VIDEO Klaus Iohannis: Ne confruntăm în prezent cu extremismul, în toate formele sale

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.03.2024 - 14:24
VIDEO Klaus Iohannis: Ne confruntăm în prezent cu extremismul, în toate formele sale - Foto: captură video YouTube/Administraţia Prezidenţială

Klaus Iohannis: Ne confruntăm în prezent cu extremismul, în toate formele sale. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul Congresului PPE, că îi îndeamnă pe liderii PPE să folosească campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare.

SHARE

Klaus Iohannis: Ne confruntăm în prezent cu extremismul, în toate formele sale. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul Congresului PPE, că îi îndeamnă pe liderii PPE să folosească campania pentru alegerile europene ca un prilej de revigorare a liberalismului, în faţa autocraţiilor.

Aceştia îngrădesc drepturile fundamentale ale omului, el precizând că o comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esenţială, pentru a contracara dezinformarea şi manipularea.

Klaus Iohannis: Ne confruntăm în prezent cu extremismul, în toate formele sale

El a arătat că dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potenţialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european, şi anume extremismul, în toate formele sale, de la naţionalismul găunos, de faţadă, până la tendinţele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru.

”Bine aţi venit la Bucureşti! Mă bucur să fim împreună din nou şi să văd că transmiteţi cu toţii optimism, hotărâre, preocupare pentru viitor şi implicare.

De asta avem nevoie pentru ca, uniţi şi solidari, să conturăm proiecte cu care să câştigăm alegerile pentru Parlamentul European, răspunzând astfel aşteptărilor legitime ale cetăţenilor noştri.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, la congresul PPE, după întâlnirea cu Nehammer. Ce spune președintele

Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa şi sunt convins că acest Congres va revalida valorile noastre democratice care pun în centru libertatea, statul de drept şi demnitatea umană”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în discursul susţinut în cadrul Congresului PPE, conform News.ro.

Şeful statului a arătat că este sigur că vor găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal, care se desfăşoară chiar la graniţele României.

Fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic, astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ. Preşedintele a subliniat că ”actualul context internaţional este complicat, complex şi instabil”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a convenit cu Karl Nehammer să continue discuţiile despre Schengen

”Ne confruntăm cu cea mai gravă situaţie de după cel de-al Doilea Război Mondial. La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noştri îşi dau viaţa pentru a-şi ocroti familiile şi pentru a-şi apăra ţara de invadatori, care comit atrocităţi inimaginabile.

Ucrainenii sunt în tranşee şi depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie.

Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci şi de vieţile unor oameni care sunt obligaţi să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanşat.

Avem, totodată, responsabilitatea şi de a-i asigura pe cetăţenii noştri că sunt protejaţi, pentru că, doar într-un climat de stabilitate şi securitate, economiile noastre se pot dezvolta şi să prospere, iar oamenii pot duce o viaţă mai bună”, a subliniat preşedintele României.

Investiţie geostrategică

Klaus Iohannis a arătat că ”extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiţie geostrategică în pace, securitate, stabilitate şi prosperitate pentru toţi –statele membre UE şi, deopotrivă, partenerii angajaţi pe calea europeană”.

”Puterea sa transformatoare şi abilitatea de a uni ţări şi popoare în jurul valorilor şi principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată. Republica Moldova, Ucraina şi Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune.

La fel şi viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noştri au făcut progrese incredibile. Cetăţenii acestor ţări cred în Uniunea Europeană şi îşi doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim”, a spus Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te