Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce obiceiuri respectă românii cu 6 zile înainte de Paști

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.04.2024 - 20:00
Sărbătoare pe 30 aprilie. E a doua zi din Săptămâna Patimilor Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 30 aprilie aprilie în calendarul ortodox este Marțea Mare. Această zi are o semnificație importantă pentru români. Seara este slujbă la biserică (denie). Credincioșii ascultă povestea celor 10 fecioare.

SHARE

Marțea Mare este a doua zi din Săptămâna Patimilor. Mai sunt doar 6 zile până la Sfintele Paști, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Românii respectă o serie de obiceiuri. 

I se mai spune Marțea Seacă și este ziua în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: Cea a celor 10 fecioare și a talanților.

În această săptămână se face curățenie generală în gospodării. Apoi, în fiecare seară, credincioșii merg la biserică, pentru a asculta deniile.

Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce obiceiuri respectă românii cu 6 zile înainte de Paști

În această săptămână, curțile sunt măturate, şurile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, șanțurile sunt curățate de nămol și adâncite.

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă. Aceasta este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală şi se calcă.

Citește și: Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare. Superstiții înainte de Paști. Ce se întâmplă dacă muncești

În zilele din Săptămâna Mare, regulile Bisericii le impun creştinilor postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorii Paştilor.

În Săptămâna Mare nu este bine să fie consumate mâncăruri care conţin oţet, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oţet, scrie Alba24.ro.

Foto: Doxologia.ro

Marțea Mare - Pilda celor 10 fecioare

În Marțea Mare, în biserici se citește Evanghelia cu cele zece fecioare care au ieşit întru întâmpinarea Mirelui Hristos, dintre care cinci au rămas afară de uşile împărăţiei cerurilor, pentru că nu aveau suficient untdelemn în candelele lor (Matei 25, 1-13).

Aceasta este o pildă care spune povestea fecioarelor “cuminţi” şi a celor “nebune”: la întâmpinarea lui Hristos, cinci fecioare L-au aşteptat cu candela plină cu ulei, iar celelalte cinci au avut candela fără ulei. Candela fără ulei reprezintă realizarea de sine în totala nepăsare faţă de ceilalţi, iar candela cu ulei reprezintă evlavia însoţită de milostenie.

Astfel pe cinci dintre fecioare le numește înțelepte căci împreună cu fecioria au avut și minunatul și îmbelșugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numește nebune pentru că deși și ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeași măsură milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieți au adormit toate fecioarele (au murit).

Citește și: De ce este iepurașul simbolul sărbătorilor pascale. Tradiția păgână preluată de creștini

Se evidențiază importanța pregătirii în vederea judecății de apoi.

Tot atunci se citeşte şi Evanghelia judecăţii de Apoi, când vom fi judecaţi după faptele noastre, dintre care cea mai mare putere şi îndrăzneală înaintea dreptului Judecător o vor avea iubirea în Hristos şi mila.

La denia de marţi seara se va citi Evanghelia de la Ioan, în care se spune:

„Puţină vreme mai este Lumina cu voi. Umblaţi până când aveţi lumină, ca să nu vă cuprindă întunericul. Că cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge” (Ioan 12, 35).

Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, denia se mai numeşte „straste”, ce înseamnă „patimă”.

Luni, marţi şi miercuri se oficiază Liturgia darurilor mai înainte sfinţite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te