Trump, locul 1 în sondaje. Opresc SUA ajutorul pentru Ucraina în 14 luni?

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.09.2023 - 13:19
Trump, locul 1 în sondaje - Foto: Profimedia Images

Pe măsură ce fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, se îndreaptă spre nominalizarea din caucusul GOP, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea confrunta cu presiuni, pentru a intensifica rapid contraofensiva Ucrainei.

SHARE

Donald Trump ar fi acum cu 10 procente în fața lui Joe Biden, într-un sondaj recent, și, dacă va deveni din nou președinte, în anul 2024, ar putea veni vremuri dificile pentru Ucraina.

Jurnalistul BBC John Simpson a făcut aceste remarci, într-o postare de pe Twitter, sugerând că alți lideri NATO „vor trebui să gestioneze imediat ecalajul de conducere care se va deschide”, în cazul în care Biden pleacă de la Casa Albă.

Trump, locul 1 în sondaje

Nu este clar anume la ce sondaj se referă Simpson, atunci când afirmă că Trump este pe primul loc, la 10% în faţa lui Biden.

Pe de altă parte, jurnalistul, care este realizatorul unui show la BBC Two, "Unspun World", şi-a şters postarea la care se referă tabloidul Daily Express.

"Mi-am șters tweet-ul anterior pentru că, dacă mă gândesc bine, m-am exprimat prost. Ideea mea esențială este că aliații Americii par să nu aibă nici o strategie, pentru a face față problemelor pe care Trump le va provoca dacă va fi reales", a anunţat ulterior jurnalistul:

Citeşte şi: Donald Trump a fost găsit din nou vinovat, pentru defăimarea autoarei E. Jean Carroll

Într-o a doua postare la subiect, John Simpson detaliază:

"Doar clarific un tweet anterior: Americanii trebuie evident să voteze pentru cel pe care îl consideră potrivit ca președinte. Ceea ce am vrut să spun este că Donald Trump, care este dur, la adresa NATO, și l-a lăudat pe Vladimir Putin, le va cauza aliaților săi probleme uriașe și nu există nici un semn că aceștia se pregătesc pentru posibilitatea ca el să fie ales."

Apariţia Factorului Trump la Casa Albă poate pune presiune pe Ucraina şi o poate obliga să câștige rapid războiul împotriva Rusiei, deoarece sprijinul de la Washington se poate diminua.

Este de altfel un fapt cunoscut de mult timp şi discutat îndelung, în cancelariile occidentale.

Ucraina a primit un sprijin masiv din partea SUA, în pachete de ajutor militar, în întreaga Administrație Biden, inclusiv printr-un recent acord pe armament, de 325 de milioane de dolari.

Citeşte şi: Trump dă vina pe Biden pentru multiplele sale dosalele: „Vrea să-mi distrugă campania electorală”

Acesta este al 47-lea lot de echipamente scos din inventarele Pentagonului, pentru a ajuta Ucraina, din august 2021. Dar, dacă Donald Trump câștigă un alt mandat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar putea să nu mai aibă un atât de mare sprijin din partea SUA.

Din mai 1941, Marea Britanie s-a aflat singură în război cu Germania Nazistă, până pe 14 decembrie 1941, când Congresul Statelor Unite a declarat război Berlinului.

În noiembrie 1940, în prima marţe, preşedintele democrat FD Roosevelt a câştigat alegerile, în faţa avocatului Wendell Willkie. Abia 13 luni mai târziu, Roosevelt a avut puterea politică necesară ca să treacă SUA factual, de partea Marii Britanii, contra Berlinului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te