Sfârșitul tragic al singurului român campion olimpic la box. A cucerit titlul cu o mână ruptă

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.04.2023 - 08:55
Nicolae Linca este singurul român campion olimpic la box Foto: Facebook
Nicolae Linca este singurul român campion olimpic la box Foto: Facebook
Nicoae Linca Foto: prosport.ro
Nicoae Linca Foto: prosport.ro

Marele Nicolae Linca a cucerit, la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, singura medalie olimpică de aur a boxului românesc, având mâna dreaptă ruptă, fiind astfel obligat să lovească doar cu stânga.

SHARE

Legitimat la Dinamo, Nicolae Linca (1929-2008) a câştigat la Melbourne, primul şi singurul titlu olimpic la box din palmaresul României.

Cu puţin timp înaintea competiţiei exista o incertitudine în privinţa boxerilor care urmau să reprezinte România.

În cele din urmă, în lot au fost incluşi Nicolae Linca, Mircea Dobrescu, Gheorghe Negrea şi Constantin Dumitrescu. Nimeni nu credea că vreunul dintre ei va ajunge pe podium.

În cele din urmă, România a cucerit la turneul olimpic de box de la Melbourne patru medalii cu tot atâţia participanţi.

Citește și: Performanță uriașă pentru doi dansatori români la Campionatul Mondial de Dans Latino. Locul obținut

Cum a cucerit Nicoale Linca, cu o mână ruptă, singura medalie olimpică de aur a boxului românesc

Linca a reuşit să-i învingă la puncte pe Hector Hatch (Fiji), Nicholas Andre (Africa de Sud) şi Nicholas Gargano (Marea Britanie).

În seara de 28 noiembrie 1956, în ringul amplasat la West Melbourne Stadium, finala olimpică de la semimijlocie i l-a adus în faţa românului pe Fred Tiedt. Un irlandez bine făcut, care prin fiecare gest făcut trăda multă încredere.

Linca a făcut atunci meciul vieţii, câştigând cu 3-2. S-a aflat mai apoi că el boxa încă din prima dispută cu degetul mare de la mâna dreaptă fracturat! Medicul lotului nu l-a putut ajuta prea mult.

Şi, deşi i-au fost făcute câteva puncţii cu novocaină, acestea n-au fost suficiente pentru a-i atenua durerea. Chinul pe care l-a îndurat atunci a fost descris de Linca în „Mirajul ringului”:

„Durerea mâinii îmi înceţoşase vederea şi chiar judecata. Pauză. Aş vrea să spun că am ajuns la capătul puterilor, dar simt că n-am dreptul să spun asta.

După câteva lovituri, mâna dreaptă mi se pare un simplu ciot la capătul căruia se află o mănuşă cu plumb. Urechile îmi ţiuie, genunchii îmi tremură şi văd, în loc de unul, doi adversari. Nu-i nimic! Voi da în amândoi. Şi de-o mai apărea unul, mă voi lupta şi cu el”.

Pumnii primiți i-au afectat grav sănătatea

Pumnii încasaţi în cursul carierei sale (306 meciuri disputate, din care a pierdut doar 25) au făcut ca Nicolae Linca să se confrunte cu numeroase probleme de sănătate după ce a agăţat mănuşile în cui, conform Adevărul.

Un consult medical efectuat de el la începutul anilor '90 a arătat că suferea de coxartroză la şoldul drept. N-a fost singura veste rea primită de Linca.

Ulterior, el a aflat că suferă de două boli specifice celor care au practicat boxul la nivel de performanţă: maladia Parkinson, cea de care a fost atins şi fostul campion mondial Muhammad Ali, respectiv Alzheimer.

Nu s-a mai putut ridica din pat și nici nu a mai putut să vorbească

Toate aceste necazuri au făcut ca fostul campion să se izoleze de lume la Feisa, acolo unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă alături de soţia lui, Elena Maria. Şi nu numai că nu s-a mai putut ridica din pat, dar la un moment dat el n-a mai fost capabil nici să vorbească.

Pierdut într-o lume a lui, Nicolae Linca a plecat dintre noi în iunie 2008. Iniţial, s-a vorbit despre înmormântarea lui în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, însă, în cele din urmă, la cererea familiei, s-a decis ca eroul de la Melbourne să-şi doarmă somnul de veci la Feisa. La funeralii, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat de 20 de jandarmi, care i-au dat onorul.

O ediție de succes pentru sportivii români

Pentru sportivii români, Jocurile Olimpice din 1956 au constituit un bun prilej de afirmare la nivel mondial. S-au făcut pregătiri minuţioase în vederea deplasării sportivilor şi, cu mult înaintea deschiderii Jocurilor, o delegaţie românească a studiat la faţa locului condiţiile de concurs.

Drept urmare, evoluţia sportivilor tricolori s-a situat la un nivel net superior celorlalte participări. Medaliile obţinute: AUR - Leon Rotman, kaiac-canoe (C-1, 1.000 m), kaiac-canoe (C-1, 10.000 m), Dumitru Alexe şi Simion Ismailiciuc, kaiac-canoe (C-2, 1.000 m), Nicolae Linca,

 box (67 kg), Ştefan Petrescu, tir (pistol viteză), ARGINT - Gheorghe Negrea, box (81 kg), Mircea Dobrescu, box (51 kg), Olga Szabo-Orban, scrimă (floretă individual), BRONZ - Constantin Dumitrescu, box (63,5 kg), echipa feminină de gimnastică (Elena Fodor-Dobrovolschi,

Georgeta Hurmuzache, Sonia Iovan, Elena Leuştean, Elena Sacalici, Emilia Vătăşoiu), Francisc Horvath, lupte (57 kg), Gheorghe Lichiardopol, tir (pistol viteză), Elena Leuştean, gimnastică (sol).

Clasamentul pe naţiuni a fost dominat de URSS, cu 37 medalii de aur, 29 de argint şi 32 de bronz, urmată de SUA, cu 32 de aur, 25 de argint şi 17 medalii de bronz, respectiv de Australia, cu 13 medalii de aur, 8 de argint şi 14 de bronz. România s-a clasat pe locul al nouălea, reuşind să obţină 5 medalii de aur, 3 de argint şi 5 de bronz.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te