VIDEO Atac terorist la Ambasada României la Kabul. Un român a murit salvându-i pe ceilalți

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.09.2019 - 13:00

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc marți dimineața în Kabul, Afganistan, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

SHARE

Cel puțin 16 persoane au fost ucise și peste 100 de rănite, după o explozie masivă în urma unui atac sinucigaș cu o bombă, care a zguduit centrul Kabulului, al treilea atac revendicat de talibani în tot atâtea zile în țară.

Atacul a avut loc luni seară într-o zonă rezidențială din apropierea Zonei verzi, un complex care găzduiește agenții de ajutor și organizații internaționale, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi, potrivit Al Jazeera.

„A fost un asalt, a fost o mașină capcană care apoi a fost urmată de un atac armat susținut timp de câteva ore și asta a și îngreunat sarcina echipei de salvare de extragere a oamenilor din zonă, care s-a făcut spre dimineață.

Din fericire au reușit să îi scoată teferi, cu amendamentul că avem un coleg decedat, o tragedie pe care nu ne-am fi dorit să o avem, și un coleg rănit. Colegul care a decedat era din echipa de securitate, era născut în 1977, un om foarte tânăr și nu putem decât să fim recunoscători și să plătim tribut pentru sacrificiul pe care l-a făcut. Și-a sacrificat viața ca să îi salveze pe ceilalți.

Ne doare că a trebuit să își dea viața ca să îi apere pe ceilalți. Am transmis condoleanțe familiei, e ceva greu de imaginat. Colegul rănit e tot un om tânăr, e tot din echipa de securitate și așteptăm să îl vedem în stare cât mai bună”, a declarat într-o intervenție la Digi24 Ramona Mănescu, ministrul de Externe al României.

Ministrul a precizat că toți oamenii vor fi aduși în țară și va trebui refăcut sediul misiunii.

 

„Au fost incendiate anexele, iar clădirea care a fost atacată este distrusă în proporție de 80%. Au fost informați și domnul președinte și doamna prim-ministru. Absolut toate autoritățile au fost prezente, în alertă, am colaborat foarte bine cu Ministerul Apărării”, a mai spus Ramona Mănescu.

Citește și Mesajul lui Klaus Iohannis, după moartea românului în Afganistan

Ministerul condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noştri. Transmitem sincere condoleanţe familiei victimei şi recuperare rapidă persoanei rănite", a precizat Ramona Mănescu și Ministerul de Externe.

Alte 119 au fost rănite după ce vehiculul capcană a explodat în capitala afgană Kabul.

Un emisar american tocmai raportase un acord „în principiu” pentru încheierea celui mai lung război al Americii și retragerea unui lot de 5.000 de militari din cele cinci baze, în 135 de zile, dintr-un total de 13.000-14.000 de soldați.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat: „Înțelegem că se desfășoară negocieri de pace, dar și ei  trebuie să înțeleagă, de asemenea, că nu suntem slabi și intrăm în discuții dintr-o poziție puternică.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te