Ingredientele unui mare succes: România calificată după 20 de ani. Interviu cu Mirel Rădoi

DE Mihai Duță | Actualizat: 03.11.2018 - 16:16
Rădoi, conducând echipa naţională în meciul cu Bosnia-Herţegovina.

După 20 de ani, echipa reprezentativă de fotbal U21 ajunge din nou la un turneu final. Mirel Rădoi este selecționerul care ne poate spune cum va arăta viitorul fotbalului românesc.

SHARE

De unde a apărut această echipă? Avem noroc de-o generație talentată și atât, sau mai vin și alți jucători din urmă? Care să fie explicația?  Acestea sunt o parte dintre întrebările care au apărut după rezultatele surprinzătoare ale selecționatei U21, dar mai ales după jocul de foarte bună calitate al tinerilor jucători. Am căutat răspunsurile chiar la antrenorul care a încheiat campania de calificare, dar care era deja alături de echipă de ceva vreme.

Newsweek România: Ce a condus la succesul acestei echipe?

Mirel Rădoi: Este vorba de un cumul de factori, nu putem evidenția un singur lucru. În primul rând există talent și seriozitate. Este foarte ușor de lucrat cu acești băieți. A contat și proiectul lui Gică Hagi, care a produs mulți tineri buni, dar și acea regulă U21 cu care mulți președinți de club nu au fost de acord. Sunt mulți jucători care au beneficiat de ea și care au bifat minute bune în Liga 1, acumulând astfel experiența meciurilor tari.

Ce vine din urmă? Sunt jucători comparabili cu cei de astăzi de la U21?

România a avut mereu tineri de perspectivă, important este să știm să avem grijă de ei. Eu cred că și viitoarele generații vor arăta bine. În primul rând, în aceste preliminarii au evoluat mulți jucătorii care vor mai avea dreptul de a juca la U21 și în viitoarea campanie. Mai sunt și alții care au fost la U19 și care au fost la doar câteva minute de o calificare la Euro. Avem speranțe și în ceea ce privește celelalte generații. La Under 17, de exemplu, ne-am calificat la Turul de Elită, după trei meciuri în care nu am pierdut.

U21, bucurându-se după meciul decisiv pentru calificarea la Campionatul European din 2019

Ce a fost mai greu de făcut, selecția dintr-un număr destul de mare de jucători talentați cu valori sensibil egale, sau pregătirea și introducerea lor într-un anumit sistem de joc?

În primul rând vreau să îi mulțumesc lui Daniel Isăilă. Echipa asta a fost formată de el. Mie mi-a fost mai ușor, am venit și am găsit deja un grup unit, cu multe lucruri puse la punct. Apoi, selecția se face în special în funcție de sistemul de joc și de ceea ce ne dorim să arătăm pe teren împotriva adversarilor pe care urmează să îi întâlnim. Nu pot să spun decât că sunt un selecționer norocos pentru că am variante și am de unde să aleg.

Aveți și alți jucători pe care îi urmăriți?

Bineînțeles! Avem în prezent o bază de date cu 56 de jucători, dar ea se modifică periodic. Mereu apar fotbaliști noi care prezintă interes și pe care începem să îi monitorizăm.

Care sunt principalele trei atu-uri ale acestei echipe?

În primul rând determinarea! Este o generație foarte talentată, dar acești copii au înțeles că le trebuie unitate. Cred că în aceste preliminarii au demonstrat pe teren ceea ce României i-a lipsit în ultima perioadă. Teama de succes are un efect negativ în fotbalul românesc și această calificare pe care am obținut-o sper să schimbe acest lucru. E momentul să nu ne mai fie teamă de succes și să nu mai clacăm.

„Îmi doresc să ajungem în semifinale
și să ne calificăm astfel la Jocurile Olimpice“
Mirel Rădoi

Ce ar trebui îmbunătățit în jocul echipei?

Permiteți-mi să țin pentru mine aceste lucruri. Sunt conștient că mai avem lucruri de pus la punct, dar sunt optimist pentru că băieții răspund foarte bine la ceea ce le cer eu. 

Cum sunt condițiile de pregătire?

Nu am nimic de reproșat, ba din contră. Am găsit întotdeauna sprijin din partea conducerii Federației Române de Fotbal. Ni s-au oferit toate condițiile pentru a reuşi această calificare. Ca să vă dau un exemplu, când ne-am întors din Portugalia, la München, unde aveam escală, am pierdut avionul de legătură și am fost nevoiți să stăm în aeroport 9 ore. Peste trei zile urma partida cu Bosnia-Herțegovina. Am discutat cu cei din conducere și am luat camere la un hotel în aeroport. Imediat ni s-a aprobat această solicitare. Astfel, băieții au putut să se odihnească în acea perioadă.

Ce etape de pregătire urmează până la turneul final din iunie?

Avem acum, în luna noiembrie, un meci amical cu Belgia, o altă formație calificată la EURO 2019. Vom juca la Cluj-Napoca, acolo unde la partida cu Țara Galilor am avut aproape 13.000 de oameni în tribune. Sperăm să vină lumea și acum și să ne susțină. Nu am stabilit încă programul pentru primăvară, așteptăm și tragerea la sorți pentru turneul final. Probabil că vom avea alte meciuri amicale în martie și înainte de turneul final. 

Care credeți că sunt cele mai bune echipe cu care vă veți confrunta la nivel european și unde s-ar afla România din punct de vedere valoric?

Vor fi cele mai puternice 12 echipe din Europa la nivelul acesta de vârstă. Toți adversarii vor fi tari. Îmi e greu să spun care ar fi cei mai tari adversari. Poate Anglia, având în vedere că această echipă a fost Campioană Mondială la Under 20, anul trecut. Totuși, noi am jucat cu ei un amical în martie, cu Dani Isăilă pe bancă, și am pierdut greu, 1-2, în condițiile în care nu am avut toți jucătorii la dispoziție.

În calificări echipa a avut un stil de joc ofensiv. Ce sistem de joc veți folosi la Campionatul European? Va fi unul ofensiv indiferent de adversar sau îl veți adapta după valoarea acestuia?

Întotdeauna trebuie să ții cont de stilul de joc al adversarului, să știi cum să îl poți surprinde. Niciodată, cât timp eu voi fi antrenor, echipa mea nu se va apăra tot meciul. Nu aceasta este filosofia mea de joc. Sigur, vor fi momente când vom suferi, important este să știm să facem și acest lucru. Ce vă pot garanta este că niciodată nu vom juca la egal, mereu scopul nostru va fi să câștigăm.

Ce obiectiv aveți la turneul final?

Ne dorim să obținem maximum! Aș putea să spun că mergem acolo să dăm totul și vom vedea ce putem obține, dar o să fiu sincer: îmi doresc să ajungem în semifinale și să ne calificăm astfel la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Apoi începe o nouă campanie de calificare, cea pentru Euro 2021. 

A cerut Cosmin Contra jucători pentru naționala mare? Care credeți că ar fi posturile care ar întări prima reprezentativă?

Colaborez foarte bine cu el, există întotdeauna un dialog între noi. Îi mulțumesc pentru că a înțeles ce importantă ar fi această calificare pentru acești băieți și am găsit înțelegere de fiecare dată. Sunt mai mulți fotbaliști de la U21 care se află în vederile lui Cosmin. Unii au ajuns deja la prima echipă, alții vor face pasul curând. Doar Cosmin știe exact de ce jucători are nevoie și care sunt posturile unde are nevoie de ei. 

REZULTATE Mirel Rădoi a fost numit ca antrenor principal al echipei reprezentative de tineret la începutul lunii august, după plecarea lui Daniel Isăilă. Până atunci, ocupase funcția de manager sportiv al echipei.

Primul său meci pe banca naționalei U21 a României ca antrenor principal a fost pe 7 septembrie, Portugalia - România, scor 1-2. Au urmat apoi: 

RomâniaBosnia , scor 2-0 

RomâniaȚara Galilor, scor 2-0

RomâniaLichtensein, scor 4-0

Citește și Cât costă jucătorii naționalelor de fotbal


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te