VIDEO Barajul celei mai mari hidrocentrale a Ucrainei, lovit cu rachete de ruși. Pericolul nuclear

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.03.2024 - 12:10
Barajul celei mai mari hidrocentrale a Ucrainei, lovit cu rachete de ruși. Periculul nuclear - Foto: Profimedia images

Barajul celei mai mari hidrocentrale a Ucrainei, lovit cu rachete balistice de ruși. Asalt major al Rusiei asupra sectorului energetic ucrainean, centrala nucleară Zaporojie se află în pragul unei pene de curent care ar putea duce la o catastrofă nucleară.

SHARE

Rușii au vizat barajul hidroelectric Dnipro din Zaporojie, lăsând centrala nucleară din Zaporojie în pragul unei pene de curent în toate orașele din regiune.

Barajul celei mai mari hidrocentrale a Ucrainei, lovit cu rachete de ruși. Periculul nuclear

Trupele rusești au efectuat un asalt semnificativ asupra infrastructurii energetice din Ucraina în primele ore ale zilei de vineri, 22 martie.

Acest lucru a dus la pierderea energiei electrice în mai multe orașe, la implementarea unor programe de urgență și la raportarea de răniți.

Compania de stat Ukrhidroenergo a anunțat vineri că cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES de la Zaporojie, a fost ținta unui atac aerian, însă oficialii asigură că nu există riscul de fisurare.

Pe canalele de Telegram circulă filmări cu incendii la barajul DniproHES, iar surse OSINT raportează daune grave, inclusiv distrugerea centrului de control al barajului și a uneia dintre porțile de oprire.

"Din păcate, cea mai mare centrală hidroelectrică a Ucrainei, DniproHES din Zaporojie, a fost și ea lovită. Inumanii nu s-au oprit după distrugerea barajului de la Hidrocentrala Kahovka; acum încearcă să creeze un nou dezastru de mediu atacând instalațiile hidroelectrice DniproHES și barajul", a transmis Ukrhidroenerg.

"Există în prezent un incendiu la o staţie. Serviciile de urgenţă şi electricieni lucrează la faţa locului, se ocupă de consecinţele numeroaselor atacuri aeriene", a anunţat Ukrhidroenergo, care administrează reţeaua de baraje a Ucrainei.

Centrala nucleară de la Zaporojie, în pericol

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a anunțat pe Facebook că Rusia execută în prezent cel mai mare atac asupra industriei energetice ucrainene din istoria recentă. El a adăugat că atacul a dezactivat una dintre liniile de transmisie a energiei electrice alimentate de centrala nucleară Zaporojie (NPP).

Centrala nucleară din Zaporojie, cel mai mare sit de energie nucleară din Europa, a fost capturată de trupele rusești în primele zile ale conflictului, dar rămâne alimentată de liniile ucrainene din rețeaua sa electrică.

"În timpul unui atac cu rachete de mare amploare asupra Ucrainei, la ora 5:10 dimineața, linia aeriană externă care leagă centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată temporar, de sistemul energetic unificat al Ucrainei a fost deconectată", a anunțat operatorul ucrainean de energie atomică Energoatom.

"Această situație reprezintă un risc extrem și ar putea duce la o situație de urgență", se arată în mesaj.

Energoatom a mai avertizat că, în cazul în care ultima linie de alimentare va fi întreruptă, centrala va fi "în pragul unei noi pene de curent, ceea ce constituie o încălcare gravă a condițiilor de funcționare sigură a centralei".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că aproximativ 90 de rachete și 60 de drone kamikaze au fost lansate asupra Ucrainei în cursul nopții de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai masive atacuri rusești din ultimele luni.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a descris aceste atacuri ca fiind cele mai mari împotriva infrastructurii energetice a țării în ultima vreme, potrivit KievPost.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te