Republica Moldova a luat în calcul să arunce în aer Aeroportul Chișinău. Nu-l vor preda rușilor

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.02.2023 - 10:24
Republica Moldova au luat în calcul să arunce în aer Aeroportul Chișinău. Nu-l vor preda rușilor - FOTO: Profimedia Images

Autoritățile din Republica Moldova au luat în calcul să arunce în aer pista de pe Aeroportul Internațional Chișinău după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

SHARE

Autoritățile R. Moldova au luat în calcul acum un an, imediat după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, să arunce în aer pista de pe Aeroportul Internațional Chișinău, pentru ca obiectivul strategic să nu fie preluat de armata lui Vladimir Putin.

După 24 februarie 2022, avansul armatei ruse în Ucraina „a fost fenomenal”, iar situația s-a complicat în momentul în care circulau diferite hărți, potrivit cărora ,,Rusia va ajunge foarte repede la granița R. Moldova”.

„Și înainte de război instituțiile noastre au ținut cont de scenarii care includeau nu doar gestionarea fluxurilor de refugiați, ci și de scenarii în care R. Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare.

Citește și: Trupe ucrainene înaintează spre granița cu Transnistria. Se pregătește Kievul să apere Moldova?

Astfel, serviciile noastre se pregăteau pentru diferite riscuri, inclusiv în ceea ce priveşte aeroportul. În asemenea cazuri există opțiuni-standard de protecție. În mod practic e vorba de funcționalitatea aeroportului, depinde de recepția aeronavelor pe pistă. Prin distrugerea sau blocarea pistei poate… nu voi intra în detalii”, potrivit ziarulnational.md.

Ucraina a atenționat Republica Moldova cu privire la planul Moscovei

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat recent într-un interviu că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a R. Moldova, descoperit de serviciile de informaţii ucrainene, a fost confirmat după aceea şi de ţările europene şi se leagă de dorinţa Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Citește și: Cum a „măcelărit” România Delta Dunării înainte să apară pericolul Bîstroe. 1.753 km de canale noi

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat recent că Federația Rusă are în desfășurare un plan de acțiuni pentru a înlătura actuala putere de la Chișinău. Ea a citat în acest sens atât informații obținute de autoritățile interne, cât și informații de la parteneri, precum Ucraina.

„Există mai multe scenarii de destabilizare”

Prim-ministrul Dorin Recean vine cu o reacție la declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunțat că autoritățile din Federația Rusă intenționează să preia controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a transporta militari și echipamente în stânga Nistrului.

Șeful Executivului de la Chișinău susține că instituțiile statului sunt pregătite pentru orice astfel de scenarii.

„Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări. Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față.

Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii, care să vizeze securitatea Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea inclusiv în stânga Nistrului.  

R. Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune”, a declarat Dorin Recean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te