Deputatul Doru Coliu, care a ascuns că a făcut închisoare, a reclamat România la ONU

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.09.2018 - 12:43
Doru Coliu rămâne deocamdată în Parlament. Foto Facebook

Deputatul PMP Doru Coliu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţine în partid, după ce o publicație din Italia a dezvăluit că acesta ar fi ascuns faptul că în tinereţe a avut o condamnare cu închisoarea.

SHARE

Deputatul, ales în diaspora, a fost condamnat la 5 ani și șase luni pentru complicitate la înșelăciune, a dezvăluit Gazeta românească. Potrivit publicației, Doru Coliu a fost închis între 1999 și 2003. „A executat pedeapsa la Galați, potrivit surselor noastre, între 1999 și 2001, și apoi a fost internat la Poarta Albă, după 2001”. 

Problema invocată de către Gazeta românească a fost că Doru Coliu a ascuns faptul că a avut cazier penal atunci când a candidat, în 2016, pentru un loc în Parlament ca reprezentant al Diasporei. 

Recunoaște „rușinat și ruinat emoțional”

După ce informația că a făcut închisoare și că a ascuns acest lucru a devenit publică, deputatul a scris pe contul său de Facebook că își dă demisia și că își cere iertate, „ruşinat şi ruinat emoţional", pentru ă în urmă cu douăzeci de ani, „din prea multă credulitate şi naivitate", a fost antrenat într-o situaţie regretabilă şi a fost condamnat penal pentru complicitate la înşelăciune.

„Cred că niciunui om nu îi este ușor să-și recunoască greșelile, căderile fundamentale din viața sa. Unele situații și fapte aș vrea să nu fi existat vreodată, să nu-mi fi întunecat existența și mai ales cei mai frumoși ani ai tinereții. Îmi este greu chiar să rememorez unii ani, care mi-au fost calvar și coșmar. I-am vrut uitați pentru sufletul meu și pentru toți cei dragi mie.

Recunosc rușinat și ruinat emoțional că o greșeală din trecutul meu mă caută astăzi prin presă, precum o nălucă. Recunosc că, în urmă cu douăzeci de ani, din prea multă credulitate și naivitate, am fost antrenat într-o situație regretabilă și am suferit o condamnare penală pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune. Mi-am ispășit pedeapsa prin detenție, unde din cauza tratamentelor inumane și „corecțiilor” fizice de care am avut parte, am fost foarte aproape de obștescul sfârșit. Rememorând, încropesc cu sentimentele de groază de atunci aceste rânduri…”, a susținut Doru Coliu. 

Își dă demisia doar din partid

Deputatul a afirmat că are cazierul curat acum, pentru că a fost reabilitate între timp. „M-am reabilitat, ridicându-mă din propria cenușă, mi-am întemeiat o familie de care sunt mândru, mă consider astfel recompensat, binecuvântat, și am redobândit respectul semenilor mei. Încurajările și îndemnurile celor din jur m-au determinat să fac pasul către politică, iar voturile pe care le-am dobândit din partea românilor din Diaspora reprezintă pentru mine o izbăvire, aici, pe pământ”, a susținut parlamentarul.

Doru Coliu a anunțat că își dă demisia din PMP, dar nu și din Parlament. „Vă aduc la cunoștință, pe această cale, că demisionez din toate funcțiile deținute în Partidul Mișcarea Populară”, a scris deputatul.

A reclamat România la ONU pentru rele tratamente

Un raport din 2002 al Organizației Națiunilor Unite privind drepturile omului menționează faptul că peste 400 de deținuți români, dintre care 190 de minori, au reclamat în 2001, print-o  faptul că în perioada 1997 și 2000 au avut parte de rele tratamente în penitenciarele din România. 

Printre aceștia s-a numărat și Doru Coliu. „Maltratarea ar fi fost cauzată de ofițeri de poliție fără distincție de rang: de la ofițeri de poliție simpli la colonei și comandanți. Procurorii, precum și avocații, deseori desemnați din oficiu, ar fi fost uneori martori sau chiar a participat la aceste maltratări”, se arată în raportul ONU. De asemenea, potrivit documentului, în acea perioadă puțini deținuți examinați de un medic ar fi putut obține un certificat medical. „Doru Petrisor Coliu, de naționalitate macedoneană ar fi fost bătut, în special peste rinichi”, se arată în scrisoarea deținuților români, menționată în raportul din 2002.

Fragment din raportul ONU din 2002 care conține și numele lui Doru Coliu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te