Newsweek: Ce tipuri de tratamente avem pentru cancere: În toate tipurile de cancer există acel tratament cu chimioterapie? Ce este acest tratament, de fapt?

Dr. Ștefan Dascălu: Chimioterapia nu este un leac pentru cancer. Chimioterapia este un procedeu care se urmează pentru a distruge celulele canceroase.

Chimioterapia, practic, face uz de metabolismul crescut al celulelor canceroase. Practic, prin chimioterapie și, în general, chimioterapia, nu se administrează pentru a răpune cancerul în totalitate.

Chimioterapia se administrează împreună cu alte tratamente, și aici îl includem și pe cel chirurgical. Există totuşi cazuri în care prin chimioterapie poți elimina cancerul în totalitate, însă descoperirile recente merg spre tratamente mult mai specifice pentru diversele forme de cancer, fie individual, fie în combinație cu chimioterapia.

Sigur, există oameni care răspund foarte bine la chimioterapie, dar în general, dacă ne gândim metaforic la chimioterapie, aceasta este practic un bombardament al țesutului canceros și din păcate, acel bombardament nu este unul țintit, pentru că se creează stricăciuni în întregul organism.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Este necesar, din păcate, la momentul de față. Însă, chimioterapia nu este ceva foarte specific și din acest motiv, pacienții care urmează un curs de chimioterapie prezintă efecte secundare și implicit nu este un tratament plăcut. 

Însă, la momentul de față, pentru multe tipuri de cancer, este cel mai eficient mod de a controla răspândirea cancerului.

În schimb, alte tratamente, cum ar fi anticorpi monoclonali sau terapii genetice, care există acum și se dezvoltă din ce în ce mai mult, pot ținti forma de cancer într-un mod foarte specific, practic, fără a crea stricăciuni în organismul nostru. 

Deci, pe lângă eliminarea țesutului canceros, nu se elimină și alte tipuri de țesut sănătos. 

Citește și: O generație tot mai bolnavă. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer la vârste fragede

Cancere tratabile? Cu ce terapii?

Newsweek: Ce tip de cancer se poate trata în momentul acesta?

Dr. Ștefan Dascălu: Majoritatea cancerelor sunt tratabile și aici factorul cel mai important este depistarea timpurie și modul prin care pacientul răspunde la tratament.

Dacă ne referim la terapiile „noi”, există diverse tipuri de cancer de sânge care se pot trata în mod specific.

Există, după cum spuneam, diverse terapii la care pacienții răspund foarte bine, dar adesea acestea depind și de conformația genetică a individului respectiv.

Unii pacienți nu răspund la unele tipuri de tratamente deoarece conformația lor genetică nu permite acest lucru. Deci este o sumă foarte complexă de factori aici, care dictează care va fi rezultatul unui tratament pentru un pacient în care depinde și forma de cancer, cât de avansat este și, în același timp și background-ul genetic al individului respectiv. 

Aceste lucruri ne oferă o direcție spre un anumit tratament și în același timp, după cum spuneam, pot dicta cât de bun va fi acel tratament pentru pacientul respectiv. 

Newsweek: Dacă am putea compara, între un adult și un copil, ambii bolnavi de cancer, care ar avea mai multe șanse de vindecare?

Dr. Ștefan Dascălu: Totul depinde, după cum spuneam, de forma cancerului și de tipul de cancer și, implicit, de background-ul și de condiția fizică a pacientului.

Citește și: Nosfe a murit de o boală care, în trecut, nu apărea la tineri. Cauzele: stresul, consumul de carne

Deci, la fel de bine cum există adulți care se recuperează complet după o anumită formă de cancer, există și copii, dar, în același timp, cunoaștem cancerul este o cauză foarte mare a mortalității, deci totul depinde de la caz la caz și, atât modul prin care răspunde pacientul la tratament, cât și eficacitatea acestuia pe termen lung și periculozitatea bolii. 

Există, de asemenea, și vaccinuri care se dezvoltă acum. Terapia vaccinului prin ARNmesager a deschis această fereastră a vaccinurilor anti-cancer care, practic, să folosească acel ARNmesager pentru a educa răspunsul nostru imunitar să se lupte cu cancerul. 

Există studii clinice deja în acest domeniu și sperăm noi că vor fi rezultate foarte bune pentru a putea fi implementate și pentru a reduce din mortalitatea și din tot răul acesta cauzat de cancer la nivel global.  

Newsweek: Pe lângă vaccinul pentru cancerul de col uterin, pentru ce alte tipuri de cancer mai este vaccin? 

Dr. Ștefan Dascălu: Pentru cancerul de col uterin este o altă poveste, pentru că vaccinul pentru cancerul de col uterin, practic, este vaccinul împotriva unui virus, unui virus care are o asociere foarte puternică, un virus cu transmitere pe cale sexuală care are un coeficient foarte mare și o asociere foarte mare cu cancerul de colul uterin. 

Deci, vaccinul acesta, vaccinul anti-HPV este un vaccin esențial, un vaccin care previne formele de cancer de col uterin și nu numai. Dar nu este un vaccin anti-cancer propriu-zis, este un vaccin împotriva unui virus care cauzează forme de cancer. 

Newsweek: Vom avea până la urmă un vaccin care să prevină orice formă de cancer?

Dr. Ștefan Dascălu: Încă nu, din păcate, dar există diverse stadii de dezvoltare și prototipuri pentru astfel  de vaccinuri care, practic, ar antrena răspunsul nostru imunitar să se lupte mult mai bine cu cancerul. 

Foto: Freepik.com- rol ilustrativ

De ce nu ne putem lupta cu cancerul?

Newsweek: Sistemul nostru imunitar poate fi antrenat să se lupte cu cancerul?

Dr. Ștefan Dascălu: Organismul nostru, atunci când este sănătos, are o capacitate fenomenală de a respinge infecții și de a se lupta cu diverse afecțiuni chiar de la noi din corp.

Deci, nu ne referim doar la cauze infecțioase, dar ne gândim că foarte multe celule care ar avea potențial să se malignizeze, deci, practic, să devină o formă canceroasă, sunt distruse chiar de organismul nostru în condiții sănătoase.

Deci, din acest punct de vedere, noi suntem foarte bine înzestrați să ne apărăm și sistemul nostru imunitar își face treaba foarte bine. Însă, în anumite contexte, organismul este suprasolicitat și nu reușește să-și îndeplinească această funcție de protecție. 

Citește și: Boala extrem de rară care afectează câteva mii de români. Cum îți dai seama că o ai și ce poți face

Din fericire pentru noi, pentru multe astfel de cazuri, în special în context infecțios, avem capacitatea de a interveni fie prin medicament, fie de a-l antrena înainte de a fi expus prin vaccinare.

Astfel, reușim să prevenim formele foarte grave ale bolii, pentru că, la infecții nu este neapărat virusul sau bacteria care până la urmă te omoară dacă i se dă acest prilej, ci mai degrabă răspunsul nostru imunitar necontrolat. 

Deci, în același timp, când poate fi salvatorul nostru, în unele cazuri în care desfășurarea sistemului imunitar este una aberantă, avem acest răspuns hiper-inflamator.

În contextul cancerului, noile tratamente își propun să direcționeze mult mai bine răspunsul nostru imunitar pentru a identifica și elimina celulele canceroase, la fel cum ar face-o și față de celule infectate.

Dr. Ștefan Dascălu este cercetător în imunologie, la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Conform CV-ului său, principalele sale interese de cercetare vizează interacțiunile patogen-gazdă, bolile autoimune și dezvoltarea proceselor patologice la animale și la om.

De asemenea, este implicat în mai multe activități care vizează promovarea științei și înțelegerii științifice în România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te