VIDEO Ucraina cere Aliaților "arma distrugătoare" care ar putea încheia rapid războiul cu Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.09.2023 - 13:29

Sunt semnale tot mai mari de la Casa Albă că președintele american Joe Biden ar putea fi renunța la reticența de a furniza Ucrainei rachetele cu rază de acțiune mai lungă de care Kievul are cea mai mare nevoie. Acest aspect ar putea schimba radical soarta războiului.

SHARE

Potrivit unor surse CNN, care citează "un oficial familiarizat cu discuțiile", o decizie finală privind furnizarea de sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) către Ucraina nu a fost încă luată, dar, există "o posibilitate mult mai mare ca acest lucru să se întâmple acum decât înainte... Mult mai mare. Iar acest lucru s-ar putea întâmpla curând".

Ucraina cere Statelor Unite "arma distrugătoare" care ar putea încheia rapid războiul cu Rusia

Progresul lent al contraofensivei de primăvară și de vară a Ucrainei a subliniat necesitatea unor capacități de armament suplimentare. În special, Ucraina solicită rachete care pot lovi în "spatele adânc al Rusiei", permițând Kievului să țintească cartierele generale de campanie și depozitele de aprovizionare rusești.

Într-un articol publicat în august pentru grupul de reflecție cu sediul în Lichtenstein, Geopolitical Intelligence Services (GIS), secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, Oleksiy Danilov, a prezentat o listă de sisteme de arme. Aceasta includea muniție și proiectile de artilerie de diferite calibre, sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă, rachete de croazieră, avioane și elicoptere multifuncționale și drone.

Racheta cu rază lungă de acțiune ATACMS - Foto: Profimedia Images

Kievul caută, de asemenea, echipamente sofisticate de deminare robotizată și își încurajează aliații să înființeze facilități de întreținere și reparații pentru armele occidentale în țările limitrofe Ucrainei.

În vara anului 2022, SUA au furnizat sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă, rachete care sunt lansate din Himars (sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate) și au o rază de acțiune de 70 km. Acestea au fost folosite pentru a efectua atacuri asupra instalațiilor logistice rusești care erau anterior poziționate în afara razei de acțiune a focului de artilerie. Acest lucru a forțat Rusia să mute depozitele de muniții și alte centre cruciale.

Rachetele ATACMS ar putea lovi decisiv apărarea Rusiei

Dar ATACMS, care sunt lansate tot din Himars și au o rază de acțiune de până la 300 km, ar face foarte dificilă apărarea liniilor Rusiei în sud. Acest lucru s-ar putea dovedi crucial în momentul în care trupele ucrainene fac presiuni pentru a pătrunde și a se îndrepta spre Marea Azov, aflată la 100 km distanță.

Racheta cu rază lungă de acțiune ATACMS - Foto: Profimedia Images

Ucraina are deja câteva sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă, cum ar fi rachetele de croazieră Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, despre care se crede că au fost folosite într-un atac recent asupra instalațiilor Flotei rusești din Marea Neagră de la Sevastopol. Acest atac a avariat - se pare că nu a putut fi reparat - două nave: o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa Kilo.

Decizia lui Biden de a inversa poziția SUA de a permite aliaților din NATO să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 este un indiciu că SUA - și, odată cu ea, NATO - sunt conștiente de necesitatea de a spori semnificativ arsenalul Ucrainei dacă se dorește ca contraofensiva din 2023 să își atingă obiectivele cât mai curând.

Germania ar putea trimite Ucrainei temutele rachete cu rază lungă de acțiune "Taurus"

Între timp, guvernul german are în prezent în vedere furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, care sunt capabile să se apropie în mod autonom de țintele lor. Rachetele Taurus au o rază de acțiune de până la 500 km.

Racheta cu rază lungă de acțiune Taurus - Foto: Profimedia Images

Din nou, raza de acțiune și teama de escaladare par a fi un punct de blocaj - iar guvernul german ia în considerare modificarea sistemului pentru a-i limita raza de acțiune. Se pare că racheta Taurus se deplasează la 35 de metri deasupra solului, ceea ce o face greu de reperat de sistemele radar, și poate atinge o viteză aeriană de 727 km/h.

Crimea, anexată de Rusia în 2014 ar intra în ținta ATACMS și Taurus

Desfășurarea de ATACM-uri și rachete de croazieră Taurus și alte rachete cu o rază de acțiune mai mare ar permite Ucrainei să lovească ținte pe întreg teritoriul ucrainean aflat sub controlul Rusiei. Acest lucru include Crimeea - după cum a demonstrat recentul atac reușit asupra Sevastopolului.

În acest scop, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, menține presiunea asupra lui Biden și a altor lideri NATO. El a declarat recent că, deși țara sa este recunoscătoare pentru fiecare bucățică de ajutor occidental, însă întârzierile datorate unor considerente politice costă scump Ucraina în ceea ce privește viețile soldaților săi și impulsul contraofensivei sale.

"Noi ... am așteptat prea mult. Este adevărat. Sunt recunoscător partenerilor, Statelor Unite, UE, altor parteneri", a declarat el la CNN pe 11 septembrie. "Îi sunt foarte recunoscător președintelui Biden și Congresului, dar trebuie să înțelegem: am așteptat prea mult, rușii au  avut timp să mineze frontul".

Rusia a răspândit câmpuri de mine pe liniile sale defensive. În prezent, se crede că țara este una dintre cele mai minate țări din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te