VIDEO Misterul prăbușirii avionului lui Prigojin. Și-a înscenat moartea ca să-și salveze familia?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.08.2023 - 13:41
Misterul prăbușirii lui Prigojin - Foto: Warzone.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Misterul prăbușirii avionului lui Prigojin. Și-a înscenat moartea ca să-și salveze familia? Media rusă, referindu-se la Agenția Federală de Transport Aerian, a raportat că două aeronave Embraer Legacy ale lui Prigojin se deplasau spre Sankt Petersburg din Moscova.

SHARE

Misterul prăbușirii avionului lui Prigojin. Și-a înscenat șeful Wagner moartea? Ar fi fost singura posibilitate să-și scape familia, soția și cei trei copii, despre care nu s-a mai auzit nimic de la revolta Wagner, pornită în urmă cu două luni, la 23 iunie, pe ideea că dacă el „dispărea”, familia ar fi fost iertată de liderul de la Kremlin.

A doua aeronavă Embraer ERJ-135BJ „Legacy 650” a lui Prigojin, cu numărul de coadă RA-02748, o urma pe cea care s-a prăbușit.

După ce a raportat prăbușirea primei, s-a întors și s-a îndreptat spre un aeroport din Moscova.

Misterul prăbușirii avionului lui Prigojin

Potrivit informațiilor actualizate, opt cadavre au fost deja găsite la locul accidentului. Cu toate acestea, unele dintre ele nu sunt identificabile.

Nu ar fi fost greu pentru șeful Wagner, care de multe ori se deghiza purtând peruci și barbă falsă ca să treacă neobservat, să-și însceneze moartea plantând în avion mostre ADN și obiecte personale.

Asta ar fi însemnat să știe ce se va întâmpla și să-și sacrifice cu bună știință oameni de-ai săi, inclusiv pe adevăratul fondator al grupului de mercenari Wagner, Dmitri Utkin, fost ofițer al serviciilor de informații al armatei GRU și comandant de vârf în compania militară privată.

Ministerul pentru Situații de Urgență al Rusiei a raportat că efectuează operațiuni de căutare și abia apoi urmează identificarea rămășițelor.

Rosaviatsia a publicat lista pasagerilor, așa cum i-a fost comunicată conform datelor de zbor:

Propustin Serghei
Makarian Evgheni
Totmin Aleksandr
Cekalov Valeri
Utkin Dmitri
Matuseev Nikolai
Prigojin Evgheni

Membrii echipajului:
Levșin Aleksei, comandant;
Karimov Rustam, copilot;
Raspopova Kristina, însoțitor de bord.

Una dintre versiunile accidentului aviatic a invocat un „atac terorist” la bord, dar, întrucât cei aflați la bord se cunoșteau, putea fi vorba mai degrabă de sabotarea aeronavei înainte de decolare. 

Mercenarii Wagner sunt indignați de moartea șefului

Inițial, site-urile afiliate Grupului Wagner au refuzat să confirme moartea celor doi lideri de vârf ai companiei, dar apoi mulți dintre membri au postat comentarii indignate, unii susținând că autoritățile de la Kremlin conduse de Putin sunt vinovate de „încercarea de a-l asasina pe Prigojin”. 

Un grup de militanți i-a transmis un ultimatum președintelui Putin și l-a amenințat cu un alt „marș asupra Moscovei”, potrivit news.obozrevatel.com.

Potrivit surselor Fontanka, Prigojin se afla la bordul avionului prăbușit. Pe lângă el, în avion se aflau și alți comandanți Wagner.

Jurnalistul de investigație Hristo Grozev a prezis că Evgheni Prigojin ar putea fi lichidat în termen de șase luni. În caz contrar, Rusia „va avea o a doua lovitură de stat”.

Se relatează că înainte de prăbușirea avionului, martorii au auzit două bubuituri puternice, după care o aripă și un stabilizator au căzut de pe avion nu departe de o fermă abandonată din satul Kujenkino.

Canalul Grey Zone Telegram, care este aproape de Grupul Wagner, susține că avionul a fost doborât de focul de apărare aeriană.

Martorii oculari spun că au văzut o explozie în aer, după care avionul a început să cadă.

Baza, citând Flightradar, raportează că avionul a dispărut de pe radar în timp ce câștiga altitudine.

Presa rusă a raportat că Prigojin a zburat într-adevăr în Rusia din Africa la 23 august, cu întregul personal de comandă al companiei militare private (PMC) Wagner la bord. 

Rapoartele spun, de asemenea, că cercul interior al lui Prigojin nu îl poate contacta.

Despre soția lui Prigojin, Liubov Prigojina, 53 de ani, și copiii lor - două fiice Polina și Veronika (născute în 1992 și respectiv 2005) și un fiu Pavel (născut în 1998) - nu se știe nimic.

Soția era implicată în compania Concord ce deținea fonduri pentru misiuni Wagner și era o susținătoare discretă a tot ceea ce făcea Evgheni, iubirea lor rămânând statornică din anii 1990, când s-au cunoscut.

Citește și: Evgheni Prigojin a murit. S-a prăbușit cu avionul în regiunea Tver din Rusia

După revolta Wagner, Putin a început să transfere din afacerile Wagner iubitei sale, fosta gimnastă Alina Kabaeva, dar nimeni nu a scris nimic despre soția și copiii lui Prigojin.

Fiind sub sancțiuni internaționale, aceștia se află în Rusia, probabil „ostatici” ai lui Putin.

Pentru ei, Evgheni Prigojin ar fi făcut orice să-i scape din situația de mare risc ca urmare a revoltei sale militare împotriva conducerii armatei ruse, inclusiv să-i elibereze prin „moartea” sa.

La 50 de kilometri de reședința lui Putin

Al doilea avion aparținând lui Prigojin a aterizat pe aeroportul Ostafievo, lângă Moscova, după prăbușirea primei aeronave.

Aeronava Embraer ERJ-135BJ Legacy 650, cu înregistrarea RA-02748, ar fi părăsit Moscova spre Sankt Petersburg la 17:19, cu aterizarea la 18:27.

Citește și: VIDEO Momentul în care avionul în care era Prigojin, dușmanul de moarte al lui Putin, a fost doborât

La scurt timp, a zburat înapoi și a aterizat în capitala Rusiei la 20:02. Nu sunt disponibile informații despre pasagerii de la bord, potrivit pravda.com.ua.

FlightRadar raportează că avionul urma să zboare către Baku, Azerbaidjan, la 24 august.

Agenția de presă Agențtvo notează că satul Kujenkino, în zona căruia s-a prăbușit avionul, se află la 50 de kilometri de reședința dictatorului rus Vladimir Putin la Valdai.

Agenția de presă Meduza a reamintit că la 23 august, au trecut exact două luni de la revolta Grupului Wagner.

Prigojin și-a anunțat „marșul justiției” în seara zilei de 23 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te