USR și PNL somează PSD să desigileze tabletele pentru vot, obligatorii la alegerile prezidențiale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.09.2019 - 10:07
Tabletele pot preveni votul multiplu
Tabletele pot preveni votul multiplu

USR și PNL solicită PSD să urgenteze desigilarea tabletelor pentru prevenirea votului multiplu, tablete folosite la alegerile europarlamentare şi care trebuie să fie utilizate şi la alegerile prezidenţiale.

SHARE

În caz contrar, există riscul major ca desfăşurarea alegerilor din noiembrie să fie viciată. „Cerem PSD să nu vicieze derularea corectă a alegerilor prezidenţiale, a precizat USR.

Decizia sigilării tabletelor pentru înregistrarea votanţilor şi împiedicarea votului multiplu a fost luată de Comisia specială de investigare a eventualelor nereguli şi fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, condusă de deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Citește și Aripa dură din PSD reia marți investigarea presupuselor fraude de la europarlamentare

Din comisie fac parte şi Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu.

„Prin această dispoziţie arbitrară, PSD împiedică organizarea corespunzătoare a alegerilor prezidenţiale, lăsând foarte puţin timp instituţiilor implicate să se pregătească pentru scrutin”, a transmis USR, care a precizat, într-un comunicat, că urmăreşte cu îngrijorare cursul dezbaterilor din comisie, unde „reprezentanţii PSD încearcă din răsputeri să acrediteze ideea unei «fraude electorale» fără a avea nicio bază reală”.

„Două personaje reprezentative pentru PSD, adică PRM-ista Olguţa Vasilescu şi deputatul Viorel Sălan, au încercat cu disperare să găsească cea mai mică breşă în declaraţiile tranşante, atât ale reprezentanţilor Institutului Naţional de Statistică, cât şi ale reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care au spus cât se poate de clar, de la început, că nu există absolut niciun indiciu care să ducă la concluzia că alegerile ar fi fost fraudate.

A fost imposibil să înţeleagă până şi faptul că Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV) nu este un soft în sine, ci un sistem care are mai multe componente, inclusiv nişte soft-uri, şi că Institutul Naţional de Statistică lucrează exclusiv cu Sistemul Informatic de Centralizare a Proceselor Verbale (SICPV), unul dintre softurile din SIMPV”, a declarat și senatorul USR Nicu Fălcoi.

Reprezentanţii USR susţin că toată activitatea Comisiei de anchetă creată de PSD-ALDE ”confirmă ceea ce USR a afirmat încă de la început şi anume că scopul nu a fost nicio clipă identificarea neregulilor la alegerile europarlamentare, mai ales aflarea celor responsabili pentru că zeci de mii de români din Diaspora au fost împiedicaţi să-şi exercite un drept constituţional”.

„Scopul a fost discreditarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) astfel încât PSD să poată manipula rezultatele viitoarelor alegeri”, a mai transmis USR.

„Încă din iulie, a fost evident că PSD urmăreşte să obţină controlul asupra Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV), sistem care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri. Tocmai de aceea numărul semnalărilor pentru ambele procese electorale din luna mai 2019 a fost mult mai mic (9.282!) în comparaţie cu numărul semnalărilor transmise la alegerile parlamentare din 2016 (246.573) şi la alegerile locale din 2016 (40.261), deşi în luna mai 2019 s-au desfăşurat simultan doua procese electorale.

Este clar ca lumina zilei că: 1. obiectul acestei comisii de anchetă este desfiinţat şi, ca atare, se impune desfiinţarea comisiei şi 2. Reprezentanţii PSD încearcă să saboteze următoarele cicluri electorale şi mai cu seamă cel pentru alegerea preşedintelui României”, a afirmat şi deputatul USR Daniel Popescu, secretar al Comisiei de anchetă.

STS a transmis, marţi, că sistemele informatice şi aplicaţiile furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au funcţionat corect la procesele electorale din 26 mai.

PNL: Acțiunile Partidului Social Democrat (PSD) prejudiciază grav procesul electoral din toamna acestui an

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a declarat, de asemenea, că PSD pune în pericol desfășurarea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie prin măsurile impuse de Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude de la alegerile din mai.

„Acțiunile Partidului Social Democrat (PSD) prejudiciază grav procesul electoral din toamna acestui an, atât prin măsurile impuse în cadrul Comisiei de anchetă a alegerilor europarlamentare, cât și prin maniera de abordare care afectează timpul necesar unei pregătiri judicioase.

Lăsând deoparte absurdul situației în care o majoritate parlamentară a decis să ancheteze niște presupuse fraude din cadrul alegerilor organizate de propriul Executiv, asistăm la o serie de decizii care ridică mari semne de întrebare cu privire la intențiile reale ale PSD în ceea ce privește scopul înființării acestei comisii”, a menționat Nicoleta Pauliuc.

Conform celor declarate de parlamentarul liberal, comisia de anchetă a solicitat STS să nu modifice informațiile din tabletele care au fost utilizate în 26 mai, ceea ce conduce la imposibilitatea instruirii operatorilor care vor opera aceste dispozitive la alegerile prezidențiale.

„În prezent, cele cca 19.000 de tablete utilizate la alegerile europarlamentare din acest an sunt sigilate ca urmare a măsurilor dispuse de Comisie și, prin urmare, inaccesibile reprezentaților Autorității Electorale Permanente (AEP) care au obligația instruirii operatorilor acestor dispozitive.

În condițiile în care, la alegerile europarlamentare, procesul de selecție și instruire s-a întins pe durata a 94 de zile, doresc să trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în cel mai fericit caz, după tergiversarea finalizării raportului Comisiei de anchetă până spre finalul lunii septembrie, membrii AEP vor avea la dispoziție cca 40 de zile pentru implementarea procesului de instruire”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

Senatorul PNL a mai spus că, suplimentar față de procesele electorale derulate anterior, au fost introduse noi elemente ce vor trebui gestionate de operatorii tabletelor și va fi necesară și achiziția de noi dispozitive, ceea ce va produce întârzieri suplimentare:

„Dacă adăugăm faptul că, până la această dată, nu au fost achiziționate cele 4.000 de tablete necesare votului din diaspora, avem deja conturat tabloul unei organizări defectuoase programate.

Nu în ultimul rând, pentru a înțelege pe deplin abordarea aparent incoerentă și contradictorie a PSD, trebuie amintită strania decizie a Guvernului Dăncilă care a emis în 27 august a.c. - înainte de aflarea verdictului Comisiei de anchetă - HG 631, care stabilește la art. 5, alin. 1 că la alegerile prezidențiale din luna noiembrie vor fi folosite același soft și aceeași infrastructură utilizate în alegerile pe care le anchetează”, a precizat Nicoleta Pauliuc.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te