George Simion jignește Franța care a trimis 1.000 soldați și tancuri în România să ne apere de ruși

DE Mona Lazăr | Actualizat: 16.05.2025 - 15:46
George Simion jignește Franței care a trimis 1.000 soldați și tancuri în România să ne apere de ruși
George Simion jignește Franței care a trimis 1.000 soldați și tancuri în România să ne apere de ruși

George Simion a comparat Franța cu Iranul, la un post francez de televiziune. Reacția moderatorilor: „Jigniți mulți francezi vorbind așa”, au spus aceștia în cadrul interviului. Franța are 1.000 de soldați în România și tancuri pentru a descuraja un atac al Rusiei.

SHARE

George Simion a jignit aseară Franța la o emisiune de televiziune difuzată dintr-un studio din Paris.

În cadrul interviului la postul francez CNews, candidatul AUR a declarat că Emmanuel Macron are „tendințe dictatoriale”, comparând Franța cu Iranul: „Fac o paralelă cu Iranul, cu ayatolahii care decid cine poate candida”, a spus Simion. „Mergeți prea departe, nu putem compara Franța cu Iran, vă garantez. 

Nu cred că după aceste declarații veți fi primit prea rapid la Palatul Elysee”, i-a răspuns unul dintre moderatori lui Simion, care a declarat că „Nu am nevoie să fiu primit la Palatul Elysee”, mai arată sursa citată.

George Simion jignește Franța, care a trimis 1.000 soldați și tancuri în România, să ne apere de ruși

Franța s-a angajat să fie una dintre țările care apără România dacă este nevoie. Mai exact, vorbim de Grupul de Luptă dislocat în România, la Cincu, unde Franţa este naţiune-cadru.

Este vorba de 1.000 de militari care au ajuns în România cu tehnică de luptă de ultimă oră.

În ultimii ani, armata franceză a trecut printr-o transformare profundă, pregătindu-se pentru conflicte de mare intensitate, similare războiului din Ucraina. Prima desfășurare de trupe în România a fost în 2022.

Ulterior, au existat exerciții în România pentru a testa capacitatea armatei franceze de a depăși aceste obstacole, în condițiile în care NATO le-a cerut să fie capabili să desfășoare o divizie de luptă complet echipată în 30 de zile până în 2027.

Generalul Bertrand Toujouse, șeful Comandamentului terestru al armatei franceze pentru Europa, a declarat că aceste exerciții sunt un „semnal strategic” clar pentru Rusia.

„Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm pentru a merge efectiv la război”, a subliniat acesta.

La rândul lui, generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, a subliniat necesitatea de a îmbunătăți mobilitatea militară în Europa, în condițiile în care nu există încă un „Schengen militar”. Deși s-au făcut progrese, unele măsuri vamale ar putea întârzia operațiunile.

Franța a adus în România chiar și cartografii militari ai Regimentului 28 Geografic pentru a realiza analize topografice precise şi actualizate, esenţiale pentru planificarea operaţiunilor NATO, a scris Le Figaro.

Franța a adus tancuri ultra moderne în România

Franța a trimis în România puternicul AMX 56 Leclerc, un tanc principal de luptă (MBT) care a intrat în serviciul de luptă în 1992. Conceput în principiu că se confrunte cu tancuri ale fostului Tratat de la Varșovia, AMX 56 Leclerc a fost puternic tehnologizat și este net superior blindatelor de sorginte rusească.

Citește și: George Simion a jignit Franța, în direct. Nicușor Dan, doctor în matematică la 29 ani la Paris

Concret, experții susțin că tancul francez a fost conceput în așa fel încât un regiment de AMX 56 Leclerc să fie echivalent cu trei regimente de T–80 sau 6 de T-72 sovietice, care acum sunt intens utilizate de ruși în Ucraina. Drept urmare, mașina de luptă franceză nu este tocmai ieftină. Preţul unui AMX 56 Leclerc este de 9,3 milioane de euro, fiind cel mai scump tanc din istorie.

Franța a adus acest tanc în România pentru a descuraja orice încercare a Rusiei de a se extinde spre est.

Performanțe de excepție

Tancul francez are un blindaj compozit, cu titan, wolfram şi straturi semireactive și este pus în mişcare de un motor diesel cu 8 cilindri care furnizează 1.500 CP, cuplat la o cutie de viteză automată SESM ESM500.

Citește și: George Simion, contrat dur în direct la o televiziune franceză: Franța nu e dictatură cum acuzați

Arma principală a tancului Leclerc este un tun de 120 de milimetri cu ţeavă lisă. Se pot folosi până la şase tipuri diferite de muniţie, dar cele mai utilizate sunt proiectilele perforante „săgeată” sau APFSDS cu un miez de tungsten şi proiectilele antitanc cumulative HEAT. Un tanc Leclerc poate să tragă din mers la o viteză de 50 km/h asupra unei ţinte aflate la 4.000 de metri.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te