Cum și-a țepuit Carmen Adamescu soțul cu 10 milioane €. Dosarul stă de 5 ani pe masa procurorilor

DE Stelian Negrea | Actualizat: 13.02.2023 - 12:52
Carmen Adamescu - Foto: ProTV / Captura video

Averea unuia dintre cei mai bogați români, Dan Adamescu, a ajuns subiect de dispută între moștenitorii săi. După 5 ani de anchetă, procurorii sunt pe punctul să o trimită în judecată pe văduva miliardarului. Ea este acuzată că a delapidat 10 milioane de euro din firmele soțului.

SHARE

Hotelul Rex, o bijuterie arhitectonică din stațiunea Mamaia, stă în paragină de ani de zile. Odată mândria litoralului românesc, hotelul a trecut prin mâinile mai multor proprietari pentru ca să ajungă astăzi cu sechestru asigurator din cauza unei văduve care și-a curățat soțul de bani.

Procurorii Tribunalului București au instituit sechestru în dosarul de delapidare al lui Carmen Adamescu, fosta soție a unuia dintre cei mai bogați români, Dan Adamescu, fost patron al Astra Asigurări, al magazinului Unirea din București și al ziarului România liberă.

Valoarea ultimei tranzacții, prin care hotelul protipendadei interbelice a fost achiziționat de Dan Adamescu, a fost de 80 milioane de euro.

În vremurile sale de glorie, averea magnatului era evaluată de presa economică la 800 milioane de euro. Imperiul său se întindea de la asigurări la imobiliare, construcții, energie, retail și mass-media.

Din tabloide în sala de judecată

Revistele de cancan sunt generoase cu Carmen Adamescu, fostă Palade (66 de ani), pe care o prezintă drept o doamnă plină de gust, care-și satisface micile plăceri de shopping în magazinele exclusiviste din țară sau din străinătate.

În dosarul în care este pe cale să fie trimisă în judecată pentru delapidare în formă continuată, procurorii i-au pus sechestru pe toate conturile, până la concurența sumei de 48 milioane de lei. Adică aproximativ 10 milioane de euro.

Fiul acesteia dintr-o altă căsătorie, Rani Adamescu (39 de ani), este vânat și el de paparazzi, care îi urmăresc fiecare cucerire și fiecare petrecere în cluburi de fițe.

Carmen Adamescu este, formal, văduva fostului miliardar căruia îi poartă în continuare numele. Acesta a decedat, în 2017, la vârsta de 69 de ani, în urma unei septicemii declanșate în detenție, unde ispășea o pedeapsă de patru ani pentru fapte de corupție. La vremea respectivă, era în top trei cei mai bogați români.

Ca o ironie a sorții, Carmen Adamescu începuse procedurile de divorț cu fostul ei soț în timp ce acesta se afla în închisoare, dar sentința nu a mai apucat să fie pronunțată înainte de moartea lui. Așa că imediat după decesul lui Dan Adamescu a început să-și ceară drepturile.

Ea a intrat însă în coliziune cu celălalt fiu al magnatului, Alexander Adamescu (43 de ani), refugiat la Londra, unde se luptă pentru a nu fi extrădat în România, unde este acuzat în același dosar în care tatăl lui a fost condamnat.

Numele lui Carmen Adamescu apare în nu mai puțin de 78 de dosare pe portalul instanțelor de judecată. Unele se judecă de peste șapte ani și au termene chiar și peste câteva luni. Sunt procese și litigii de tot felul, mai toate gravitând în jurul afacerilor fostului soț.

Cum și-a curățat soțul de bani

Dar cel mai greu dosar al lui Carmen Adamescu, în care este acuzată de delapidare în formă continuată, nu a ajuns încă în instanță. Este cel în baza căruia a fost arestată la domiciliu în urmă cu cinci ani și care o poate costa zece ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată. Fiul ei din prima căsătorie, Rani Adamescu, acuzat de complicitate, riscă și el o condamnare de trei ani de închisoare.

Dacă nu aleg amândoi să părăsească România, așa cum au făcut-o și alți români.

Refugiat de peste șapte ani la Londra, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată în dosarul dării de mită al tatălui său. Pentru a scăpa de extrădare, acesta a intentat un proces separat în care cere numai puțin de 309 milioane de euro statului român pentru falimentul companiei Astra Asigurări. Procesul se judecă la Curtea Internațională de Arbitraj de la Washington.

De la decesul tatălui său, el este într-un război deschis cu văduva și cu fiul acesteia dintr-o altă căsătorie. Procurorii îi acuză pe ultimii doi că au pus la cale o schemă de devalizare a companiilor lui Dan Adamescu prin care au sifonat nu mai puțin de 48 milioane de lei (circa 10 milioane de euro).

Filiera Tycoon

Metoda era pe atât de simplă, pe atât de eficientă: semnarea de către companii deținute sau controlate de Carmen Adamescu a unor contracte fictive de consultanță sau de prestări servicii cu companiile deținute de soțul ei, companii la care ea deținea funcții de conducere.

“În fapt, din probele administrate a rezultat că, în perioada octombrie 2004-iulie 2017, inculpata Adamescu (fostă Palade) Carmen, profitând de funcțiile deținute în cadrul persoanei vătămate Unirea Shopping Center SA, respective de administrator, președinte al consiliului de administrație și director general, cu ajutorul fiului acesteia, suspectul Palade (fost Makie) Rani, a acționat pentru delapidarea de importante sume de bani din conturile și casieria persoanei vătămate în modalitatea însușirii pentru sine sau pentru societățile Pall D’or Con SA, Tycoon House Development SRL, Tycoon Finance Corporation SRL și Tycoon Imobiliar SRL (societate absorbită de Rex Mamaia SA), persoane juridice care erau deținute și controlate de aceasta și membrii familiei sale”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București în rechizitoriul din 2018. 

Mecanismul de operare a presupus încheierea unor contracte comerciale, cu durată lungă, toate având ca obiect prestări de servicii, activități care, în realitate, fie nu au fost efectuate, fie au fost prestate de angajații persoanei vătămate sau alte persoane juridice în baza unor relații contractuale directe cu Unirea Shopping Center SA, fie erau prestate chiar de către Adamescu Carmen, dar în calitățile deținute în cadrul persoanei vătămate pentru care era remunerată lunar sub forma unui salariu”, explică anchetatorii. 

Părinții octogenari devin afaceriști de soi

Majoritatea firmelor prin care Carmen Adamescu este acuzată de procurori că sifona milioane din companiile soțului sunt controlate de ea și fiul ei. Lor li s-au alăturat și părinții văduvei, care și-au descoperit la bătrânețe talentul pentru afaceri: mama, Zinca Palade, la 90 de ani, și tatăl, Costică Palade, la 88 de ani. Acesta din urmă figurează și astăzi, la venerabila vârstă de 95 de ani, ca asociat și administrator în firmele fiicei și nepotului.

Toate aceste firme au sediul înghesuit în câteva cămăruțe ale unei vile situate la câțiva pași de Palatul Victoria. La aceeași adresă locuiește, fără forme legale, însăși văduva. În timp ce mama pozează relaxată pentru tabloide, Rani Adamescu le transmite salutări din Monte Carlo, unde își are reședința.

Una din metodele prin care Carmen Adamescu a prejudiciat compania soțului consta în ridicarea de cash direct de la casierie, bani pe care nu i-a mai restituit sau justificat.

“În perioada 2006-2017, în care inculpata Adamescu Carmen a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație și director general, și-a însușit în mod direct sume de bani, fie prin intermediul conturilor societății deschise la Raiffeisen Bank SA și BCR SA, inculpata Adamescu Carmen efectuând mai multe plăți în interes personal, fie prin ridicarea directă de numerar de la casieria societății, ce nu a mai fost restituit sau justificat, aceste operațiuni fiind înregistrate în contabilitate ca avansuri spre decontare (…) În perioada 2004-iulie 2017, cuantumul sumelor ridicate și nejustificate/restituite de inculpate Adamescu Carmen a fost de 3.049.547,67 lei”, afirmă procutorii în ordonanța din 2018. 

Contracte fictive în cascadă

Procurorii susțin că văduva lui Adamescu a sifonat zeci de milioane de lei aflându-se la ambele capete ale deciziei: pe de o parte în calitate de reprezentant al firmelor soțului, iar pe de altă parte ca beneficiară a firmelor cu care erau încheiate contractele fictive sau inutile.

“În baza acestui contract (n.r. de management), în perioada octombrie 2004-iunie 2013, Tycoon Imobiliar SRL (n.r. deținută de Carmen Adamescu și fiul acesteia) a emis un număr de 126 de facturi în valoare totală de 18,6 milioane lei. (…) În baza acestui contract, Pall D’or Con SA, a emis un număr de 12 facturi în valoare totală de 1,5 milioane lei. (…)  În baza acestui contract (n.r. de management), în perioada iunie 2013-noiembrie 2013, Tycoon Finance Corporation SRL (n.r. deținută de Carmen Adamescu și fiul acesteia) a emis un număr de 7 facturi în valoare totală de 1,32 milioane lei. (…) În baza acestui contract, în perioada octombrie 2013-decembrie 2015, Tycoon House Development SRL, a emis un număr de 27 de facturi, ce au fost achitate până la 15.12.2016, valoarea totală facturată și plătită fiind de 3,4 milioane lei. (…) În baza acestui contract (n.r. de prestări servicii) Tycoon House Development SRL a emis un număr de 18 facturi ce au fost achitate până la 14.07.2017, valoarea totală facturată și plătită fiind de 2,7 milioane lei, arată procurorii care instrumentează dosarul de delapidare în formă continuată.

Prin aceste contracte fictive sau inutile de management sau de prestări de servicii, văduva lui Adamescu a sifonat cei mai mulți bani către firmele pe care le controla. 

În schemă apare și Ilan Laufer

O altă modalitate prin care văduva lui Adamescu sifona bani din firmele fostului soț l-a avut partener pe un fost ministru PSD, Ilan Laufer.  Printr-o firmă de-a acestuia, Retail Group SA, Carmen Adamescu se interpunea în mod inutil între Unirea Shopping Center și chiriașii magazinului din centrul Capitalei – branduri cunoscute ca Zara, H&M, Stradivarius – percepând un comision uriaș pentru intermediere.

Văduva semna în numele Unirea aceste contracte de închiriere, Laufer încasa, pentru ca ulterior să transfere sume uriașe de bani către firmele controlate de Carmen Adamescu și apropiații ei sau către firme off-shore din Cipru și Elveția.

După 5 ani, e încă în urmărire penală

Într-un răspuns pentru Newsweek România, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care instrumentează dosarul văduvei lui Adamescu, refuză să răspundă întrebărilor legate de mersul acestui dosar la care lucrează de aproape cinci ani: ”Vă comunicăm că dosarul penal la care faceți referire se află în faza urmăririi penale, etapă preponderant nepublică a procesului penal, în care persoanele acuzate se bucură de prezumția de nevinovăție, astfel încât informațiile care pot fi furnizate publicului sunt limitate (…) Se constată că solicitarea dumneavoastră de a vi se comunica actele de urmărire penală efectuate în cauză (n.r. nu am cerut așa ceva), motivele pentru care nu a fost sesizată instanța de judecată (dificultățile în finalizarea anchetei) etc, nu vizează informații de interes public care pot fi communicate, la acest moment procesual, către mass-media”.

Procurorii mai susțin că nu pot comunica informații nici despre posibilitatea ca statul român să recupereze prejudiciul din acest dosar. Este vorba despre cel puțin 3,5 milioane lei, pentru care ANAF s-a constituit deja parte civilă în dosar.

Surse apropiate anchetei susțin totuși că în următoarele două luni dosarul ar urma să fie trimis în judecată, neexistând posibilitatea ca faptele să se prescrie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te