Cele mai controversate cinci vizite de stat în Marea Britanie. În afară de cea a lui Trump

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.06.2019 - 13:53
Foto: The Daily Mail

Donald Trump este al treilea președinte american care beneficiază de onoarea de a fi invitat de Regina Elisabeta a II-a să efectueze o vizită de stat, de când aceasta a urcat pe tron. Este o vizită contestată de opinia publică din Regatul Unit. Nu este singura, însă.

SHARE

Ediția electronică a cotidianului ”The Daily Mirror” a inventariat vizitele de stat care au divizat cel mai mult, de-a lungul istoriei, opinia publică din Marea Britanie. 

Împăratul Hirohito (1971)

În prezent, relațiile dintre Marea Britanie și Japonia sunt mai bune ca oricând. În urmă cu 48 de ani, însă, când Împăratul Hirohito a venit în Regatul unit, amintirile din Cel de-al Doilea Război Mondial erau foarte puternice și au divizat profund societatea britanică.

În acel an, sute de veterani și prizonieri de război au protestat, în fața Mall-ul din Londra, împotriva șefului de stat japonez și a refuzului acestuia de a oferi scuze sau compensații victimelor cruzimii japoneze.

Unii protestatari purtau mănuși roșii în memoria celor care au murit în lagărele de muncă japoneze. Proteste au avut loc și în 1998, când moștenitorul lui Hirohito, Akihito, a fost primit într-o vizită de stat în 1998.

Nicolae Ceaușescu (1978)

Dictatorul român Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost invitați la Londra, în ciuda faptului că țara noastră nu respecta drepturile omului și a suprimat brutal orice formă de disidență la adresa conducerii comuniste.

Marea Britanie spera că, chemându-l pe Ceaușescu într-o vizită de stat, îl va apropia de blocul occidental și va submina astfel dominația sovietică asupra Cortinei de Fier. De asemenea, Londra spera să încheie cu România un acord privind vânzarea de arme, în valoare de 200 milioane de lire sterline. 

Regina a fost deranjată de decizia Guvernului său și a făcut tot posibilul pentru a evita să îi întâlnească pe soții Ceaușescu mai mult decât era necesar.

La un moment dat, în timp ce-şi plimba câinii în grădinile Palatului Buckingham, Regina i-a văzut pe aceștia venind spre ea. Ulterior, ea le-a povestit unor apropiați că a decis să se ascundă în spatele unui tufiş, ca să nu fie nevoită să poarte o conversaţie politicoasă cu Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Dezvăluirile au apărut într-o carte, "Our Queen", scrisă de Robert Hardman. 

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost plimbați cu caleașca, iar dictatorul român a fost distins cu titlul de cavaler onorific, care i-a fost însă retras cu o zi înainte de execuția sa din 25 decembrie 1989.

Robert Mugabe (1994)

În urmă cu 25 de ani, lui Robert Mugabe, sângerosul dictator din Zimbabwe, i s-a acordat tratamentul regal cu ocazia vizitei de stat, ca a inclus o plimbare cu caleașca și un banchet generos.

Invitația a fost adresată, în ciuda implicării lui Mugabe în moartea a 10.000 de persoane, în timpul represiunii partidelor de opoziție.

Cu acel prilej, el a fost distins cu Marea Cruce de Onoare din Ordinul Bath, care i-a fost însă retrasă în 2008.

 Xi Jinping (2015)

Președintele Chinei, Xi Jinping a fost invitat de fostul premier britanic David Cameron ca parte a unui efort de a stimula legăturile comerciale dintre China și Marea Britanie.

A fost a doua vizită a unui lider chinez, după cea a lui Hu Jintao, din 2005.

Ambele stârnit proteste la Londra, la carre au participat pro-democrați și susținători ai eliberării Tibetului.

Printul Charles, de altfel un critic al politicii chineze, a avut o întrevedere privată cu președintele Xi Jinping, dar nu a participat la banchetul de stat.

Ulterior, o cameră de luat vederi a surprins-o pe Regină plângându-se de ”mitocănia” oficialilor chinezi.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite (2007)

Liderii Arabiei Saudite au fost primiți în cele mai multe vizite de stat în Marea Britanie decât orice alt lider de pe planetă, de când Regina a urcat pe tron, în 1952. 

O dovadă a legăturilor strânse, diplomatice și comerciale, dintre Marea Britanie și Arabia Saudită.

În octombrie 2007, Regele Abdullah al Arabiei Saudite nu a făcut nicio excepție, în ciuda solicitărilor ca Marea Britanie să fie mai rezervată cu o țară care are o istorie a abuzurilor legate de drepturile omului și este acuzată de crime de război în Yemen.

Lucru care nu s-a întâmplat în ultimul deceniu. Nici măcar uciderea de către saudiți a jurnalistului Jamal Khashoggi nu a determinat Marea Britanie să se distanțeze de regimul saudit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te