VIDEO Există în România cel puţin o secţie de poliţie chineză ilegală. Primarul localităţii neagă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.04.2023 - 13:05

Safeguard Defenders, o organizaţie de activişti pentru drepturile omului cu sediul în Madrid, Spania, susţine într-un nou raport prezentat presei internaţionale, că şi în România ar exista secţii de poliţie chineze. Mai exact, în Dobroeşti, în judeţul Ilfov.

SHARE

Potrivit Safeguard Defenders, în localitatea Dobroeşti, din judeţul Ilfov, ar exista şi o secţie de poliţie controlată direct din oraşul chinez Nantong.

Secţie de poliţie chineză ilegală, în Dobroeşti

Dobroeşti are puţin peste 2000 de locuitori și zeci de comercianţi chinezi.

La 13 iunie 2017, poliția din Nantong a declarat că (...) "a emis carduri de legătură", pentru sub-centre din Sudan, Namibia, Canada, Japonia, Panama, Australia și Noua Zeelandă, citând subcentre înființate în 20 de state, inclusiv în Angola, Zambia, Ecuador, România şi alte ţări (...).", se arată în raportul Safeguard Defenders.

Într-un articol publicat de Jiangsu Changan Net, în anul 2017, în prezent șters de pe site, chinezii susțin că...

Citeşte şi: FBI face arestări pentru presupuse „posturi de poliție” secrete chineze existente în New York

 "... în februarie anul trecut, Biroul de Securitate Publică din Nantong, Oficiul pentru Afaceri Chineze de peste Mări și Camera Mondială de Comerț și Industrie, au răspuns activ și au profitat de oportunitatea construcției "Centura și Drumul"."

Ei au înființat prima poliție națională și de peste mări din Nantong și Centrul Chinez de servicii comune, în Angola, Zambia, Ecuador.

Au fost de asemenea înființate sub-centre în România, Cambodgia, Myanmar, Africa de Sud, Indonezia, Chile, Madagascar, Nigeria, Serbia, Emiratele Arabe Unite și alte țări, precum și un serviciu juridic secundar.

Citeşte şi: Fiii „lordului drogurilor” din Mexic, trafic de fentanil în SUA cu ajutorul unor firme chineze

Centrul a fost înființat cu firma de avocatură Beijing Longan (Nantong), care este calificată pentru servicii juridice în străinătate.

În ceea ce privește România, potrivit autorităților chineze, una dintre aceste stații de servicii de poliție în străinătate a fost înființată de Biroul de Securitate Publică din Nantong.

Departamentul de poliție locală din Dobroești, din România, ar fi semnat un memorandum de cooperare cu Centrul de legătură dintre poliția de peste mări și poliția internă din Nantong.

Poliţia Dobroeşti discuta cu poliţia chineză

Așadar, se pare că Poliția Dobroești ar fi fost de acord cu înființarea acestui tip de centru.

Conform guvernului provincial din Nantong, a fost un acord, un memorandum, cu Poliţia Dobroești.

"Asta spun autoritățile oficiale ale guvernului din Nantong, în China. Dar aceasta este o întrebare la care autoritățile române trebuie să răspundă. Cum am spus, guvernul din Nantong susține că (o autoritate română, n.red.) și-a dat acordul", a declarat directorul Safeguard Defenders, Laura Harth.

Primarul neagă. "Este o mare prostie!"

"Este o mare eroare, greşeală, nu ştiu cine ar fi putut să scoată aşa ceva", a reacţionat Valentin Laurenţiu Codu, primarul din Dobroeşti.   

Primarul din Dobroeşti recunoaşte însă că în anul 2018 au fost discuţii, pe tema unui protocol de colaborare cu China.

"În 2018, s-a încheiat un protocol de înfrățire între două localități, în care s-a inserat și că ar colabora poliția orașului Nantong cu poliția locală Dobroești, în ideea că, pe baza acestei colaborări, ar fi urmat să ajute poliția locală cu diverse echipamente... ce lipsea la momentul respectiv, eu nefiind în acea perioadă.

Dar nu s-a concretizat nimic. Sistemul de camere video al localității în acel an era deficitar, nu avea acoperire.

Fuseseră niște evenimente la nivel local, în care chinezii au fost victime, ei s-au intersat de acest aspect și s-a ajuns în punctul ăsta, că ne lipsesc anumite echipamente", a spus primarul Valentin Laurențiu Condu, pentru observatornews.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te