El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.04.2024 - 08:34
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat - Foto: Wikimedia Commons
El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat - Foto: Facebook

El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Jucătorul care câștiga Liga Campionilor cu AC Milan în 1994 a declarat că o contibuție mare asupra carierei sale a avut-o Mircea Lucescu, datorită căruia a devenit fotbalist.

SHARE

În toată istoria fotbalului, există numai cinci jucători care au reușit să participe în toate cele cinci ligi de top din Europa: Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A și Ligue 1.

El e singurul fotbalist român care a jucat în toate cele 5 ligi de top din Europa. Cine l-a promovat

Printre aceștia se numără românul Florin Răducioiu, danezul Christian Poulsen, muntenegreanul Stefan Jovetic, olandezul Justin Kluivert și ultima adiție gabonezul Pierre-Emerick Aubameyang.

Florin Răducioiu este un produs al centrului de juniori al clubului Dinamo București. A fost promovat în prima echipă de antrenorul Mircea Lucescu încă de la vârsta de 17 ani, făcând parte din echipa care se califica în sferturile de finală ale Cupei Cupelor în 1989 și în semifinalele aceleiași competiții un an mai târziu.

Citește și: Recunoașteți personajul? Copilul „născut” în barcă va fi cel mai mare sportiv român din istorie

După selecția în lotul echipei României pentru Mondialul din 1990, la doar 20 de ani, Răducioiu a fost ofertat de echipele din străinătate, semnând pentru AS Bari.

A trecut apoi prin curtea altor echipe din Italia, în 1993 ajungând la campioana Europei, AC Milan, alături de care, deși a evoluat doar de șapte ori, marcând două goluri, a câștigat Liga Campionilor UEFA.

În 1994 s-a mutat în Spania, unde a evoluat timp de două sezoane la Espanyol Barcelona, iar în 1996 a fost transferat în Anglia, la West Ham United. Nu s-a adaptat la fotbalul britanic și după doar jumătate de sezon în Premier League, a revenit în Spania, la Espanyol.

În 1997 a bifat al patrulea campionat ca valoare din Europa, cel german, evoluând un sezon la VfB Stuttgart, pentru ca apoi după o trecere prin Italia, la Brescia, și una prin România, la Dinamo, să joace și în al cincilea campionat puternic de pe continent, Ligue 1, pentru AS Monaco.

Răducioiu și-a încheiat cariera în 2004, la echipa franceză de amatori US Créteil-Lusitanos.

 „Fără Lucescu nu aș fi devenit fotbalist”

Fostul atacant important al echipei naționale a povestit cum a început povestea lui în fotbalul profesionist. Răducioiu fiind singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate ale Europei: Italia, Spania, Anglia, Germania și Franța.

„La 8 ani, la Dinamo, în grupa lui Piți Varga. Fiind crescut în Colentina, nu eram departe de Dinamo și tata m-a dus la nea Piți. Am fost la o selecție pe zgură pe vremea aia, în spatele stadionului mare. De acolo a început aventura mea. Eu am crescut la Dinamo și de la Piți Varga am învățat tehnica individuală, care este un element primordial.

Citește și: Cine a fost primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice. Ce i-au făcut comuniștii

La 15 ani, nea Mircea m-a adus la prima echipă și atunci am intrat în anturajul echipei mari. Am și debutat cu Poli Timișoara, când eram foarte slab, foarte fricos... Mi-era o frică teribilă! Am jucat, cred, 15 minute și ăla a fost debutul meu la Dinamo. Datorită acestui om extraordinar și antrenor, Mircea Lucescu!

A fost antrenorul care a avut cel mai important rol în cariera mea. Cel mai important om din viața mea! Fără el nu aș fi devenit fotbalist de un bun nivel și chiar îi datorez multe din toate punctele de vedere”, a rememorat fostul mare fotbalist. 

A câștigat Liga Campionilor

Florin Răducioiu a înscris la Dinamo 30 de goluri în 84 de partide jucate, a câştigat campionatul României în 1990 şi Cupa României în 1986 şi 1990. A îmbrăcat tricoul primei reprezentative de 40 de ori, reuşind să înscrie de 21 de ori.

Citește și: Prețul plătit de Dan Grecu, primul campion mondial la gimnastică. Se retrage. „Durerea e prea mare”

La Milan a câștigat cele mai importante trofee din carieră, Serie A, Supercupa Italiei și Liga Campionilor!

Bucureșteanul în vârstă de 54 de ani a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din 1999-2000 și pentru întreaga activitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te