Claudiu Năsui: USR susţine ca pensiile peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.05.2020 - 20:56

Uniunea Salvaţi România susţine ca toate pensiile speciale peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%, a declarat, miercuri, Claudiu Năsui, vicelider al grupului USR.

SHARE

Reprezentanţii grupurilor parlamentare s-au întâlnit pentru a discuta situaţia pensiilor speciale, PSD propunând să fie un singur proiect semnat de toate partidele, conform precizărilor deputatului USR.

"Am avut o primă discuţie cu liderii celorlalte grupuri parlamentare despre subiectul spinos al pensiilor speciale şi, în speţă, impozitarea acestora. Noi, grupul USR, am avut prima iniţiativă de desfiinţare a pensiilor speciale din legislatura aceasta. Ea a fost contopită cu un proiect care a fost declarat, mai apoi, neconstituţional de către CCR şi aşa că am revenit cu un proiect de impozitare a pensiilor speciale. Există mai multe astfel de proiecte în moment acesta pe rol, dintre care unul este al nostru, care prevede impozitarea cu 90% a acestor pensii speciale peste un prag", a spus Năsui, la Parlament.

El a menţionat că s-a pus problema ca şi pensiile contributive să fie taxate, pe argumentul constituţionalităţii, precizând că acest lucru a fost susţinut de reprezentanţii Pro România şi ai minorităţilor.

"Discuţiile din cadrul Comitetului liderilor au gravitat mai degrabă pe ideea dacă să fie taxate şi pensiile contributive şi cele speciale. Noi ne-am afirmat dorinţa ca această impozitare să se aplice numai pensiilor speciale. Până la urmă statul a făcut o greşeală când a constituit acest sistem dublu de pensii, nu ar trebui să sufere şi ceilalţi care sunt în sistemul public contributiv în momentul în care reparăm această greşeală. Dar există argumentul constituţionalităţii că, dacă nu aplici pe toate pensiile, ar putea să fie neconstituţional. Este o discuţie aici", a adăugat Claudiu Năsui.

Liderul USR a arătat că a propus pragul de impozitare de 5 pensii minime, deci peste 3.500 lei, dar acest lucru poate fi negociat, arată Agerpres.

"Vom mai avea o discuţie săptămâna viitoare. Noi, cei de la USR, sprijinim ca toate pensiile peste un anumit prag să fie impozitate cu 90%, practic o impozitare foarte mare (...) în aşa fel încât să reducem acele decalări imense care există în prezent. (...) Am propus pragul de 5 pensii minime, pensia minimă fiind de 704 lei, deci practic peste 3.500 lei să fie această impozitare. Putem negocia pragul. Ideea este să nu existe aceste pensii astronomice", a spus el.

"Una dintre propunerile făcute de liderul PSD - să fie un singur proiect pe care să îl semnăm cu toţii, ca să nu fie victoria unui singur partid, referirea era cumva la USR. Până la urmă pe noi ce ne interesează nu este cine îşi arogă meritele, ci să se facă acest lucru", a mai menţionat Năsui.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te