Cum vrea să însceneze Putin o diversiune, la o Centrală Nucleară Zaporoje. A fost lovită cu drone

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.04.2024 - 20:06
Cum vrea să însceneze Putin o diversiune, la Centrala Nucleară de la Zaporoje - Foto: Profimedia Images
Cum vrea să însceneze Putin o diversiune, la Centrala Nucleară de la Zaporoje - Foto: Profimedia Images

Cum vrea să însceneze Putin o diversiune, la Centrala Nucleară de la Zaporoje. Rusia plănuiește atacuri sub steag fals, asupra Centralei Nucleare de la Zaporoje, a anunţat Kievul.

SHARE

Cum vrea să însceneze Putin o diversiune, la Centrala Nucleară de la Zaporoje. Rusia plănuiește atacuri sub steag fals, asupra Centralei Nucleare de la Zaporoje, a anunţat Kievul, la ONU.

Atacurile cu drone împotriva centralei nucleare Zaporizhzhia (ZNPP) ocupate din 7 și 9 aprilie au făcut parte dintr-o „operație bine planificată de Federația Rusă”, a declarat Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. întâlnire din 15 aprilie.

Cum vrea să însceneze Putin o diversiune, la Centrala Nucleară de la Zaporoje

ZNPP ar fi suferit cel puțin trei lovituri directe pe 7 aprilie și un alt atac cu drone la centrul de antrenament al centralei din apropiere, pe 9 aprilie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a numit loviturile o „escaladare majoră” a pericolului nuclear.

Consiliul de Securitate s-a reunit pe 15 aprilie pentru a discuta despre siguranța și securitatea la uzina Zaporizhzhia, cea mai mare instalație nucleară din Europa. Uzina a fost ocupată de forțele ruse din martie 2022.

Citeşte şi: Monitorul dezinformării. Atunci când narațiunile false devin profitabile

În timpul întâlnirii, Kyslytsya a spus că vina pentru atacuri și riscurile crescute la instalație este invazia și ocupația rusă. „Ceea ce s-a întâmplat la ZNPP pe 7 și 9 aprilie 2024 și după aceea a fost o operațiune bine planificată de Federația Rusă”, a spus el.

Kyslytsya a acuzat Rusia că a lansat o campanie de dezinformare și propagandă menită să justifice ocuparea ilegală de către Moscova a centralei nucleare. „Respingem categoric acuzațiile nebunești că Ucraina ar putea provoca dezastru nuclear”, a spus el.

Foto: Profimedia Images

Rusia a susținut că dronele ucrainene au efectuat atacurile din aprilie asupra ZNPP, o acuzație pe care agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) o neagă . HUR a descris ultima grevă drept „provocare a Rusiei”, conform Kiev Independent.

Citeşte şi: Rusia ar ataca Moldova pentru a submina coridorul de cereale care trece prin România

Kyslytsya a respins ideea că forțele ucrainene sunt responsabile pentru lovituri, subliniind că acuzațiile Rusiei implică „drone FVP cu rază apropiată de putere mică” care încalcă apărarea grea a centralei.

În timp ce AIEA a anunțat pe 13 aprilie că toate cele șase reactoare ale centralei au fost mutate într-o stare de oprire la rece , șeful agenției Rafael Mariano Grossi a avertizat Consiliul de Securitate că potențialul unui dezastru este încă mare.

Citeşte şi: Săvulescu, maestrul falsurilor. În România fura terenuri de la bătrâne. În Italia stă într-o ruină

„Ne apropiem periculos de un accident nuclear”, a spus el. Grossi nu a atribuit vina pentru atacurile împotriva ZNPP nici Rusiei, nici Ucrainei, dar a cerut încetarea imediată a „atacurilor nesăbuite”.

„Nu putem sta și privim cum greutatea finală înclină cântarul fin echilibrat”, a spus el. Kyslytsya a spus că eliberarea completă a centralei rămâne „singura modalitate de a elimina toate amenințările la adresa siguranței și securității nucleare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te