ACUZAȚII Firea vrea să ridice valoarea terenurilor sale, amenajând un parc din banii Primăriei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2019 - 09:01

Fundația Eco Civica face un apel la cetățeni să ia atitudine pentru a împiedica Primăria Capitalei să distrugă zeci de hectare din partea Pădurii Băneasa aflată pe raza administrativă a Municipiului pentru a face un „parc”.

SHARE

Există un precedent, o încercare asemănătoare a primarului general Sorin Oprescu, acesta fiind oprit de ofensiva presei și a ONG-urilor.

Proiectul „parcului” are, conform Eco Civica, un procent de ocupare a terenului de aprox 60%, adică ar dispărea 60% din pădure in favoarea restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, drumurilor.

Acum proiectul este readus pe tapet. Primarul General propune Consiliului General adoptarea unei hotărâri prin care să solicite Guvernului o HG care să permită transformarea pădurii în pădure-parc.

În realitate se urmăresc mult mai multe interese, scrie Eco Civica.

„Trupul de pădure, ce se dorește a fi parc, va necesita dotarea cu toate utilitățile: apă, canal, drumuri etc.

În prezent, trupul de pădure aflat pe raza administrativă a Municipiului București este despărțit de trupul de pe raza administrativă a Voluntariului de drumul forestier FE 008, cel care trece pe la Grădina Zoologică.

Conform sentințelor instanțelor acel drum a rămas forestier, închis circulației publice. Drumul deservește ansamblul Greenfield și se circulă ilegal pe el. Așadar pădurea-parc, cu certitudine, va transforma drumul forestier în drum public, drumul aflându-se pe raza administrativă a Municipiului București.

Iată cum un alt grup de interese va fi servit de proiectul Primarului General. Nu în ultimul rând, acel drum este necesar ca aurul pentru cei cărora le-au fost retrocedate parcele în suprafață de 800 ha, din cele 1250 ale Pădurii Băneasa.

Unii speculatori imobiliari au parcele chiar la drumul forestier. O parte din pădure este împărțită în parcele de 1100 mp. Ce le lipsește pt construirea de vile și blocuri? DRUMUL! Și utilitățile: apă, canal, energie electică, gaze.

În acea zonă are și primarul general 3 loturi, un total de 3000 mp, trecute în declarația de avere. Gurile rele spun că și Primarul Voluntariului ar deține, prin interpuși, mai multe hectare de pădure.

Acest proiect, afirmăm cu toată convingerea, va distruge Pădurea Băneasa.

Sunt multe interese la mijloc dar punerea in practică a proiectului ar însemna un dezastru pt calitatea mediului in București și împrejurimi”, se arată în apelul Fundației Eco Civica.

 

Ciucu: Firea are terenuri acolo și are un interes personal pe banii Primăriei


Liberalul Ciprian Ciucu atrage atenția că proiectul se află pe ordinea de zi a ședinței CGMB de joi, prin care Primăria Capitalei va cere, „așa, pe ultima sută de metri”, Guvernului să dea un HG ca să-i atribuie zeci de hectare de pădure „ca să facă acolo, chipurile, un parc”, o „manțocăreală”, cum a scris Ciucu pe pagina de Facebook.

„Acum, mie nu îmi este clar de ce ar trebui ca acea pădure să devină parc, betonat și cu utilități, mai ales că Bucureștiul, de când au defrișat pădurile care îl mai protejau, se umple de praful pe care vântul îl aduce de pe terenurile agricole și nu numai. Parcul este doar o acoperire, un camuflaj”, a scris Ciprian Ciucu pe pagina de Facebook.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te