Asociații de jurnaliști cer României ca judecătorul iranian reținut să fie judecat pentru terorism

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.06.2020 - 19:48

Organzația Reporterii Fără Frontiere (RSF) a depus o a doua plângere, de data aceasta la autoritățile române, pentru a nu-l extrăda pa fostul judecător iranian Gholam Reza Mansouri, acesta trebuind să fie judecat pentru „infracțiuni de stat împotriva jurnaliștilor”, potrivit AP.

SHARE

RSF depusese săptămâna trecută o plângere similară către autoritățile germane, existând indicii că Mansouri se află în Germania.

Nu este clar când a ajuns Mansouri în România, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției din Iran, Gholamhossein Esmaeili, a declarat la 13 iunie că Mansouri a fost arestat la București și că va fi extrădat la Teheran „în zilele următoare.”

„Guvernele europene și sistemele judiciare trebuie să acționeze rapid pentru a-l împiedica pe Gholam Reza Mansouri să scape de pedeapsă”, a declarat Christian Mihr, directorul sucursale germane a organizației Reporterii Fără Frontiere.

„Nimănui, care a fost implicat în infracțiuni de stat împotriva jurnaliștilor, nu i se poate permite să se sustragă aplicării legii în Europa”, a spus Mihr.

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului, pentru apărarea jurnaliștilor și grupuri de disidenți iranieni solicită României să nu-l extrădeze pe fostul oficial iranian la Teheran, unde este inculpat pentru corupție, fiind acuzat că a luat mită 500.000 de euro.

Gholam Reza Mansouri, în vârstă de 66 de ani, a fugit din Iran anul trecut, după ce autoritățile i-au deschis dosar, alături de alți judecători și un înalt oficial din Justiție, pentru corupție.

Mansouri este mai bine cunoscut pentru că a ordonat arestarea în masă a reporterilor în 2013, 20 de jurnaliști într-o zi, toți opozanți ai regimului de la Teheran, în timpului președintelui Mahmoud Ahmadinejad.

În 2012, el a interzis, de asemenea, cotidianul reformist Shargh și l-a reținut pe redactorul șef pentru o caricatură publicată pe care autoritățile au considerat-o o insultă.

Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) pledează pentru urmărirea sa penală în Europa, documentând numeroase cazuri de jurnaliști închiși și torturați din ordinul lui Mansouri.

Potrivit IFJ, Mansouri a dispus reținerea și torturarea președintelui unui canal TV, Saeed Karimian, precum și a membrilor familiei acestuia. Karimian a fost ulterior asasinat în Turcia.

„Crimele împotriva jurnaliștilor nu pot rămâne nepedepsite. Acum este timpul pentru justiție”, a declarat secretarul general al IFJ, Anthony Bellanger.

El a cerut Guvernului României să „răspundă apelului jurnaliștilor victime și să-l pună sub acuzare pe Mansouri pentru încălcarea drepturilor omului”.

Kaveh Moussavi, avocat iranian aflat în exil la Oxford, a declarat: „În calitate de semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, România nu-l poate extrăda pe Mansouri în Iran, o țară care practică pedeapsa capitală.”

Moussavi a susținut că Mansouri ar trebui să fie predat Germaniei pentru proces - o țară cunoscută pentru urmărirea extraterritorială a celor care încalcă drepturile omului - în loc să fie trimis înapoi în Iran.

„Trebuie să fie dus înapoi în Germania pentru a se confrunta cu acuzații de tortură, luare de ostatici (n.r.- familia lui Karimian) și terorism”, a declarat Moussavi.

Scott Griffen, director adjunct al Institutului Internațional de Presă din Viena, l-a numit pe Mansouri „o persoană-cheie responsabilă de persecuția în masă a jurnaliștilor din Iran”.

„Autoritățile române ar trebui să ia măsurile necesare pentru ca acesta să răspundă pentru acțiunile sale într-o instanță de judecată din Europa”, a declarat Griffen. „Este foarte puțin probabil ca extrădarea sa în Iran să conducă la vreo formă de justiție.”

O decizie publicată pe site-ul Curții de Apel din București din 12 iunie a dat soluția ca Mansouri să fie eliberat din arest și pus sub control judiciar timp de 30 de zile, timp în care Iranului trebuie să-și întocmească documentele de extrădare.

Mansouri nu are voie să părăsească România și trebuie să se prezinte în fața organelor de control care-l monitorizează de câte ori este chemat.

Autoritățile române nu au răspuns Associated Press în legătură cu arestarea fostului judecîtor și nici Ambasada Iranului la București.

Mansouri a făcut o declarație video online săptămâna trecută, negând acuzațiile, spunând că a părăsit Iranul pentru tratament medical nespecificat și că restricțiile de călătorie coronavirus l-au împiedicat să se întoarcă pentru a se prezenta la procesul ce a început luna aceasta la Teheran. Nu a dat detalii despre traseul lui de când a părărsit Iranul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te