Pensiile contributive nu au mai crescut cu 320 de lei în medie după ce indexarea s-a anulat la 1 ianuarie 2025. De la 1 august, aceiași pensionari vor plăti CASS la pensiile care trec de 3.000 de lei.
Citește și: Șeful CCR: 3.100.000 lei din salariu, 4.100.000 lei din pensii într-un mandat. Primea și 4 sporuri
Ministrul muncii dă bonusuri la pensie de 14.000 lei/lună pentru care nu s-a muncit. Cine le ia?
Pensia specială medie este de 25.000 de lei. Partea contributivă este de numai 7.000 lei. Restul de 18.000 lei din pensie este un bonus pentru care magistrații nu au muncit deloc.
Ministrul muncii, Florin Manole, spune că știe situația, dar că nu poate face nimic.
Citește și: Război total pe pensiile speciale de 25.000 lei. Magistrații îl amenință pe Bolojan că îl duc la CCR
„Există magistrați în țara asta care muncesc foarte mult, care au o încărcare extrem de mare și un volum de muncă foarte serios.
Dar în același timp, nu cred că suntem o țară care să își permită să plătească o parte necontributivă de două ori sau de trei ori mai mare decât partea contributivă. Atâtea vreme cât magistrații, ca și medicii, au salarii decente de ceva vreme, partea contributivă ar putea să crească în mod natural și să fie mai consistentă decât era înainte”, a spus Manole la Digi24
La Parlament există un proiect de lege care ar reduce partea necontributivă din pensie cu 15%. Magistrații și CSM au respins această propunere care le tăia pensiile cu 3.000 - 4.000 de lei pe lună.
Manole nu știe cum să reducă pensiile speciale
„Pensiile speciale ... aproape că nu mai știi ce să spui ca politician despre subiectul ăsta, după atâtea eșecuri”, a continuat Florin Manole. Ministrul a explicat că în acest moment se lucrează și că există consultări cu Ministerul Justiției și că „o să avem, evident și opinii de la toate entitățile importante pe subiect”.
Guvernul Bolojan a anunțat că va veni cu o propunere de reformă a pensiilor speciale până la final de lună iulie. Bolojan a vorbit aproape exclusiv de creșterea vârstei de pensionare.