Analişti proeminenţi chinezi ai afacerilor dispar de pe reţelele sociale

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.12.2023 - 13:47
Analişti proeminenţi chinezi ai afacerilor dispar - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Analişti proeminenţi chinezi ai afacerilor dispar de pe reţelele sociale. Unii dintre cei mai proeminenți analiști ai Chinei au fost supuși unor restricții.

SHARE

Analişti proeminenţi chinezi ai afacerilor dispar de pe reţelele sociale. Unii dintre cei mai proeminenți analiști ai Chinei au fost supuși unor restricții, pe rețelele de socializare.

Acestea par a fi concepute pentru a le restrânge capacitatea de a comenta asupra piețelor de valori în dificultate ale țării și a economiei aflate şi ea în dificultate.

Analişti proeminenţi chinezi ai afacerilor dispar

Cel puțin șase analiști nu reușesc să încarce noi postări sau să câștige noi adepți, pe platformele populare de rețele sociale, conform paginilor lor de cont.

Unul dintre aceștia este Liu Jipeng, consilier al guvernului chinez, care a cerut recent investitorilor de retail din țară să se abțină de la a investi în Bursă.

El nu a mai postat pe rețelele sociale, de la începutul lunii decembrie, și utilizatorii nu-i mai pot urmări conturile.

Citeşte şi: China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. Ce acuză Beijingul?

Când CNN a încercat să urmărească conturile de pe aplicația de scurt-video Douyin și de pe aplicația de agregare de știri Toutiao, a văzut următoarea declarație:

„Acest utilizator nu poate fi urmărit din cauza încălcării regulilor platformei”.

Se știe că rețelele sociale chineze reduc la tăcere criticii. Înainte de a fi restricţionaţi, acești experți în afaceri erau cunoscuți pentru că transmiteau opinii sincere, despre starea celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Nici unul dintre experții afectați nu a răspuns la cererea de comentarii a CNN. Nici platformele pe care le-au folosit – inclusiv Weibo, Douyin și Toutiao – nu au răspuns întrebărilor, neexplicând nici motivul din spatele restricțiilor.

Citeşte şi: VIDEO SUA avertizează China să înceteze acțiunile "periculoase" după incidentul cu nava filipineză

Evoluţia a coincis cu o conferință majoră găzduită la începutul acestei luni, de președintele Xi Jinping, pentru a discuta obiectivele și politicile economice pentru anul viitor.

Potrivit unui raport al reuniunii, publicat săptămâna trecută, Partidul Comunist, de guvernământ, a decis că ar trebui „să consolideze propaganda economică și îndrumarea opiniei publice și să promoveze o narațiune pozitivă, despre perspectivele strălucitoare ale economiei chineze”.

Ministerul Securității Naționale – un organism care a câștigat și mai multă importanță în timpul celor 11 ani de putere ai lui Xi – și-a intensificat de asemenea eforturile de a înlătura opiniile pesimiste despre viitorul economic al Chinei, în special ale celor care au aşa-zise "motive ulterioare”.

Citeşte şi: Cum a permis România unei companii din China să intre „pe ușa din spate” a licitațiilor 5G

Într-o declarație de săptămâna trecută, ministerul a spus că vorbirea de rău a economiei ar perturba așteptările pieței și ar afecta creșterea, punând astfel în pericol securitatea Chinei.

„Economia se află într-un punct critic, iar conducerea lui Xi Jinping nu are nici o idee cum să iasă din asta...

Așa că răspunsul este „să ucidem mesagerul care aduce veștile bune” sau doar să-l ținem liniștit”, a spus Willy Lam, membru principal al Fundației Jamestown, un think-tank din Washington.

„Beijingul se teme că mai mulți actanți care răspândesc sentimente negative în piaţă vor scădea și mai mult încrederea consumatorilor”, a spus el. Printre alte dureri de cap, factorii de decizie chinezi se confruntă acum cu amenințarea deflației.

Cea mai mare scădere

Prețurile de consum au fost martorii celei mai mari scăderi, de la pandemia de acum trei ani, în noiembrie, ceea ce sugerează o slăbire a cererii interne.

Dar lipsa de transparență în economia chineză ar putea descuraja și mai mult investitorii globali, au spus analiștii. Date noi de la Ministerul Comerțului au arătat că investițiile străine directe în China au scăzut la cel mai slab nivel din aproape patru ani, în noiembrie.

„Cu cât guvernul chinez cenzurează mai mult analiza economică critică a Chinei, cu atât investitorii occidentali se îngrijorează mai mult de starea economiei chineze”, a spus Steve Tsang, profesor și director al Institutului Chinez de la Universitatea SOAS, din Londra.

Bursele stau foarte prost

Bursele chineze sunt printre cele care au cele mai proaste performante din lume, în acest an. Indicele compozit de referinţă Shanghai a scăzut cu 5,7%, în timp ce indicele componentelor Shenzhen, folosit în tehnologie, a pierdut 16%.

Grupul experţilor care se confruntă acum cu restricții pe rețelele sociale îl include Dan Bin, președintele FEOSO Arbor Investment Management, cu sediul în Shenzhen; pe Liu, profesor și director al Institutului de finanțare a capitalului, de la Universitatea China de Științe Politice și Drept; pe Hong Rong, comentator și analist bursier de prestigiu; și pe Ge Long, fondatorul companiei de cercetare a investițiilor Gelonghui.

Liu a contribuit la elaborarea Legii Valorilor Mobiliare a Chinei, în anii 1990.

Deranjanţi

În videoclipurile anterioare, care sunt încă disponibile pe conturile sale de socializare, el a atribuit slăbiciunea persistentă a pieței chineze defectelor sistemului. „Comisia noastră de Reglementare a Valorilor Mobiliare și sistemul nostru de reglementare trebuie să se schimbe”, a spus el.

Într-un discurs la un forum NetEase din 1 decembrie, Liu le-a cerut oamenilor obișnuiți să se abțină de la a investi în acțiunile Chinei până când aceste probleme vor fi rezolvate. El nu a postat nici un videoclip sau comentariu din 5 decembrie, pe Toutiao și Douyin, și nu a răspuns la o solicitare de comentariu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te