Noi fake-news-uri se răspândesc în spațiul public pentru a-i speria pe români înainte de alegeri. Se vorbește despre presupuse fraude în procesul electoral.
De altfel, o delegație AUR a fost primită vineri, 15 mai, de conducerea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), după ce a acuzat „posibile fraude electorale”. După întâlnire, reprezentanții STS au dat asigurări pentru „buna desfășurare” a procesului electoral.
MAI și MAE, au adus, de asemenea, clarificări în acest sens.
MAI, MAE și STS, reacție după acuzațiile fără dovezi ale lui Simion despre fraude la vot. Sunt false.
Tot mai multe știri false se răspândesc în spațiul public pe măsură ce se apropie ziua de 18 mai, când românii vor merge la vot să-și aleagă președintele pentru următorii 5 ani.
Vineri, STS, MAI și MAE au transmis clarificări privind unele informații și acuzații privind presupuse fraude electorale, lansate în spațiul public.
Reacțiile instituțiilor respective vin după întâlnirea solicitată de AUR cu conducerea STS.
„Demersul vine ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public care indică faptul că anumite grupuri de interese pregătesc acțiuni de fraudare a procesului electoral din data de 18 mai. Aceste tentative vizează manipularea voinței populare și pot afecta grav integritatea alegerilor prezidențiale”, potrivit unui comunicat AUR.
După această întâlnire, STS a transmis:
„Serviciul de Telecomunicații Speciale a implementat toate cerințele operaționale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central și Institutul Național de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfășurare a procesului electoral din 18 mai”, se arată în comunicatul STS.
Totodată, „infrastructura de comunicații și tehnologia informației suport pentru alegeri este funcțională”, a mai subliniat STS.
MAI, despre acuzațiile privind fraudele în procesul electoral: ”Sunt false.”.
„Ca urmare a apariției în spațiul public a unor acuzații privind presupuse „fraude în procesul electoral”, Ministerul Afacerilor Interne face următoarele precizări:
Informațiile vehiculate sunt false.
Până în acest moment, nu au fost înregistrate incidente de natură să perturbe procesul electoral.
Structurile ministerului Afacerilor Interne, împreună cu partenerii instituționali cu atribuții în domeniu, desfășoară misiuni pentru a preveni orice incident și pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a procesului electoral.
Facem apel la actorii politici, formatorii de opinie și mass-media să nu inducă în eroare cetățenii prin difuzarea unor informații neverificate sau care nu reflectă realitatea.
Vă mulțumim pentru înțelegere și responsabilitate!”, a transmis MAI.
MAE: ”Postări menite să provoace neîncredere și ostilitate”
„MAE constată vehicularea prin postări social media a unor afirmații false privind derularea alegerilor în străinătate. Acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.
Ministerul de Externe mai subliniază că cetățenii români din străinătate, inclusiv în Republica Moldova, „votează în bune condiții”.
„Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegerilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor”, mai arată MAE.
Începând de vineri, 15 mai, a început votul în diaspora.