Europa accelerează înarmarea împotriva Rusiei. Putin poate pierde și Marea Baltică.
Achiziționarea de submarine sud-coreene KSS-III lot 2 face parte din programul Orka al Marinei Polone.
Programul Orka, inițiat în 2014 și restructurat în 2023, își propune să achiziționeze trei până la patru submarine noi pentru a înlocui flota învechită, cu accent pe stealth, capacitatea de rachete de croazieră și interoperabilitatea cu forțele NATO.
Europa accelerează înarmarea împotriva Rusiei. Putin poate pierde și Marea Baltică
Anunțată la începutul lunii aprilie 2025, propunerea include nu numai livrarea a trei submarine diesel-electrice avansate, ci și un pachet cuprinzător de întreținere, reparații și revizii, investiții în infrastructura șantierului naval polonez și o navă închiriată pentru formarea echipajului.
Avantajele tehnice ale KSS-III se traduc în beneficii strategice semnificative pentru Polonia. Sistemul AIP și bateriile litiu-ion permit patrule prelungite, astfel încât submarinele poloneze pot monitoriza mișcările navale rusești în Marea Baltică fără a fi detectate.
Celulele VLS oferă o capacitate de descurajare, permițând lovituri împotriva infrastructurii militare ruse, cum ar fi enclava puternic fortificată Kaliningrad, sau a activelor navale de la o distanță sigură, potrivit Bulgarian Military.
Aceasta marchează o schimbare pentru Polonia de la o poziție navală în primul rând defensivă la una capabilă de proiecție de putere.
Noile submarine KSS-III ale Poloniei amenință dominația baltică a Rusiei
Versatilitatea submarinului sprijină mai multe misiuni, inclusiv război anti-submarin, război anti-suprafață, strângere de informații și așezarea minelor, abordând nevoia Marinei Poloneze de a avea o platformă cu mai multe roluri, având în vedere dimensiunea limitată a flotei.
Apele limitate și puțin adânci ale Mării Baltice necesită submarine care să poată opera în mod ascuns și să evite detectarea, iar învelișul acustic al KSS-III, suporturile elastice și propulsia cu zgomot redus îl fac excepțional de dificil de urmărit, chiar și în comparație cu variantele mai noi din clasa Kilo din Rusia, cum ar fi Proiectul 636.3 Varșavianka.
Această evoluție, raportată de Janes pe 21 aprilie 2025, semnalează intenția Poloniei de a-și moderniza flota învechită și de a-și consolida poziția strategică într-o regiune marcată de tensiuni tot mai mari cu Rusia.
Lotul 2 KSS-III, cunoscut și sub numele de clasa Dosan Ahn Changho, reprezintă vârful tehnologiei submarine din Coreea de Sud.
Cu o deplasare la suprafață de 3.600 de tone și o deplasare la scufundare de 4.000 de tone, KSS-III măsoară 89,3 metri lungime și 9,6 metri lungime, făcându-l mai mare decât multe submarine care operează în Marea Baltică, dar suficient de agil pentru apele puțin adânci ale regiunii.
Sistemul său de propulsie este o caracteristică remarcabilă, combinând o configurație diesel-electrică cu un sistem de propulsie independent de aer [AIP] alimentat de celule de combustibil dezvoltate de Bumhan Industries.
Acest lucru permite submarinului să rămână scufundat timp de peste trei săptămâni fără a ieși la suprafață, un avantaj critic în Marea Baltică, unde adâncimile medii de doar 50 de metri și mijloacele de război antisubmarin inamice, cum ar fi avioanele de patrulare rusești, sunt mereu prezente.
KSS-III Batch 2 include zece celule cu sistem de lansare verticală [VLS], o raritate pentru submarinele nonnucleare, care pot desfășura racheta balistică lansată de submarin Hyunmoo-IV-4 sau racheta de croazieră Chonryong. Aceste arme permit lovituri împotriva țintelor terestre și maritime de la sute de mile distanță, oferind Poloniei o rază strategică fără precedent în istoria sa navală.
BAE Systems crește de 16 ori producția de obuze 155 mm
La 21 aprilie 2025, BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Europa, a anunțat o descoperire în producția de muniție care promite să crească de șaisprezece ori producția de obuze de artilerie de 155 mm, reducând în același timp dependența de materii prime rare precum nitroceluloza și nitroglicerina.
Această dezvoltare, la uzina Glascoed, Țara Galilor de Sud, urmează să fie disponibilă în această vară, marcând un pas semnificativ către reziliența lanțului de aprovizionare pentru Regatul Unit și aliații săi.
Inovația, condusă de investiții de peste 150 de milioane de lire sterline din 2022, nu se referă doar la producerea mai multor muniții, ci și la reimaginarea modului în care sunt fabricați explozivii, modificând potențial calculul strategic al războiului modern, potrivit Bulgarian Military.
Un program pilot a demonstrat deja viabilitatea tehnologiei, producând explozivi în „noduri” modulare care ar putea înlocui nevoia de fabrici extinse. „Saltul nostru înainte în producerea energiei sintetice și a propulsorului va întări reziliența lanțului de aprovizionare al Regatului Unit și va sprijini creșterea producției de muniții critice”, a declarat Steve Cardew, director de dezvoltare a afacerilor la BAE Systems Maritime and Land Defense Solutions.
Obuzul de artilerie de 155 mm, piesa centrală a acestei creșteri de producție, este o muniție standard NATO utilizată pe scară largă în sistemele moderne de artilerie în Ucraina.
Comparativ, Statele Unite, cel mai mare producător mondial de obuze de 155 mm, care au investit masiv în extinderea capacității sale, armata urmărind să producă 100.000 de cartușe pe lună până în 2026.
Citește și: Atac masiv rusesc la "porțile României". Porturile Odesei de la Marea Neagră, sub asediul dronelor
Rusia a dat prioritate cantității în detrimentul inovației, producând până la 3 milioane de cartușe de artilerie anual, deși multe sunt stocuri renovate din epoca sovietică de diferite calități.
O nouă fabrică a Germaniei va inunda NATO cu obuze de artilerie
La 22 aprilie 2025, OSINTtechnical a raportat că noua fabrică de artilerie a gigantului german al apărării Rheinmetall va produce până la 350.000 de obuze de artilerie anual, aproape dublându-și ținta inițială de 200.000.
Această dezvoltare reflectă o schimbare mai largă a priorităților de apărare ale Europei pe fondul conflictelor în curs cu Rusia și a tensiunilor globale în creștere.
Uzinaa Unterlüß, denumită oficial Werk Niedersachsen, a început în februarie 2024 cu o ceremonie la care au participat cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul danez Mette Frederiksen și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.
Citește și: General american: Fără Odesa, Putin nu va opri războiul. Va fi victoria asupra Mării Negre
Rheinmetall, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de artilerie și muniție de tancuri, investește aproximativ 341 de milioane de dolari în proiect, care se așteaptă să creeze 500 de noi locuri de muncă și să înceapă producția în 2026.
Fabrica se va concentra în principal pe obuze de artilerie de 155 mm, o muniție standard NATO critică pentru războiul modern, precum și tone de explozibili.
Această întreprindere ambițioasă face parte din obiectivul mai larg al Rheinmetall de a-și extinde producția globală la 1,1 milioane de obuze de artilerie până în 2027, un salt semnificativ față de cele 70.000 de cartușe pe care le producea anual înainte de invazia Rusiei în Ucraina, în 2022.