Ce se întâmplă cu Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia. Tatăl lui suportă cu greu

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.02.2024 - 09:31
Ionuț Gologan, condamnat la moarte în Malaezia Foto: captură video

Au trecut 12 ani de când Ionuț Gologan a fost arestat în Malaezia după ce a fost prins cu droguri pe pe aeroportul din Kuala Lumpur. Inițial a fost condamnat la moarte însă în cele din urmă instanța a decis să facă 20 de ani de detențieși 10 lovituri de bici.

SHARE

Sunt 12 ani de când prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan a fost arestat în Malaezia. El a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur cu droguri asupra sa.

Inițial, acesta fusese condamnat la moarte prin spânzurare dar în cele din urmă instanța a admis pedeapsa de 20 de ani de închisoare și 10 lovituri de bici.

Ce se întâmplă cu Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia

Autoritățile din România au purtat negocieri pentru extradare cu Malaezia însă în acest moment, Ionuț Gologan, din Prahova, își ispășește în continuare cei 8 ani de detenție rămași, în închisoarea de maximă securitate Bentong.

Citește și: Ionuț Gologan, condamnat la moarte în Malaezia, piele și os, fără dinți. Părinții imploră îndurare

Singura rudă pe care Ionuț Gologan o mai are e tatăl, Dumitru. Mama l-a abandonat la naștere, iar bunica a murit în urmă cu câțiva ani, fără să mai apuce să-și revadă nepotul.

În urmă cu un an, Dumitru Gologan spunea că nu a renunțat la lupta pe care o duce pentru ca fiul său fie extrădat și  să execute pedeapsa într-o închisoare românească și asta din cauza faptului că fiul său suportă condiții inumane de detenție, motiv pentru care a ajuns „piele și os”, potrivit observatorulph.ro.

“E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os, de nimeni nu l-ar mai recunoaște.

Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viață i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când mai vorbim la telefon.

Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă” a spus tatăl lui Ionuț. 

Părintele lui Ionuț suportă cu greu așteptarea

În prezent, din spusele autorităților locale din comună, „nu prea mai e nimeni să îl ajute pe băiat. Tatăl s-a degradat, nu muncește, nu are bani de-o pâine, a căzut în patima viciilor, nu mai are nici telefon. Cere ajutor pe ici pe colo, pe la săteni. Din câte știm, tânărul va mai sta 8 ani în penitenciar, după care va fi eliberat și va putea reveni acasă, la Telega”.

În 2012, când a fost arestat în Malaezia, Ionuț Gologan avea 21 de ani. A fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur cu 1,5 kilograme de metamfetamină.

Citește și: Românul condamnat la moarte în Malaezia, bătut, chinuit și fără dinți. Slabe șanse să vină acasă

Atunci lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. Cărăușia de droguri l-a costat scump, acesta fiind inițial condamnat la moarte prin spânzurare de Curtea Curtea Federală de Justiție din Malaezia.

Ionuț Gogan

Mai multe delegații din România au purtat discuții cu omologi din Malaezia, avocații prahoveanului depunând chiar o cerere de grațiere.

Cererea a fost trimisă, la momentul respectiv, chiar sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, singurul în măsură să revizuiască legea prin care traficanții de droguri erau condamnați la pedeapsa capitală.

În 2018, atunci când guvernul din Malaezia a luat o decizie istorică în privința pedepselor pentru traficanții de droguri, pedeapsa cu moartea a fost abolită și a fost înlocuită cu o sentință de 20 de ani de închisoare și 10 lovituri de baston de bambus.

Românul a executat până acum12 ani de detenție. Va avea vârsta de 41 de ani când va ieși din penitenciar.

Cum a scăpat un alt român prins cu droguri în Malaezia de condamnarea la moarte

Un alt român prins cu droguri în Malaezia, s-a ales cu doar 8 ani de detenție și 10 lovituri de ratan. Ștefan Coroi din Timișoara a fost prins, tot în 2012, pe aeroportul din Kuala Lumpur cu 2,5 kilograme de metamfetamină şi a fost acuzat, în primă fază, de trafic de droguri. 

Însă judecătorul a concluzionat că acesta nu știa de fapt ce transportă și l-a acuzat de posesie de droguri cu toate că  avea asupra lui o cantitate mai mare de droguri decât Ionuţ Gologan, care transporta 1,5 kilograme de metamfetamină.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te