Cel mai scump ingredient din lume costă 330.000 de dolari. Românii îl caută prin pădurile țării

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.05.2024 - 18:01
Cel mai scump ingredient din lume costă 330.000 de dolari - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
loc 1
loc 2
loc 3
loc 4
loc 5

Cel mai scump ingredient din lume costă 330.000 de dolari. Unii români îl caută prin pădurile țării, unde ar putea da peste o varietate asemănătoare a acestuia. Dar gastronomia de pe mapamond mai are și alte produse de lux, al căror preț este accesibil doar celor bogați.

SHARE

Cel mai scump ingredient din lume costă 330.000 de dolari. O varietate a acestuia se găsește și prin pădurile din România, unii români încercându-și norocul în speranța unei îmbogățiri rapide.

Cel mai scump ingredient din lume costă 330.000 de dolari. Românii îl caută prin pădurile țării 

Dacă spunem ingredient, ne gândim la un produs ce intră în compoziția mâncărurilor preparate.

Este și așa, dar nu-i mai puțin adevărat că și pateul sau icrele pot fi numite ingrediente, chiar dacă sunt consumate „pe pâine”, ca simple sandvișuri ori, ca să vorbim frumos, tartine.

Există în bucătăria de lux anumite asemenea ingrediente al căror preț este accesibil doar celor foarte bogați.

Citește și: Care e cel mai scump condiment din lume? 1 kilogram din el poate costa cât 200 de grame de aur

Dar, cum mai mereu visăm că într-o zi vom câștiga marele premiu la loto, poate că este bine de știut care sunt cele mai scumpe cinci ingrediente de pe mapamond, conform ierarhiei făcute de delicious.com.au.

Trufele albe d'Alba Madonna - Foto: delicious.com.au

Top 5 cele mai scumpe ingrediente din lume

1) Trufe albe de Alba

Există trufele negre de lux, pe care, poate, le-ați mâncat rase peste tagliatellele unse cu unt, iar apoi există trifola d'Alba Madonna - sau trufa albă de Alba - care crește în Italia.

Cel mai scump tubercul din acest tip de trufe a fost vândut pentru 330.000 de dolari, în 2007.

Trufele albe se găsesc și în România, dar într-o proporție și iversitate mai mică decît cele negre.

Citește și: Care este cel mai scump vin din lume? O sticlă costă cât 12 mașini Tesla model Y

La noi, norocoșii pot da peste Tuber Magnatum Pico, o trufă albă cu formă sferică și cu numeroase adâncituri ce o face neregulată, se scrie pe trufe.ro.

Suprafața exterioară este netedă și catifelată. Chiar dacă, la exterior, culoarea ei variază de la ocru pal la crem închis sau verzui, interiorul său este clar de culoare albă sau galbenă cu vinișoare albe.

2. Caviar sturion Beluga 

Caviarul este un produs alimentar de lux, obținut din icre sau ouă de sturion. Caviarul este de obicei servit ca aperitiv, de obicei pe feliuțe de pâine prăjită și este adesea însoțit de smântână, arpagic și lămâie.

Caviarul de sturion siberian este unul dintre cele mai scumpe alimente de pe planetă, fiind apreciat pentru gustul său sărat și pământiu.

Citește și: Care este cel mai scump telefon din lume? Valorează cât echipele de fotbal FCSB și Farul la un loc

Caviarul Beluga iranian este oficial cel mai scump din lume - un kilogram vă poate costa și 25.000 de dolari. 

Cel mai bun mod de a îl gusta? Puneți cu lingura puțin pe mână și mâncați la temperatura corpului.

3) Brânză Caciocavallo Podolico

Există câteva varietăți de caciocavallo, dar Podolico este cea mai scumpă. Se vinde cu aproximativ 140 de dolari pe kilogram.

Această brânză este fabricată din lapte crud obținut de la rasa de vacă italiană Podolica, crescută ecologic.

Citește și: Ce preț are cel mai scump parfum din lume? Cu un flacon poți cumpăra 120 de Dacii Logan

Brânza de cașcaval învechită în peșteră are o formă de lacrimă și un gust ușor asemănător cu provolone.

4) Foie-gras „etic”

Este o specialitate culinară  de lux ultrabogată în grăsimi. Foie-gras este obținut de obicei din ficat de gâscă sau de rață hrănite forțat pentru a fi „recoltat” ulterior, ficatul gras.

Cum procedura a devenit contestată din punct de vedere etic, există deja alternative „etice”, în plină dezvoltare.

Citește și: Care este cea mai scumpă ciocolată din lume? Costă cât 850 de ciocolate normale

În Spania, „foie-gras etic” vândut de „La Pateria de Sousa” costă până la 700 de dolari pe kilogram.

5) Crustaceele „gât de găscă”

Fiind o mândrie culinară a provinciei spaniole Galicia, crustaceele „gât de gâscă” - sau „lipacul de gâscă” - sunt extrem de greu de recoltat, pescarii riscându-și viața pentru a-i culege de pe stâncile sparte de valuri.

O recoltă bună de asemenea scoici poate aduce mai mult de 500 de dolari pe kilogram.

Citește și: Cea mai scumpă cafea din lume costă 2.500 de dolari pe kilogram. Ce o face atât de specială?

Nu doar gustul minunat, ci și capturarea aventuroasă a acestora contribuie la faima lor. Ele sunt „recoltate” de așa-numiții „percebeiros” (vânători de scoici).

Aceștia își riscă viața răzuind crustaceele de pe stâncile cu vârfuri, în timp ce valurile oceanului le lovește cu putere.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te