Dughina, asasinată de Armata Națională Republicană rusă. Partizani care luptă împotriva lui Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.08.2022 - 16:14
Daria Dughina/foto: Profimedia Images

Un fost membru al Dumei ruse, care a fost expulzat pentru activități anti-Kremlin, a afirmat că partizanii ruși ar fi fost în spatele atentatului în care a fost ucisă Daria Dughina, fiica ideologului lui Putin și că ea ar fi fost „țintă legitimă”.

SHARE

Vorbind la Kiev, unde își are sediul, Ilia Ponomarev a afirmat că explozia de sâmbătă seara a fost opera Armatei Naționale Republicane, despre care a afirmat că este un grup clandestin care acționează în interiorul Rusiei și care este dedicat răsturnării regimului Putin.

„Această acțiune, la fel ca multe alte acțiuni partizane desfășurate pe teritoriul Rusiei în ultimele luni, a fost realizată de Armata Națională Republicană (ANR)”, a declarat Ponomarev într-o emisiune difuzată pe „February Morning”, un canal de televiziune de opoziție în limba rusă pe care l-a lansat la Kiev la începutul acestui an.

„Un eveniment memorabil a avut loc noaptea trecută în apropiere de Moscova. Acest atac deschide o nouă pagină în rezistența rusă la putinism. Nouă, dar nu ultima”, a spus Ponomarev.

Explozia a ucis-o pe Daria Dugina, fiica în vârstă de 30 de ani a comentatorului politic rus și ideolog de extremă dreapta Alexander Dughin, ambii sancționați de Marea Britanie și SUA pentru că au acționat pentru destabilizarea Ucrainei.

Ponomarev a declarat că partizanii din interiorul Rusiei sunt pregătiți să comită alte atacuri similare împotriva unor ținte de profil înalt legate de Kremlin, inclusiv oficiali, oligarhi și membri ai agențiilor de securitate ale Rusiei.

Manifestul armatei partizane împotriva lui Putin

Fostul deputat a citit ceea ce părea a fi un manifest al ANR.

„Am stabilit contactul cu luptătorii ANR prin intermediul canalului nostru Rospartisan [Telegram], care acoperă valul crescând de rezistență din Rusia și mi-au permis să citesc Manifestul”, a declarat Ponomarev.

 „Suntem activiști, militari și politicieni ruși, în prezent și partizani și luptători ai Armatei Naționale Republicane, și îi scoatem în afara legii pe războinicii, hoții și asupritorii popoarelor Rusiei!

Îl declarăm pe președintele Putin ca fiind un uzurpator al puterii și un criminal de război care a încălcat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la o moarte sigură și fără sens.

[...] Îl vom răsturna și îl vom distruge pe Putin! [...] Îi declarăm complici ai uzurpatorului pe toți oficialii guvernului rus și ai administrațiilor regionale. Îi vom ucide pe fiecare dintre ei care nu demisionează.

Îi declarăm trădători ai Patriei și complici ai uzurpatorului pe toți proprietarii de afaceri care profită de pe urma corupției și a legăturilor personale cu oficialii guvernamentali. Vom distruge proprietățile tuturor celor care nu se pocăiesc și nu își exprimă public opoziția față de acest guvern și războiul său și îi vom ucide pe fiecare dintre ei.

Îi declarăm complici ai uzurpatorului pe toți cei care lucrează pentru forțele de securitate. Îi vom ucide pe toți cei care nu vor depune armele și nu se vor retrage din pozițiile lor.

Vom declara că cei care transportă echipament militar și cei care profită de pe urma războiului sau ajută la finanțarea acestuia sunt ținte legitime care vor fi distruse de noi.

[...] Facem apel la soldații armatei ruse să nu mai tragă asupra fraților noștri din alte țări: Georgia, Siria, Ucraina și alte țări." (Ponomarev a numit Ucraina, chiar dacă manifestul publicat online nu o menționează - n.r. pravda.com.ua).

Armata Națională Republicană îi îndeamnă pe toți cetățenii ruși să se alăture rândurilor sale și să ridice steagul alb, albastru și alb al noii Rusii în locul tricolorului dezonorat de guvernul lui Putin.

Îi vom proteja pe toți cei care răspund la apelul nostru", promite organizația.

De asemenea, ANR promite că toți cei care vor întreprinde acțiuni specifice „până la schimbarea regimului", vor fi scutiți de răspunderea definită de „legile uzurpatorului".

În plus, ANR promite să îi elibereze pe toți cei care au fost condamnați ilegal de guvernul lui Putin imediat după victorie.

Ponomarev a declarat că susține acțiunile ANR. El a subliniat că organizația nu este în război cu civilii pașnici și nu va viza instalații civile.

„Îi îndemn pe toți cei care sunt pregătiți să lupte împotriva putinismului nu prin cuvinte, ci prin acțiune, să se alăture rândurilor noastre", a îndemnat acesta.

„Putinismul” este doctrina definită de Alexander Dughin, ideologul lui Putin, a cărei fiică a fost asasinată.

Într-o conversație cu Ukrainska Pravda, Ponomarev a precizat că a fost în contact cu membrii organizației încă din aprilie 2022.

„Îi ajutăm în mod activ pe cei de la ANR în diverse moduri", a adăugat el, fără să detalieze cine îi ajută și în ce moduri.

Ponomarev, membru de stânga al Parlamentului rus, a fost singurul deputat care a votat în 2014 împotriva anexării Crimeei.

Kremlinul i-a interzis, când se afla într-o călătorie în SUA, să reintre în țară. El a devenit cetățean ucrainean în 2019. În martie, după invazia Ucrainei, a lansat February Morning și Rospartisan, un canal Telegram care oferă știri actualizate despre acțiunile antirăzboi din orașele rusești.

Ancheta FSB asupra asasinatului Dariei Dughina


Anchetatorii ruși cred că mașina în care Darya Dugina a fost ucisă în urma unei explozii a fost aruncată în aer de la distanță, printr-un dispozitiv conectat la telefoane neînregistrate, aparținând unor persoane care urmăreau victima.

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a declarat că asasinatul a fost pregătit de serviciile secrete ucrainene. Autorul ar fi Natalia Vovk, născută în 1979, cetățean ucrainean, care a fugit în Estonia după atentat.

Potrivit FSB, aceasta ar fi sosit în Rusia la 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Șaban, născută în 2010. „În ziua crimei, Vovk și Șaban au participat la festivalul literar și muzical Tradition, unde Dughina era prezentă în calitate de invitat de onoare” a declarat FSB.

„La 21 august, după o explozie prin telecomandă a mașinii Toyota Land Cruiser Prado pe care o conducea Dughina, Vovk și fiica ei au plecat prin regiunea Pskov spre Estonia. Pentru a pune la cale crima și pentru a aduna informații despre stilul de viață al Dughinei, Vovk și fiica ei au închiriat un apartament în Moscova, în aceeași clădire în care locuia victima. Pentru a o spiona pe jurnalistă, a fost folosită o mașină Mini Cooper. La intrarea în Rusia, vehiculul purta un număr de înmatriculare al Republicii Populare Donețk - E982XH DPR, la Moscova - un număr de înmatriculare din Kazahstan 172AJD02, iar la ieșire - un număr de înmatriculare ucrainean AH7771IP. Materialele investigației au fost predate Comitetului de Investigații", a precizat FSB.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te