Cum e afectat creierul de un intestin bolnav? Ce să mănânci pentru o minte sănătoasă?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 03.05.2024 - 13:14
Cum e afectat creierul de un intestin bolnav? Ce să mănânci pentru o minte sănătoasă? - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Dovezile conform cărora microbiomul intestinal afectează sănătatea noastră generală sunt din ce în ce mai multe. Cum influențează creierul?

SHARE

Cercetările din ce în ce mai numeroase privind trilioanele de microorganisme care alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de microbiom intestinal schimbă modul în care ne gândim la corpul nostru.

Dr. Monty Lyman spune că intestinul, creierul și sistemul imunitar sunt legate, relatează un articol al Business Insider.

Citește și: Pâinea integrală, periculoasă pentru sănătate? Când este cazul să nu o consumăm?

Creierul, sistemul imunitar și intestinul par să fie interconectate, ceea ce sugerează că îngrijirea sănătății intestinelor noastre este esențială atât pentru sănătatea corpului, cât și a minții.

În cea mai recentă carte a sa, „The Immune Mind" (Mintea imunitară), Dr. Monty Lyman, medic specializat în psihiatrie și cercetător la Universitatea din Oxford, spune: „Facem parte dintr-o buclă de minte, corp și microb".

Legătura dintre sistemul imunitar și microbiomul intestinal

De exemplu, microbiomul intestinal ajută la „antrenarea" sistemului nostru imunitar pentru a distinge prietenul de dușman, pentru a preveni inflamațiile cronice, a declarat Lyman pentru Business Insider.

Citește și: Postul intermitent ”16:8” periculos pentru sănătate? Are ”efecte pozitive pe termen scurt. Și apoi?”

Inflamația cronică a intestinului este legată de simptome precum oboseala, durerea și infecțiile persistente și de probleme de sănătate pe termen mai lung, cum ar fi demența, depresia și diabetul.

La începutul anilor 2010, oamenii de știință au descoperit că vasele limfatice există în meninge, în membranele protectoare care înconjoară creierul, dovedind că sistemul imunitar și creierul sunt legate, scrie Lyman în carte.

Citește și: Semințele minune care revoluționează bucătăria mondială. E o „bombă de sănătate” plină de vitamine

„În ultimii aproximativ 10 ani, am descoperit o nouă anatomie care leagă sistemul imunitar de creier și am descoperit celule imunitare în creier despre care credeam că nu se află acolo", a declarat el.

Lyman speră că aceste cunoștințe vor oferi un cadru nou pentru modul în care privim sănătatea.

Creierul și sănătatea fizică

„Nu există nicio afecțiune a sănătății mintale care să nu fie și fizică", a spus Lyman. „Și nu există nicio afecțiune de sănătate fizică care să nu aibă și un aspect mental".

Citește și: De ce este pepenele verde periculos pentru bolnavii de rinichi. Poate duce și la deces

Având în vedere acest lucru, ar putea fi tentant să ajungem la produse care promit să ne stimuleze sănătatea intestinală, dar Lyman subliniază că o dietă sănătoasă este cel mai bun medicament.

„Grădinăritul intestinului”

Lyman consideră că este util să se gândească la microbiomul său intestinal ca la o grădină care trebuie îngrijită.

El numește acest lucru „grădinăritul intestinal" și se asigură că mănâncă suficiente alimente potrivite pentru a-și hrăni microbiomul.

„Ofer intestinului îngrășământul potrivit, care sunt fibrele, și, de asemenea, semințele potrivite, care sunt alimentele fermentate", a spus el.

Citește și: Băutura cu doar trei ingrediente care îți curăță colonul și te ajută să scapi de kilogramele în plus

Fibrele alimentare, care provin din plante, inclusiv fructe și legume, leguminoase, nuci și semințe, sunt prebiotice, ceea ce înseamnă că hrănesc microbii care trăiesc în mucoasa intestinală.

Există dovezi că o comunitate microbiană diversă este una mai sănătoasă, iar consumul unei varietăți largi de plante ajută la acest lucru, a spus Lyman.

Între timp, alimentele fermentate, cum ar varza murată, sunt probiotice, ceea ce înseamnă că acestea conțin bacterii vii care pot ajuta la popularea microbiomului intestinal, a spus el.

Mai multă odihnă

Lyman subliniază importanța odihnei pentru sănătate: „Am încercat să elimin potențialele surse de stres, chiar dacă acest lucru e în detrimentul diverselor ambiții și planuri", a spus el.

Citește și: Cum prepari cel mai sănătos unt la tine acasă? Are beneficii extraordinare pentru minte și corp

Stresul cronic poate provoca inflamații la nivel intestinal, cauzând și mai multe probleme de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te