Directorul Executiv al Federației Internaționale de Șah (FIDE), Victor Bologan, și fostul mare fotbalist Gică Craioveanu au deschis simbolic Runda a VI-a, făcând primele mutări.
Citește și: Marele Maestru Internațional Bologan, prima mutare în Runda a VI-a a Superbet Chess Classic Romania
Runda a VII-a, care începe astăzi la ora 15.00, la Sheraton, îi va aduce față în față pe Fabiano Caruana, numărul doi mondial, și Shakhriyar Mamedyarov, precum și pe Constantin Lupulescu și Bogdan Deac. Prima mutare care va da astăzi startul zilei competiționale va fi făcută de Cătălin Moroșanu, fostul mare luptator de K-1, unul dintre cei mai buni kickboxeri din lume la categoria grea din istorie, și de o tânără speranță a șahului românesc, Petru Varabiescu, în vârstă de 6 ani, membru al lotului național al României sub 8 ani. Petru Varabiescu joacă șah de performanță de la 5 ani, la Clubul Sportiv Universitar de Șah București. În 2020 a ieșit vicecampion național la șah rapid cu echipa Clubului, iar într-un an și jumătate a adunat peste 15 cupe și medalii.
Citește și: Zece dintre cei mai buni jucători de șah ai momentului, la Superbet Chess Classic Romania 2021
Cronica Rundei a VI-a
„După ziua liberă cei mai buni jucători de șah ai lumii au revenit cu un apetit ofensiv la tabla joc. Am avut o rundă în care majoritatea marilor maeștri cu piesele albe nu au mai ținut cont de apărare și au încercat să rupă ritmul încă de la primele mutări. Se simte că ne apropiem de finalul întrecerii, iar fiecare jucător încearcă să prindă o poziție cât mai bună în clasament pentru sprintul final”, a comentat maestrul internațional Gabriel Grecescu.
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana ½-½
Numărul 1 al Franței a ales o variantă „ascuțită”, care să-l pună la grea încercare pe cel mai bun jucător al Americii. Din nefericire pentrul el, Fabiano a fost extrem de bine pregătit și a sacrificat un Nebun pentru un Pion. După această secvență de mutări Regele alb a rămas neapărat, dar în cele din urmă Maxime a găsit o cale să egaleze. Trebuie să menționăm că a fost un moment critic pe care al doilea jucător al lumii l-a ratat și astfel partida s-a încheiat remiză.
Shakhriyar Mamedyarov – Levon Aronian 1-0
Primele mutări ale partidei au fost făcute într-un ritm mai alert de către cei doi mari maeștri. După jocul de mijloc, Shakh a obținut un mic avantaj, dar o scăpare tactică pe care marele maestru armean nu a observat-o decât prea târziu a făcut ca balanța să se încline în favoarea albului. Deși Levon a continuat lupta, nu a mai reușit să-i pună probleme numărului 8 mondial, și, astfel, marele maestru azer și-a consolidat locul în fruntea clasamentului.
Bogdan Deac – Teimour Radjabov ½-½ Tânărul jucător român a dovedit încă o dată că este foarte bine pregătit teoretic și a prestat un joc solid. Pe tot parcursul partidei a fost foarte sigur și încrezător în deciziile pe care le-a luat. Marele maestru azer a preferat o abordare mai liniștită. Cu această remiză, Bogdan Deac confirmă că este într-o formă bună și că este un jucător care și-a câștigat respectul concurenților săi în turneu.
Alexander Grischuk – Constantin Lupulescu 1-0
Pe lângă cunoștințele vaste despre șah pe care le posedă, marele maestru rus este și un fin psiholog. A reușit să intuiască deschiderea pe care o juca Constantin Lupulescu și astfel a obținut o poziție care s-a mulat foarte bine pe stilul lui. După câteva mutări precise, în jocul de mijloc a reușit să blocheze orice tentativă de contrajoc și a beneficiat de un avantaj stabil foarte consistent. Chiar dacă a intrat în criză de timp și poziția a devenit complicată, nu i-a dat nici o șansă jucătorului român. În urma victoriei obținute, a acumulat 4 puncte și se află la egalitate pe primul loc al concursului.
Wesley So – Giri Anish ½-½
Aflat în topul clasamentului în urma Rundei a V-a, marele maestru Wesley So a jucat până la ultima picătură de energie pentru a câștiga partida. So a avut un pion în plus și a încercat timp de 5 ore și 84 de mutări să obțină victoria, dar marele maestru olandez, Anish Giri, a fost de neînvins. Duelul a încheiat o zi spectaculoasă.
Clasamentul Rundei a VI-a:
Runda a VII-a
Se anunță trei dueluri care vor atrage atenția publicului.
Numărul doi mondial, Fabiano Caruana nu și-a luat adio de la trofeu și va încerca să revină în cursă, chiar împotriva unuia dintre liderii turneului, Shakhriyar Mamedyarov. Marele maestru armean Levon Aronian a suferit o înfrângere și va dori să demonstreze că a fost doar un accident, iar marii maeștri români se vor afla față în față.
Runda a VII-a se va juca între:
Fabiano Caruana - Shakhriyar Mamedyarov
Levon Aronian - Alexander Grischuk
Teimour Radjabov - Wesley So
Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave
Constantin Lupulescu - Bogdan Deac
Despre turneu
Competiția de șah clasic la București este prima etapă din Grand Chess Tour 2021 și se desfășoară sub sloganul „Change your life. Make your Move. With Kasparov”. Șahiștii joacă fiecare cu fiecare și obțin puncte. Câștigătorul etapei este anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile se ridică la 325.000 dolari.
Mai multe informații despre cei 10 jucători, puteți găsi aici: https://www.superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2021
Turneul are loc între 5 și 14 iunie, cu excepția zilei de 10 iunie. Partidele încep la ora 15.00 și se încheie în jurul orei 20.00. În fiecare zi a turneului, invitați speciali vor face prima mutare simbolică. Printre invitați se numără: Gică Craioveanu (11 iunie); Cătălin Moroșanu (12 iunie); Maia Morgenstern și Daniel Pancu (13 iunie); Gică Popescu (14 iunie).
Vizionare
În România, competiția este transmisă în direct de postul de televiziune LookSport și este comentată de Marii Maeștri Internaționali Alin Berescu (Căpitanul Echipei Naționale de Seniori) și Andrei Murariu, precum și Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, ea poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.