Criza COVID-19. Arhiepiscopia Clujului și Mitropolia Banatului oferă hrană și spații pentru izolare

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.03.2020 - 18:16

Arhiepiscopia Clujului oferă hrană celor izolați și pune la dispoziție 340 de locuri pentru carantină, în timp ce Mitropolia Banatului a donat Spitalului CFR din Timişoara două concentratoare de oxigen, la solicitarea unităţii medicale.

SHARE

Cele patru cantine sociale ale arhiepiscopiei oferă gratuit, la cerere, hrană la domiciliu pentru persoanele vârstnice și bolnave aflate în autoizolare. Arhiepiscopia pune la dispoziție și spații pentru carantină, potrivit Basilica.ro și RadioRenașterea.ro.

Spațiile oferite sunt la Centrul Misionar Social „Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, cu o capacitate de 70 de locuri. La nevoie, acestea pot fi suplimentate cu 200 de locuri la Mânăstirea Parva (Jud. Bistrița-Năsăud) și alte 70 de locuri la Mănăstirea Piatra Craiului (Jud. Cluj).

Preoții și comunitățile parohiale vor sprijini persoanele aflate în autoizolare, le vor oferi hrană la domiciliu și asistență spirituală.

Preoților li se recomandă să săvârșească sfintele slujbe în condiții de siguranță pentru credincioși, să respecte cu strictețe normele de igienă, să nu depășească în nicio situație limitările impuse de autorități, să evite aglomerația din biserici și, pe cât posibil, să săvârșească slujbele în aer liber, informează Arhiepiscopia Clujului.

Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan” Cluj-Napoca, Str. Aleea Moldoveanu nr. 3; tel: 0733070590
Cantina parohiei „Sfânta Treime” Cluj-Napoca, Str. Bisericii Ortodoxe nr. 10; tel: 0723690203
Cantina „Sfânta Mc. Filofteia” Bistrița, Piața Unirii nr. 9; tel: 0749404795
Cantina Fundației „Protopop Aurel Munteanu” Huedin, Str. Protopop Aurel Munteanu nr. 23; tel: 0364800568; 0748191670

De asemenea, Mitropolia Banatului a donat Spitalului CFR din Timişoara două concentratoare de oxigen, la solicitarea unităţii medicale, în contextul în care aici au fost transferaţi pacienţii cu afecţiuni respiratorii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", care a fost eliberat şi pus doar la dispoziţia pacienţilor cu coronavirus.

"ÎPS Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a făcut un gest creştinesc şi a dat o mână de ajutor Spitalului CFR din Timişoara. La solicitarea unităţii medicale, Chiriarhul a donat două concentratoare de oxigen, aparate necesare celor care sunt afectaţi de COVID-19, dar şi pacienţilor cu probleme respiratorii. Concentratoarele de oxigen ajută la separarea oxigenului de celelalte gaze cu ajutorul unor filtre specifice prin care doar oxigenul poate trece. În acest fel, pacientul respiră oxigenul în mod normal, prin masca sau canula sa. Restul persoanelor din încăpere vor continua să respire cantităţi normale de oxigen", au anunţat, marţi, reprezentanţii Mitropoliei Banatului.

Oxigenul poate ajuta la tratarea simptomelor pacientului prin: reducerea senzaţiei de dispnee; îmbunătăţirea cantităţii de exerciţii fizice sau de activităţi pe care le poate realiza îmbunătăţirea capacităţii de a dormi, îmbunătăţirea calităţii vieţii; creşterea nivelului său de confort.

Conducerea Spitalului CFR din Timişoara i-a mulţumit părintelui mitropolit pentru gestul creştinesc făcut în timpul acestei pandemii, apreciind implicarea Mitropoliei Banatului în ajutorarea celor aflaţi pe patul de spital, în suferinţe şi nevoi, se arată într-o postare pe site-ul Mitropoliei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te