Mircea Barbu, în vizorul autorităților ruse: Jurnalistul român, condamnat în lipsă pentru reportaje

DE Elena Petrescu | Actualizat: 24.10.2024 - 20:15
Mircea Barbu, în vizorul autorităților ruse: Jurnalist român, condamnat în lipsă pentru reportaje - FOTO: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)
Mircea Barbu, în vizorul autorităților ruse: Jurnalist român, condamnat în lipsă pentru reportaje - FOTO: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)

Mircea Barbu, în vizorul autorităților ruse: Jurnalistul român, condamnat în lipsă pentru reportaje. Un tribunal rus a dispus joi arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk.

SHARE

Un tribunal rus a dispus joi arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu într-o ofensivă surpriză lansată pe 6 august, transmite agenţia EFE.

Mircea Barbu, în vizorul autorităților ruse: Jurnalist român, condamnat în lipsă pentru reportaje

"Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk", semnalează tribunalul Leninski din Kursk într-un comunicat.

Împotriva jurnalistului român, deja dat de autorităţile ruse în urmărire internă şi internaţională, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o condamnare de până la cinci ani de închisoare în Rusia, relatează Agerpres.

Citește și: MAE denunță ferm deschiderea de anchete penale de către Rusia împotriva a 3 jurnaliști. Unul e român

Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă, mai menţionează acelaşi tribunal.

Mircea Barbu, care lucrează pentru HotNews.ro, este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk.

Cel mai recent caz de acest fel a fost anunţat pe 11 octombrie, când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului Nick Paton Walsh, angajat al postului american de televiziune CNN.

Moscova a avertizat anterior că ţine evidenţa tuturor trecerilor ilegale ale frontierei sale de către ziariştii străini şi că nu va lăsa fără răspuns aceste acţiuni, amintindu-le totodată reprezentanţilor presei străine că au nevoie de o acreditare din partea Ministerului de Externe rus pentru a-şi desfăşura activitatea în Rusia.

Citește și: TUPEU Putin amenință Coreea de Sud dacă trimite militari în Ucraina. Cei din Nord sunt deja în Kursk

În urmă cu aproximativ o oră, jurnalistul român a făcut o declarație în legătură cu condamnarea sa: 

 
”E oficial! Azi, un tribunal din Rusia m-a condamnat, în lipsă, pentru relatările mele din Kursk.
Nu știu exact care este pedeapsa, abia acum câteva minute am citit știrea pe Interfax.
Tot ce știu este că acum rușii m-au pus oficial pe lista celor căutați internațional, ceea ce înseamnă că, de azi înainte, va fi infinit mai complicat să călătoresc și, implicit, să-mi exercit meseria.
Aș minți dacă aș spune că nu sunt îngrijorat. Sau că este ușor să iei astfel de decizii.
Dar, ironic, în momentul în care am citit această știre despre condamnarea mea, ascultam în căști, pe metrou, cartea lui Navalnîi. Îmi răsună în minte cuvintele disidentului, scrise din gulagul rusesc:
„Singurele momente din viața noastră care contează cu adevărat sunt cele în care facem ceea ce trebuie, când nu suntem nevoiți să ne plecăm privirea spre masă, ci putem să ridicăm capul și să ne privim în ochi. Nimic altceva nu contează.”
Departe de mine gândul de a mă compara sau de a mă victimiza. Știam exact ce fac și de ce fac meseria asta din primul moment în care am trecut granița în Rusia cu armata ucraineană. Dar, într-un moment ca asta, sunt mai aproape de sufletul meu gândurile unor oameni care au luptat infinit mai mult și mai curajos pentru libertate decât orice discuție despre vize, linii imaginare și ștampile pe foaia de deplasare.”
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te