Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? „Dacă nu o să faceţi pe voi, să îmi daţi un telefon

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.05.2024 - 16:11
Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
cu silviu stanculescu
salt cu parasuta
general

Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? Marele actor, ajuns la vârsta de 88 de ani, a făcut multe lucruri periculoase pe platourile de filmare. Dar un lucru anume l-a înspăimântat atât de tare, încât a ajuns să facă pe el, la propriu, conform propriilor mărturisiri.

SHARE

Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? Pare greu de imaginat, dar marele actor, care a făcut de toate la filmările pentru peliculele în care a jucat, înfruntând multe pericole în posturi periculoase chiar și pentru un cascador profesionist, a avut un moment în care a fost înspăimântat de ceea ce urma să facă la producția unei pelicule din 1973.

Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? „Dacă nu o să faceţi pe voi, să îmi daţi un telefon”

Despre Florin Piersic orice prezentare ar fi inutilă, pentru că, probabil, nu există român care să nu-l cunoască.

Marele actor, ajuns la venerabila vârstă de 88 de ani, are o filmografie bogată, dublată de sute de spectacole de teatru și numeroase apariții în emisiuni tv.

Va rămâne mereu în istoria cinematografiei drept haiducul Anghel Șaptecai, din cadrul peliculelor cu haiduci, dar mai ales ca Mărgelatu, din și mai cunoscuta serie care l-a avut ca personaj principal.

Florin Piersic a făcut de toate în film, iar din punct de vedere al expunerii la pericole, nu a dat niciodată înapoi, preferând de cele mai multe ori să-și facă singur cascadoriile.

Citește și: Pierdere dureroasă a lui Florin Piersic. Ce mărturisește abia acum? „Vreau să-l întreb pe Dumnezeu”

Dar unul dintre filmele mai puțin știute de publicul larg, „i-a pus capac” din acest punct de vedere, devenind o adevărată tortură pentru semețul și, altfel, cutezătorul artist.

Este vorba de „Parașutiștii”, producție din 1973, regizată de Dinu Cocea, cel care regizase și cele șase filme din seria „Haiducilor”, dintre care, în ultimele trei, Piersic deținuse rolul principal.

Marea provocare a actorului s-a numit saltul cu parașuta, el interpretându-l pe colonelul Alexandru Luncan, chiar comandantul unei unități de parașutiști.

Florin Piersic alias colonelul Luncan, în avion, alături de Silviu Stănculescu, cel care a jucat rolul adjunctului său - Foto: Facebook/Studiourile Buftea 

Dar, pentru Piersic, a sări în gol de la 2.000 de metri altitudine a însemnat cea mai teribilă spaimă din cariera sa.

Paradoxal, el consideră „Parașutiștii” filmul pe care-l iubește cel mai mult dintre toate în care a jucat.

„La Constanţa am făcut „Paraşutiştii”, filmul pe care îl iubesc cel mai mult din toate filmele mele în care joc.

La Constanţa l-am jucat pe colonelul Luncan, şeful paraşutiştilor. Mi-aduc aminte de acest scenariu şi de acest film. Când îl văd mi-e drag să mă uit la el şi aş putea să mă uit de zece ori”, a declarat Piersic pentru replicaonline.ro.

La mulți ani după realizarea peliculei, Florin Piersic a povestit experiența înfiorătoare prin care a trecut, mărturisind cu șarm  și sinceritate că, practic, „și-a udat pantalonii” când a sărit din avion.

Citește și: Secretul lui Florin Piersic pe care l-a ascuns o viață întreagă. Ce a făcut în urmă cu 40 de ani?

Actorul nu avea deloc de gând să sară, când a văzut hăul din fața sa, dar a fost „ajutat” de un șut în fund primit de la legendarul general Grigore Baștan, inventatorul parașutei militare românești, deținător, multă vreme, al recordului național de salt cu parașuta și primul general-parașutist din armata română.

„Într-o zi, după ce filmasem la Bobocu, lângă Buzău, trebuia să ajungem cu toată echipa de filmare la Constanţa. Sper că mă ţin pantalonii şi că de data asta mi-am pus chiloţi de tablă. Ne-am ridicat la 2.000 de metri.

Măi, copile, vreau să vă spun doar atât. Când am ajuns în avion, îmbrăcat în costumul lui Luncan, marele general Grigore Baştan, inventatorul paraşutei militare româneşti, mi-a zis: «Vreau să sari cu paraşuta din avion!». Operatorul era deja băgat într-o cuşcă de sârmă, dar eu nu voiam sub nicio formă! Îţi spun cinstit, să sari de la 2.000 de metri e o crimă!”, a rememorat Piersic acel episod.

Florin Piersic, în fața celui mai înspăimântător moment din cariera sa - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Partea și mai hazlie este că, după ce l-a bombardat pe Baștan cu întrebări despre deschiderea parașutei principale și a celei de rezervă, a primit o „încurajare” din partea acestuia care a pus „capac” și brumei de curaj pe care o mai avea.

„Am spus: Care paraşută? Că nu vedeam niciuna. Zice: «Ai o paraşută în spate! Dacă nu se deschide paraşuta, ţii de cârligul ăsta de la piept şi dacă vezi că dacă după zece secunde nu s-a deschis paraşuta, tragi de el şi se deschide a doua paraşută».

Am zis: Da. Dar dacă nu se deschide nici a doua? La care el îmi spune: «Atunci, poţi să uiţi».

Eu îţi dau cuvântul meu de onoare că am avut curaj să fac toate cascadoriile, dar nu îmi place să stau la etaj şi să mă gândesc că aş putea sări de acolo”, a continuat actorul povestirea.

Citește și: Actrița Rodica Mandache, despre relația cu Florin Piersic. „Între noi e o dragoste fierbinte”

Ceea ce l-a decis pe Florin Piersic să facă saltul nu a fost voința proprie, ci un picior în fund pe care i l-a dat generalul și care l-a proiectat în văzduh. Acolo, în căderea spre pământ, Piersic a făcut, pur și simplu, pe el, de frică.

„S-a rugat Baştan de mine, se tot învârtea avionul deasupra aeroportului, şi mi se tot spunea să sar. I-am zis lui Baştan: Cred că e o glumă, nu pot nici să mă apropii de uşa asta.

El tot vorbind cu mine, a prins momentul. Şi acum simt aici piciorul pe care mi l-a dat Baştan în fund! Am zburat din avion. Nu o să-ţi dai seama, văzând filmul, că eu, ieşind din avion, am strigat: Mamăă!

Nu am avut atunci pantaloni de tablă, dar când am auzit că s-a deschis paraşuta prin aer, mă gândeam că m-am ţăcănit.

Nu ştiu dacă vreodată aţi făcut pe dumneavoastră, dar vă sfătuiesc să săriţi cu paraşuta şi dacă nu o să faceţi pe voi, să îmi daţi şi mie un telefon“, a mai spus Piersic.

Experiența aproape traumatizantă a fost relatată și de Geo Costiniu, care a debutat cinematografic în acel film. 

Legendarul general de parașutiști Grigore Baștan - Foto: Arhiva

„Noi numai când ne uitam în hău, ni se făcea rău. Bietul Dinu Cocea s-a chinuit ceasuri întregi să ne convingă, pe Florin Piersic şi pe mine, să sărim cu paraşuta. 

Eu i-am răspuns că fac orice, călăresc, şofez, mă lupt, orice, dar pe pământ. Cât despre Florin, el i-a răspuns pur şi simplu că e singur la părinţi“, spunea Geo Costiniu, în 1972, în revista Cinema.

Și generalul de brigadă în rezervă, Achim Alstani, a confirmat spaimele lui Piersic. Alstani a fost unul dintre militarii care au sprijinit echipa de filmare cu ocazia scenelor turnate în judeţul Buzău, la baza aeriană de la Boboc.

Alstani îşi aminteşte cum a ezitat Florin Piersic să sară din trenajor, o construcţie înaltă de aproape zece metri, din care se simulează ieşirea paraşutistului din avion.

Citește și: Actrița Ioana Pavelescu despre relația cu Amza Pellea: „Sunt revoltată”. Care e adevărul, de fapt?

„Florin Piersic trebuia să facă un salt împreună cu Silviu Stănculescu şi cei doi ar fi trebuit să se sincronizeze cumva ca să iasă scena. Reuşea să sară numai Silviu Stănculescu, iar Florin Piersic rămânea în uşă, blocat.

De patru ori a eşuat şi abia după a cincea oară a sărit. Atunci a răbufnit şi le-a zis celor din echipa de filmare să nu-l mai supună la aşa chin“, a povestit generau, conform adevarul.ro.

Odată scăpat cu viață din filmările la „Parașutiștii”, Florin Piersic și-a continuat în forță cariera. Dar n-a uitat niciodată groaza pe care a trăit-o atunci.

Însă, odată revenit pe pământ, în siguranță, pelicula a devenit preferata sa din prodigioasa-i filmografie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te