VIDEO Iohannis: „O relaxare prematură poate distruge toate rezultatele pozitive obținute până acum”

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 28.04.2020 - 20:03
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, cum ar putea fi relaxate măsurile impuse de starea de urgență, după data de 15 mai.

SHARE

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă de marți, ora 18.00, pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni:

- În această epidemie, autoritățile împreună cu medicii și cu românii au obținut, până acum, rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, au echilibru. Societatea românească a dovedit că are maturitate. 

- Am menționat că, după 15 mai, anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte atenți. Nu am atins numărul maxim de cazuri în România, iar o relaxare prematură poate distruge toate rezultatele pozitive obținute până acum. Ar fi păcat să dăm cu piciorul acestor rezultate obținute greu. Sunt conștient că oamenilor le-a fost greu să se adapteze la viața de acum. Cadrelor medicale le-a fost foarte greu. Repet: pericolul nu a trecut și este nevoie în continuare de maximă atenție. 

- Iată și un grafic care ne permite comparații directe între state care ne interesează – numărul de bolnavi raportat la un milion de locuitori. Am ajuns la diferențe foarte mari între diferite state. Un raport foarte mare are Spania – aproape 5.000 dintr-un milion sunt pozitivi. În Italia – 3.000 la milion, date apropiate și în SUA. 

- Datele din România sunt cele mai de jos, ceea ce ne arată că avem circa 600 de bolnavi la un milion de locuitori. 

- Faptul că din 15 mai am putea renunța la anumite măsuri nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nu știm când am putea reveni la o viață normală, așa cum o știam înainte de pandemie. 

- Nu vom putea să ne întâlnim decât maiximum câte trei. Nu vom putea să mergem la mall sau la restaurante. Nu vom putea pleca din localități decât cu motive care vor fi stabilite. Marile festivaluri, probabil, nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm ca mulți oameni să se adune într-un anumit loc. Dacă competițiile sportive se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. 

- Guvernnații au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi și cu soluții bune, iar acum urmează să dăm și noi, cetățenii simpli, să dăm exemple. Că am vorbit de guvernanți, atunci când a început epidemia, rezervele României erau goale. Nu existau măști, nu existau biocide, toate acestea au fost procurate în timp record. 

- Nu toți politicienii au dorit să se ocupe de partea care privește binele românilor. Avem un contraexemplu, mare cât Casa Poporului, iar acest contraexemplu este Parlamentul. Unii politicieni au înțeles să folosească această perioadă critică în propriul folos electoral. Am văzut un spectacol sinistru, un festival deplorabil instrumentat de aceiași politicieni care, și înainte de criză, au avut un comportament nociv și demagogic. Sunt oamenii care au lăsat România fără bani.

- Banii românilor au fost risipiți de guvernele pesediste, în loc să fie investiți în ceva ce ar fi adus un câștig întregii țări. Este trist ca, în acest moment, după guvernări pesediste, să facem față acestei epidemii groaznice, cu vistierie goală, iar tot acești pesediști să spună că guvernul și premierul nu-și fac treaba. Ei vin că măsuri populiste care e imposibil să fie puse în practică. Ei fac totul doar pentru capital electoral. Este ceva jalnic. 

- Putem să gestionăm economia România, dar nu se poate guverna cu gesturi populiste. Putem da doar atât cât este. Iar acești politicieni nu au învățat nimic din greșelile trecutului și compromit, prin acest comportament populist, demagogic, viitorul generațiilor de români care vor veni după noi. Vă spun drept, eu nu voi tolera așa ceva. 

_________

Jurnalist: cum credeți că au gestionat autoritățile epidemia de COVID-19?

Klaus Iohannis: Autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Inclusiv măsurile economice, chiar și cele în pregătire, sunt măsuri de bun simț și care vor ajuta real România. 

Jurnalist: Au apărut, în ultimele săptămâni, discuții legate de plecarea a mii de români la muncă în Germania, Austria. Ați știut despre această situație?

Klaus Iohannis: Peste patru milioane de români au plecat din țară, în ultimii ani. Este o pierdere enormă pentru noi. Oamenii care pleacă sezonieră, majoritatea sunt sub un contract făcut cu diverși agenți economici, nu e o plecare făcută prin organizarea statului. Va trebui să vedem ce le putem oferi pentru a nu pleca. Știu că la început au fost greșeli de organizare, iar cei responsabili vor trebui să plătească. 

Referitor la organizarea alegerilor locale și parlamentare, Klaus Iohannis a declarat: „Este prematur să spunem că vom avea în septembrie, octombrie sau decembrie alegeri. Depinde de cum gestionăm noi epidemia și cum reazționează populația la acest virus. Nu voi fi de acord să facem alegeri atunci când epidemia există și e un număr semnificativ de bolnavi. Îmi doresc ca în toamnă să avem alegeri locale, iar apoi parlamentare. dacă nu se pot ține în siguranță, vor trebui amânate. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei”. 

Despre producția de echipamente medicale în România, președintele Iohannis a declarat: „La începutul acestei pandemii, am fost puși în situația să cumpărăm echipamente de protecție din țări care sunt foarte departe de noi. Nu foarte departe geografic, ci din punctul de vedere al percepției unui sistem democratic. Nu cred că e un lucru bun să nu avem pe ce pune mâna în vreme de criză. Va trebui să avem lanțuri de producție. Sunt convins că vor fi suficient de mulți antreprenori români care să producă echipamente care nu s-au mai produs la noi. de exemplu, măști”. 

Referitor la soluțiile pe care le au părinții care trebuie să se întoarcă la muncă, pentru a avea și grijă de copii, șeful statului a declarar: „Există o lege care sprijină și practic, și financiar acești părinți”. 

Președintele Iohannis a vorbit și despre faptul că elevii din clasele terminale, care au de susținut examene, pot merge la ore, în iunie: „Elevii din clasele terminale nu vor fi obligați să meargă la școală, ci ei au această variantă”. 

Alte declarații ale președintelui Klaus Iohannis, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor:

- Decizia referitoare la măsurile care vor fi luate după 15 mai va fi luată săptămâna viitoare. La unele măsuri nu vom putea renunța. de exemplu, nu putem renunța la masca de protecție. 

- Viața românilor va rămâne, încă câteva luni, sub semnul acestei epidemii. Experții au păreri diferite cu privire la evoluția bolii. Sunt mulți memdici, specialiști care spun că va mai dura foarte mult până când vom putea reveni la viața de dinainte de epidemie. În același timp, sunt și lucruri pozitive chiar și în această perioadă: apar oportunități în piața muncii, în domeniul de afaceri. Viața noastră, a tuturor, va suferi schimbări. 

- Referitor la cum se respectă dreptul la educație, ținând cont de desfășurarea școlii online, cât timp unii elevi au acces la platforme online, iar alții nu, președintele Iohannis a spus: „Este o problemă importantă pe care am discuta-o în toate întâlnirile pe care le-am avut pe tema școlii. Mulți copii, din fericire, au acces la internet, mulți nu au.

Pentru aceștia din urmă, ministerul Educației va găsi o soluție. Am discutat foarte detaliat despre ce trebuie sp facă ministerul Educației în timpul verii, pentru a ajuta acești copii fără acces la școala online, cât timp e posibil să avem un al doilea val al epidemiei. Ținta este întreaga populație școlară, dar și dascălii, care vor trebui să știe cum să folosească aceste medii online”. 

- Referitor la felul în care s-ar putea schimba măsurile după data de 15 mai, președintele Klaus Iohannis a spus că o decizie referitoare la adoptarea unei stări de alertă sau orice altă soluție legală necesară va fi luată săptămâna viitoare. 

Jurnalist: Ați vorbit anterior de o reevaluare a cheltuielilro bugetare Legea pensiilor înseamnă 10 de miliarde de lei impact doar în acest an și 30 de miliarde anul viitor. Sunteți de acord cu majorarea de 40%?

Klaus Iohannis: E o chestiune care trebuie analizată de experți și guvernanți cu mare atenție. Probabil la jumătatea anului, guvernul va trebui să ia o decizie. După jumătatea anului, lucrurile trebuie foarte bine clarificate. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Când se va face analiza, o să îi rog pe guvernanți să ia în calcul că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă. Guvernul o să răspundă la momentul oportun.

Jurnalist: Ați spus că parlamentarii promovează măsuri populiste iposibil de pus în practică?

Klaus Iohannis: Luați lista legilor votate trimise de PNL sau de mine la Curtea Constituțională.

Jurnalist: Ce ați discutat cu președintele Donald Trump?

Klaus Iohannis: Datele care pot fi comunicate public din această convorbire au fost puse în comunciatul de presă. A fost o discuție foarte caldă. Am discutat despre măsurile luate, despre materile de protecție, despre ventilatoare, am spus că avem nevoie și președintele Trump a spus că va trimite cât se poate de repede ventilatoare în România. Am discutat despre securitatea flancului estic al NATO și i-am spus foarte franc că noi contăm pe SUA și NATO pentru a ne asigura securitatea. 

Klaus Iohannis, despre ce ar presupune relaxarera măsurilor, după data de 15 mai: „Nu putem sta blocați la infinit cu toată țara. O decizie despre cum vom continua după data de 15 mai, din punct de vedere legal și administrativ, vom lua săptămâna viitoare”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre cum se va putea circula, după data de 15 mai. Dacă după o anumită măsură vom avea o creștere a numărului de cazuri, acea măsură va fi reevaluată. De asta relaxăm în pași, astel încât, dacă măsura este proastă, să o putem lua înapoi”. 

Jurnalist: Bugetarii și demnitarii ar trebui să arate un anumit tip de solidaritate?

Klaus Iohannis: Solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciție, ea trebuie să vină de la fiecare. Dar sunt foarte bucuros că avem foarte multă solidaritate în societate. Am fost zilele trecute la un centru pentru bolnavi construit doar din resurse private. Am avut firme, antreprenori care au donat echipamente.

Jurnalist: Ați primit informări de la servicii înainte de începerea epidemiei? Nu era nevoie de măsuri mai stricte la începutul epidemiei, când erau prea puține teste?

Klaus Iohannis: Cred că am reacționat foarte bine și foarte repede. Avem foarte puțin bolnavi în comparație cu alte țări. Sigur că au existat informări, nu doar de la servicii. Cele mai multe le-am primit de la Organizația Mondială a Sănătății. Noi am ținut cont de acestea și Guvernul Orban a luat primele măsuri concrete de achiziții de echipamente medicale și de protecție cu mult timp înainte să avem vreun caz în România. Nu s-a întâmplat în multe țări. Probabil noi ne-am mișcat mai repede și rezultatele se văd. România a reacționat la timp și proporțional. Guvenrul a făcut o treabă foarte bună

Jurnalist: Au existat unele excese din partea oamenilor legii? Au apărut exemple în spațiul public

Klaus Iohannis: Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. E adevărat că au existat și excese, persoanele au fost sancționate, dar sunt foarte puține exemple. Să recunoaștem aceste reușite și să fim și puțin mândri de ei. Nu a mai existat o situație similară în România post-decembristă. Forțele de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine. 

Jurnalist: Ce măsuri de sprijin vor fi pentru micii întreprinzători care au fost nevoiți să închidă afacerile? Când se deschid cabinetele stomatologice, frizeriile?

Klaus Iohannis: Pentru antreprenorii care au probleme reale, evident că există o preocupare, vor fi măsuri de sprijin. Primele deja s-au luat. Săptămâna viitoare vom lua și decizii care privesc primele sectoare unde vom avea o deschidere, e prematur să vă spun astăzi. 

Jurnalist: Legea Vacinării e la vot final, deși a trecut din martie de comisii. Au existat presiuni de la anti-vacciniști, care e mesajul dumneavoastrăpentru parlamentari?

Klaus Iohannis: Nu comentez inițiativele până ajung la promulgare. Mesajul pentru parlamentari e să fie responsabili. 

Jurnalist: A mai existat o situație de urgență în care președintele Emil Constantinescu a discutat cu liderii Opoziției de atunci. Ați discutat cu liderii Opoziției?

Klaus Iohannis: Eu sunt în legătură cu toți liderii din România. Este doar un mit această lipsă de dialog. 

Jurnalist: Ce mesaj le transmiteți celor din Suceava? Acum șase luni apreciați activitatea managemetului spitalului, iar șase luni mai târziu au murit oameni din cauza acelui management. 

Klaus Iohannis: Am fost de mai multe ori în Suceava, e un oraș în plină dezvoltare, cu oameni harnici. Faptul că s-a ajuns în carantină are foarte multe cauze, probabil și un management defectuos al acestei epidemii. Au avut în Suceava foarte mulți români veniți din afară, fapt ce a contribuit la un număr mare de îmbolnăviri. Sucevenilor le spun să respecte indicațiile autorităților ca să scape de epidemie. 

Jurnalist: Ne puteți spune când ați avut primele semne că va fi o epidemie? S-au făcut repede achizițiile?

Klaus Iohannis: Informațiile au fost puține și nu foarte lămuritoare, la început. Și OMS a stat destul de mult până a anunțat că nu e doar e epidemie în Wuhan. Noi am reacționat la începutul lui februarie, Guvernul a emis OUG pentru a putea face achiziții pentru medicamente și echipamente medicale, care ar fi trebuit să fie în rezerve, dar din cauza PSD nu era nimic, era zero, gol. Legislația nu a fost actualizată pentru achiziții și rezerve, chiar dacă PSD a avut timp să actualizeze legislația pe Insulă (Insula Belina - n.r.) și altele care îi interesau. Pentru un guvern minoritar a fost foarte greu, dar au reușit. 

Jurnalist: Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor?

Klaus Iohannis: Am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor fi probleme. E greu de acoperit deficitul bugetar, dar are soluții. acesta e răspunsul pe care l-am primit. 

Jurnalist: Când credeți că va fi reluată activitatea în turism? Ați spus că după 15 mai oamenii nu vor putea pleca din localitate fără un motiv serios.

Klaus Iohannis: Vom lămuri detaliile săptămâna viitoare. Nu putem trata zona de servicii turistice la pachet. E mai ușor să deschidem hotelurile fără restaurante, nu există o problemă de distanțare. La restaurant, problema de distanțare socială e mai complicată.

Jurnalist: Există un plan B pentru muncitorii români din străinătate, dacă va fi o explozie a cazurilor de COVID-19?

Klaus Iohannis: Toți sezonierii au contracte de muncă în care e prinsă și sănătatea. Angajatorul este responsabil. Dar avem exemple de țări în care unii oameni au fost lăsați pe drumuri, iar Ministerul de externe a trebuit să îi aducă acasă. Cred că am învățat cu toții din această criză. Dar a fost pentru noi și pentru cei vizați o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat, i-a scos pur și simplu pe stradă, i-a lăsat să se descurce singuri.

Jurnalist: Ce se întâmplă după data de 15 mai cu cei care nu își vor permite măștile de protecție obligatorii?

Klaus Iohannis: Există un sprijin pentru persoanele defavorizate, ele le vor primi gratuit măști de protecție.

Jurnalist: De obicei, măsurile de relaxare sunt dublate de creșterea capcității de testare. România e printre ultimele state în privința testării populației. Cum putem crește numărul de teste?

Klaus Iohannis: Pentru mine numărul de teste a fost de la început o preocupare. Adevărul că s-a crescut foarte mult, de la câteva zeci pe zi, la aproape de 10.000. Au existat aparate, dar fără personal, au existat laboratoare fără acreditare. Ministerul Sănătății, și în special ministrul nelu Tătaru, s-a mișcat foarte bine. Dar e nevoie de creștere în continuare.

Specialiștii mi-au spus că suntem la un nivel acceptabil raportat la milion de români. Pe de altă parte, observ că sunt foarte mulți participanți la discuția publică care cer testarea în masă. Dar OMS comunică faptul că nu prea are rost să facem testări în masă, ci la persoanle care prezintă risc sau care sunt suspecte că sunt infectate. Totuși, am solicitat să avem un număr mai mare de testări pe zi, inclusiv în perioada când epidemia va bate în retragere. Cu cât mai multe testări, cu atât mai siguri vom fi.

Pe de altă parte, există testele rapide – nu foarte sigure, și testele moleculare, care nu se fac pe loc. Sperăm toți ca industria să dezvolte kituri care să permită teste sigure și rapide, sau chiar kituri de autostestare. Numărul de teste pe zi va crește în continuare în România. 

Jurnalist: Au existat momente în care a părut că sunteți pe poziții diferite cu Guvernul? De ce au apărut aceste diferențe de opinie? Relația cu premierul e mai solidă decât la începutul crizei?

Klaus Iohannis: Relația mea cu premirul și cu Guvernul e excelentă. Dacă nu ar fi fost așa, nu am fi avut asemenea rezultate. Colaborarea e foarte bună nu doar declarativ, se vede în abordările comune. Pe de altă parte, trebuie să fim realiști, este o criză foarte profundă, fiecare ministru are o încărcătură uriașă, nu reușim să vorbim cu toții, tot timpul. Dar dacă a existat o problemă de clarificat, am clarificat-o foarte repede. Nu am de gând să las să apară vreo falie sau vreo divergență. E cu totul și cu totul altceva decât pe vremea guvernelor PSD-iste, când eu spuneam una, ei făceau alta, și, în final, pierdeau românii. 

Jurnalist: Vor exista bani pentru dublarea alocațiilor copiilor?

Klaus Iohannis: Aceasta este una din măsurile care trebuie foarte bine cântărite de către Guvern. Alocațiile au fost deja dublate, anul trecut. Și mie mi-ar plăcea ca românii să plătească mai mulți bani, dar banii trebuie să vină de undeva. 

Jurnalist: De când vor fi obligatorii termometrele pentru companii? Și de unde să le cumpere?

Klaus Iohannis: Termometrele sunt ușor de cumpărat. Vom da normative pentru a explica de la ce număr de angajați sunt obligatorii.

Jurnalist: Suspendarea procedurile normale de achiziții a dat drumul la tunuri financiare. Ați discutat cu premierul această problemă?

Klaus Iohannis: Am discutat din capul locului aceste chestiuni și am cerut atenție. Nu peste tot s-au putut face achiziții la prețurile de dinainte de criză. Dar am cerut clarificări până la ultima centimă. 

Jurnalist: În ceea ce privește licitația 5G, care va avea loc în România, cum vedeți participarea Huawei?

Klaus Iohannis: În CSAT se va lua decizie pe această temă. Pentru noi, securitatea națională asigurată împreună cu SUA va fi un criteriu prevalent. Noi nu dorim să ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de încredere.

Jurnalist: Numărul de testări pe milionul de locuitori în România e mult mai mic decât în țările din tabelul pe care l-ați prezentat la început. Ați spus că e o cifră rezonabilă. Mai credeți că este rezonabilă?

Klaus Iohannis: Când vorbim despre date științifice și grafice, e bine să nu amestecăm lucrurile. Pentru a nu complica percepția publică, am venit cu graficul care arată rezultatul tuturor acțiunilor. Da, după părereamea trebuie să avem mai multe testări. Ce am avut până acum ne-a permis să ținem epidemia sub control. Trebuie să intrăm în zona de testări de control. Ideea de a avea și alte date pe grafic e foarte bună, voi aduce la următoarele discuții.

Jurnalist: Baza pentru viitoarele discuții sunt tocmai datele precise. La ce capacitate de testare ar trebui să ajungă România, de la 10.000 de teste pe zi, pentru ca ridicarea restricțiilor de izoare să se realizeze în siguranță?

Klaus Iohannis: Cu cât mai multe, cu atât mai bine. 

Jurnalist: Ați dat vina aproape integral pe guvernarea anterioară. Le-ați cerut însă votul în Parlament. Chiar așa bine stau lucrurile, dat fiind că Washington Post scrie despre corupția de la noi? Dosare de corupție nu am văzut.

Klaus Iohannis: Oamenii au fost sancționați pentru încălcarea regulilor impuse. Vor fi făcute toate verificările la achiziții. Nimeni nu va scăpa nepedepsit dacă a vrut să se îmbogățească prin corupție, în plină epidemie. Dar aceste lucruri nu pot fi făcute de parchete de pe o zi pe alta.

Jurnalist: Unde v-ați tuns? eu am încercat acasă, dar nu prea mi-a ieșit. 

Klaus Iohannis: Tot așa, acasă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te