Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Orban a picat. Urmează anticipate?

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.02.2020 - 18:58

Moțiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL: privatizarea democrației românești” inițiată de PSD a trecut cu votul a 261 de parlamentari. Guvernul Orban a fost demis.

SHARE

Guvernul Orban a picat la trei luni și o zi de la învestire. Pentru ca moțiunea să fie adoptată erau necesare 233 de voturi favorabile, dar au votat pentru demiterea guvernului 261 de parlamentari.

Prin adoptarea moțiunii de urgență și demiterea guvernului Orban, legea pentru alegerea primarilor în două tururi este respinsă. Rămâne în vigoare legislația actuală, prin care primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin.

Orban: Am reuşit într-un timp extrem de scurt să luăm decizii cu impact favorabil asupra românilor

„Suntem mândri că am refăcut credibilitatea României în faţa partenerilor europeni şi strategici, Am reuşit într-un timp extrem de scurt să luăm decizii cu impact favorabil asupra românilor, corectând grave erori”, a declarat Orban.

Premierul demis a enumerat unele dintre realizările guvernului pe care l-a condus în ultimele trei luni, precizând că guvernul a aplicat Legea salarizării, a indexat alocaţiile copiilor cu rata inflaţiei şi a încercat să asigure toate drepturile legale fiecărei categorii socio-profesionale. 

Ludovic Orban a reluat explicaţiile privind necesitatea adoptării a 25 de ordonanţe de urgenţă de către Guvern, în şedinţa care a avut loc marţi, cu o zi înaintea dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură.

Premierul a ieşit la declaraţii înconjurat de toţi membrii Cabinetului său şi care au fost prezenţi la şedinţa în care s-a dezbătut moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului.

USR: Mergem pe varianta anticipatelor

Dan Barna a declarat după căderea Guvernului Orban că USR nu va vota niciun viitor Guvern și că nu va înainta o propunere de premier președintelui Iohannis pentru că România are nevoie de alegeri anticipate.

„Avem o majoritate toxică în Parlament, iar căderea Guvernului confirmă acest lucru. Rămâne un semn de întrebare decizia premierului de a bonifica baronii, pentru că nu s-a mai emis acea ordonanță promisă de PNL privind alegerile în două tururi. 

Este o zi tristă pentru România pentru că românii nu vor avea primari care să schimbe lucrurile (…). Așteptăm ca în săptămânile următoare, PNL să fie deschis la a decide candidați unici acolo unde ne luptăm cu PSD în marile orașe. Candidați unici ar însemna că putem să scăpăm de PSD.

Dacă nu vom avea candidat unic la București, Gabriela Firea rămâne primar și va fi o catastrofă (…)

Decizia asupra următoarei nominalizări aparține președintelui. Noi nu vom vota niciun fel de Guvern pentru că România are nevoie de anticipate. Nu vom merge cu nicio propunere pentru că România are nevoie de anticipate, vom face tot ce e posibil pentru asta”, a declarat Dan Barna.

PLUS: E obligatorie negocierea pentru candidați unici

„Votul de astăzi de la moțiunea de cenzură arată că a fost întemeiată temerea noastră că alegerea primarilor în două tururi este sacrificată pentru declanșarea alegerilor anticipate. Ar fi existat cu siguranță variante mai bune, dacă s-ar fi dorit. Iar problema putea fi rezolvată demult, încă din noiembrie 2019. Dar partidele aparținând vechii clase politice au ales, din păcate, în numele românilor”, arată PLUS, într-un comunicat de presă, ca reacție la votul din Parlament.

Partidul susține că liberalii, dacă vor să-i convingă pe oameni că nu este vorba de vreo înțelegere de tip USL 2, au obligația să accepte discuții cu celelalte partide anti-PSD pentru ca dreapta să prezinte la locale candidați unici.

„Altfel, vom avea în continuare, cel puțin patru ani de acum încolo, primari incompetenți și corupți, primari bine înșurubați în scaun și bine mufați la conducta banului public.

Indiferent de câte tururi de scrutin decid vechile partide că merită românii, Alianța USR PLUS va avea la locale candidați integri și competenți. Și vom lupta până la capăt convinși fiind că, la 30 de ani de la Revoluție, românii merită cu adevărat șansa de a alege între vechi și nou, între ipocrizie și verticalitate, între înțelegeri pe sub masă și principii clare, asumate cu tărie”, se arată în comunicatul PLUS.

Știre în curs de actualizare...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te