Volumul, care consideră că pandemia de coronavirus este fie falsă, fie creată în laborator, conține și un text semnat de către arhiepiscopul mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice, IPS Aurel Percă.
„Covid care provoacă credinţa” este articolul scris de înaltul prelat, inclus în cartea la care au mai contribuit și patriarhul ortodox PF Daniel, mitropolitul ortodox al Moldovei, IPS Teofan, dar și conspiraționiști precum academicianul Alexandru Surdu, Dan Puric sau medicul Vasile Astărăstoaie.
IPS Aurel Percă a fost prezent joi la relansarea din București a cărții, iar la eveniment au fost prezenți președintele și vicepreședintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și Bogdan Simionescu, fostul președinte al Consiiliului Național al Audiovizualului Răsvan Popescu sau Răzvan Theodorescu.
„Mulţi au încercat să dea un răspuns la prezenţa acestui coronavirus. Mulţi au încercat să interpreteze ce fel de semn este pentru lumea noastră de astăzi.
Fapt este că toţi au fost puşi la încercare, aşa cum am auzit, şi în domeniul medicinei şi al tehnologiei şi credinţa pentru mulţi a fost o problemă. În fond, este un rău care a intrat în lume.
Explicaţia de unde vine este foarte uşor să spunem, de multe ori, golul provoacă răul. Dar cred că trebuie să venim şi prin prisma credinţei, de aceea eu am intitulat acest articol din carte «Covid care provoacă credinţa».
În acele săptămâni (cartea a fost publicată în mai, la începutul pandemiei - n.r.), poate mai mult ca oricând, deşi bisericile au fost închise şi nu se puteau ţine slujbe cu public, cred că atunci a fost o explozie de credinţă din partea tuturor, pentru că în faţa acestui fenomen, mulţi nu ştiau încotro să se îndrepte. Şi se îndreptau spre Dumnezeu, care era singura scăpare.
Şi cred că acest suport al credinţei a ajutat foarte mulţi, pentru că atunci când nu mai avem nimic pe care noi să ne sprijinim, sigur că putem să pierim”, a declarat arhiepiscolul romano catolic.
La eveniment, academiciainul Alexandru Surdu, care a semnat de asemenea un articol în volum, a contestat deschis pandemia și a susținut că virusul este clar creat în laborator. Fără a aduce și dovezi în acest sens.
„Trebuie spus de la început că virusul acesta nu este un virus care îl ştim de când lumea şi care din când în când se manifestă. Este clar artificial şi făcut de către oameni.
Şi, interesant sau nu, dar nu numai în legătură cu cele 50 de păreri de aici (volumul conține 50 de articole - n.r.), dar şi cu multe alte păreri pe care le-am auzit, nicăieri nu se spune domnule, ar trebui interzise cercetările din acest domeniu.
Specialiştii în virusologie ar trebui să aibă o limită, aşa cum au şi specialiştii din fizică atomică. Până la bombe, până la ceea ce face rău omenirii. Stop, nu mai aveţi voie mai departe!
Bine, dar se poate spune: «Știinţa este fără sfârşit şi dacă am reuşit să facem o bombiţă – prima dată era un bulgăre pe care îl aruncam cu mâna şi îl dădeam în capul adversarului – ei, nu puteam să ne oprim la asta»!
Am ajuns la bomba atomică, unii contestă că ar fi fost bombă atomică, zice că acolo au fost sute de avioane, ca la Dresda şi au bombardat. (...)
Eu nu contest că experţii sunt cei mai străluciţi dătători de seamă în legătură cu ceea ce se întâmplă pe lumea asta, dar totul trebuie să aibă o limită. Până la viaţa omului! Când depăşeşte viaţa omului şi pune în primejdie viaţa întregii planete, atunci trebuie oprită cercetarea, adică experţii trebuie legaţi!”, a susținut Alexandru Surdu, care este și director al Institutului de Filosofie al Academiei Române.
Arhiepiscopul de Alba Iulia, internat la Infecțioase
În timp ce, la București, IPS Aurel Percă asista la discursuri precum cel al academicianului Alexandru Surdu, la Alba Iulia, Arhiepiscopul Arhidiecezei Romano-Catolice din oraș, Gergely Kovács, este internat la secția de Infecțioase a Spitalului Județean Alba, din cauza infecției cu noul coronavirus.
Înaltul prelat, în vârstă de 52 de ani, a avut simptome de răceală și a fost depistat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, a informat miercuri Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia.
Potrivit comunicatului dat publicității pe portalul catolic de știri din Transilvania, Romkat.ro, citat de Rador, arhiepiscopul a fost transportat la spital în seara zilei de 8 septembrie, din cauza unei indispoziții generale.
Arhiepiscopul a avut la început doar simptome de răceală şi a luat legătura imediat cu medicul său de familie. Până marți seara s-a autoizolat în camera sa pentru a nu periclita sănătatea celor din jurul său, precizează sursa citată.
Tratamentul pentru răceală nu a avut rezultatul așteptat, arhiepiscopul avea în continuare temperatură foarte mare, tuse seacă, dureri de cap și o indispoziție generală, iar marți a fost depistat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.
Arhiepiscopul a cerut enoriașilor săi să se roage pentru sănătatea sa și să aibă grijă de ei și de sănătatea altora.