Margareta Pogonat, o viață discretă, plină de iubiri nefericite. 10 ani de la moartea marii actrițe

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 10.05.2024 - 10:06
Margareta Pogonat, o viață discretă, plină de iubiri nefericite - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu cornel coman
in pistruiatul
actorul si salbaticii

Margareta Pogonat, o viață discretă, plină de iubiri nefericite. Marea actriță, rămasă în amintirea multor români mai ales ca „mama Pistruiatului” din popularul serial tv din 1973, a avut o existență încărcată cu drame sufletești. A murit acum 10 ani, într-o zi de 11 mai.

SHARE

Margareta Pogonat, o viață discretă, plină de iubiri nefericite. Pe 11 mai se împlinesc 10 ani de la moartea marii actrițe, rămasă în memoria publicului larg mai ales ca „mama Pistruiatului” și ca „soția” lui Toma Caragiu din „Actorul și sălbaticii”.

Margareta Pogonat, o viață discretă, plină de iubiri nefericite. 10 ani de la moartea marii actrițe

De o frumusețe nobilă și cu o sensibilitate aparte, a fost adesea comparată cu Jeanne Moreau și cu Simone Signoret, divele filmelor franțuzești din anii '60-'70.

Dar, în memoria cinefililor, Margareta Caliopi-Pogonat, pe numele ei complet, a rămas mai ales ca „mama Pistuiatului”, din îndrăgitul serial tv de 10 episoade, din 1973.

Mulți, însă, și-o aduc aminte, în primul rând, din capodopera „Actorul și sălbaticii” (1975), în care a fost Elvira, soția lui Costică Caratase, jucat excepțional de marele Toma Caragiu.

Actrița a venit pe lume la 6 martie 1933, în Iaşi, tatăl său fiind Alexandru Pogonat, jurist și ofițer, fost primar al Iașului în 1921.

Citește și: Iubirile fără noroc ale Margaretei Pogonat: Geo Costiniu moare singur, Cornel Coman la 44 de ani

Acesta avea să moară în război, în prima linie ,atunci când armata română a trecut Prutul, în iunie 1941. La dispariția acestuia, viitoarea artistă avea doar 8 ani.

Mama sa, Anastasia Ferichidis, a fost actriță, cu nume de scenă Sia Ferichide-Bote, de la care a și moștenit pasiunea pentru actorie, scrie cinemagia.ro.

Totuși, în copilărie visa să devină medic chirurg, însă, datorită mamei, a îndrăgit scena. 

Între 16 şi 22 de ani, și-a câștigat existenţa singură, trecând prin tot felul de meserii: secretară de liceu, mânuitoare de păpuşi, contabilă, casieră, desenator tehnic.

În rolul mamei Pistruiatului, interpretat de Costel Băloiu - Foto: Facebook/Cineclic

În 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa maestrului Al. Finţi.

În cinematografie a debutat încă din studenție, în 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii”, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle.

Au urmat alte și alte roluri, atât în cinematografie, cât și pe scena teatrelor din Iași, Ploiești și, finalmente, Nottara, din București.

Citește și: Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

Margaretei Pogonat îi plăceau rolurile complexe, problematice și spunea că „în scenariile noastre de film, femeile sunt personaje plate, doar partenere pentru rolurile bărbătești. Probabil că scenariştii noştri n-au prea mare încredere in actriţe”.

Actrița nu punea mare preț pe înfățișarea exterioară, mizând în toatăcariera și viața ei pe valorile lăuntrice pe care le avea.

„Ştiu, sigur, că am o înfăţişare plăcută, o anume frumuseţe simplă (de trăsături, de expresie) penetrantă la spectator, dacă e bine folosită. Dar niciodată n-am mizat pe aceste date şi mai ales, n-am încercat să le subliniez.

De obicei, ocolesc artificiul de costum, de coafură, de machiaj, pentru că am credinţa că ele distrag atenţia spectatorului de la ceea ce am eu de comunicat şi vine deci dinlăuntrul şi nu dinafara mea.

Asta poate pentru că eu consider că ceea ce am pe dinăuntru este mai valoros decât datele exterioare, oricât de bine şi frumos ar fi ele puse în evidenţă.

Acelea sunt decorul. Ambalajul. Coaja. Dar şi cea mai frumoasă coajă nu poate fi altceva decât ceea ce spune acest cuvânt: un înveliş”, mărturisea artista într-un interviu acordat revistei Cinema, în iunie 1972, potrivit dosaresecrete.ro.

Cu Toma Caragiu, în memorabilul film „Actorul și sălbaticii” - Foto: Facebook/Cineclic

Dincolo de producțiile românești, un lucru mai puțin știut este că, în anul 1972, a jucat în producția englezească „Papesa Ioana”, unde a fost colegă de platou cu nume celebre precum Liv Ullmann, Olivia de Havilland şi Maximilian Schell.

În viața personală s-a căsătorit de tânără și a divorțat la scurt timp. Din acest mariaj a rezultat Maria-Anca Rusescu, singurul copil al artistei.

Timp de câțiva ani a trăit o frumoasă poveste de dragoste cu actorul Cornel Coman, marea sa iubire, cu care s-a întâlnit pe platoul de filmare al peliculei „Drum în penumbră” (1972).

Destinul i-a despărțit brutal, însă. Lui Cornel Coman, „devorat” de o boală necruțătoare, galopantă, i s-a făcut fulgerător rău, pe scenă, într-o după-amiază nefastă de spectacol, în 16 ianuarie 1981. Avea doar 44 de ani.

Citește și: Cornel Coman se prăbușește fulgerător pe scenă și moare. Avea doar 44 de ani. Jucase în 40 de filme

Ceva mai târziu, Margareta Pogonat a încercat să-și găsească consolarea într-o relație neobișnuită pentru imaginea și stilul său, cu un june-prim al ecranului cu 17 ani mai tânăr, Geo Costiniu. 

Alături de actorul Cornel Coman, marea ei iubire - Foto: Facebook/Cineclic

Am fost ca două steluţe care, încet-încet, s-au îndepărtat... până când nu s-au mai văzut...”, povestea actorul la un moment dat, conform adevarul.ro.

Chiar și el s-a stins din viață înaintea actriței, Costiniu murind la 22 noiembrie 2013, la 63 de ani.

Însă, doar câteva luni mai târziu, pe 11 mai 2014, a trecut la cele veșnice și Margareta Pogonat, la vârsta de 81 de ani, anul acesta comemorându-se un deceniu de la moartea sa.

A fost înmormântată în cimitirul Iancu Nou din Bucureşti.

Citește și: Alain Delon de România: 5 căsătorii, de două ori cu aceeași femeie. A fost loz în plic. Moare uitat

Despre ea, regretatul Mitică Popescu spunea că a fost un „om chinuit“, dar şi o actriţă „minunată“ şi „foarte talentată“.

„Săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti. A fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat“, spunea marele actor. 

Poate cumva nedrept, dintr-o carieră prodigioasă, Margareta Pogonat va rămâne în amintirea publicului mai mult ca „mama Pistruiatului” și, eventual, ca „soția” lui Toma Caragiu din „Actorul și sălbaticii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te