Vâlcov nu are card și cont de când a început ancheta DNA. Și declarațiile de avere s-au evaporat

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.01.2019 - 22:37
Darius Vâlcov își ascunde veniturile de ochii publici. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

De cine se teme cu adevărat Darius Vâlcov: de bănci, de DNA sau de public?

SHARE

Consilierul personal al primului ministru Viorica Dăncilă a declarat duminică, la Antena 3, că nu are conturi bancare și nici carduri, motivând decizia prin teama că băncile îi vor lua banii prin comisioane.

Darius Vâlcov a susținut că primește inclusiv salariul de la guvern în plic. „Cunosc atât de mulți oameni care au bani în cont și-au rămas fără ei, pentru că i-au mâncat comisioanele. Aveau 500 de euro și după zece ani nimic, că sunt mari comisioanele”, a susținut Darius Vâlcov.

Dar teama politicianului de a-și ține banii la vedere nu are legătură cu băncile, ci cu alte resorturi. Mai exact, a apărut după ce, în 2015, a început ancheta procurorilor DNA, care s-a lăsat anul trecut cu o condamnare în primă instanță la opt ani de închisoare pentru trafic de influență, șase ani pentru spălare de bani și doi ani pentru operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția.

De exemplu, în 2015, anul în care a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, Darius Vâlcov scria în declarația de avere pe care a dat-o ca ministru de Finanțe că are împreună cu soția sa de la acea vreme, Lavinia Șandru, un cont la BCR, cu card atașat, în care se aflau 180.000 de lei.

Nu doar că pe atunci actualul consilier al primului ministru nu se temea de bănci, dar nu avea nici o problemă ca familia lui să lase și mai mulți bani în cont. Cu un an înainte, când era senator PSD, Darius Vâlcov preciza că împreună cu soția aveau la BCR 155.000 de lei.

De asemenea, înainte de începerea anchetei DNA, Darius Vâlcov declara că deține bijuterii și obiecte de artă de 62.000 de lei și acțiuni la o firmă de leasing.

Aici, vorbim, desigur, de veniturile oficiale ale politicianului, pentru că DNA a făcut public faptul că în momentul declanșării anchetei penale, în martie 2015, procurorii au găsit acasă la acesta, cu prilejul perchezițiilor, peste 90 de tablouri, dintre care trei semnate Pablo Picasso. Altele purtau semnătura Renoir, Tonitza și Grigorescu.

Dar și un seif care conținea, conform anchetatorilor: 90.000 de dolari, 1,3 milioane lei, 3 lingouri de aur (în total 3 kilograme), un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau, o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei. 

Nimic la vedere

În 2018, în momentul în care a devenit consilier al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov nu mai avea oficial absolut nimic pe numele său. Declarația de avere depusă în februarie anul trecut este complet goală.

Dar asta nu a fost suficient pentru artizanul actualului program de guvernare al PSD. Ca să fie sigur că e dificil pentru un român simplu să caute date despre averea sa, de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, care centralizează declarațiile de avere ale tuturor demnitarilor din România (declaratii.integritate.eu), au dispărut toate documentele mai vechi care au legătură cu Darius Vâlcov. Au rămas doar declarațiile goale din 2018.

Situația este fără precedent, pentru că, din informațiile noastre, nu s-a mai întâmplat ca de pe site-ul ANI să dispară fără justificare declarațiile de avere ale unui demnitar. Iar Darius Vâlcov a mai fost, înainte să fie consilierul Vioricăi Dăncilă, primar la Slatina, senator și ministru de Finanțe.

De altfel, declarații de avere ale acestuia se găsesc încă pe site-ul Senatului și al ANAF, dar asta presupune un mic efort de documentare. 

Cazul unic al lui Vâlcov

Faptul că situația este fără precedent o arată și o comparație cu un alt consilier al primului ministru, László Borbély. Toate declarațiile sale de avere din 2008 încoace există în continuare pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, așa cum prevede și legea, de altfel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te