De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 05.05.2024 - 09:18
De câte ore de somn are nevoie organismul, în funcție de vârstă? Care sunt pericolele insomniei? - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Somnul suficient și profund este indispensabil pentru un organism sănătos. În funcție de activitățile zilnice, ocupație, dar în special de vârstă, orele de somn necesare diferă de la o persoană la alta. Care sunt pericolele insomniei pentru sănătate?

SHARE

Răspunsul la întrebarea „câte ore de somn sunt necesare pentru un organism sănătos?” nu este unul simplu, a declarat Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Universitatea din California de Sud, relatează un articol al publicației CNN.

Citește și: Cât trebuie să mănânci și să dormi, cât sport să faci pentru a limita riscul apariției demenței

Nevoile de somn diferă de la un individ la altul și variază de-a lungul vieții, dar recomandarea generală este de a dormi între șapte și nouă ore pe noapte.

Somnul la copii și adolescenți

În primul an de viață, bebelușii pot dormi între 17 și 20 de ore pe zi, a spus Dasgupta. Bebelușii de la 4 luni la 12 luni au nevoie de 12 până la 16 ore de somn.

Copiii mici, care au vârste cuprinse între 1 și 3 ani, ar trebui să aibă între 11 și 14 ore de somn. Copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă între 10 și 13 ore, a adăugat el, iar de la 6 la 12 ani, ar trebui să doarmă între 9 și 12 ore.

Citește și: Studiu: Ce medicament popular pentru slăbit te scapă de sforăit, un obicei care îți afectează inima

Adolescenții ar trebui să doarmă între 8 și 10 ore. Această recomandare a stârnit o dezbatere în ultimii ani cu privire la orele de începere a școlii.

„Pe măsură ce copiii se îndreaptă spre adolescență, ei preferă să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu", a spus Christina Chick, cercetător postdoctoral în psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

Citește și: Semnele care îți arată că trebuie să mergi urgent la psihiatru. Ce boală ai putea avea?

„Acesta este motivul pentru care orele de începere a școlii sunt un punct de dezbatere atât de important: dacă nu poți adormi decât mai târziu, dar ora de începere a școlii rămâne aceeași, vei dormi mai puțin."

Importanța somnului profund

Obținerea unui somn profund și atingerea stadiului de mișcare rapidă a ochilor (REM) ajută la cogniție, memorie și productivitate pe parcursul zilei. 
REM este etapa de somn în care amintirile sunt consolidate și stocate.

Citește și: Motivul pentru care unele femei îmbătrânesc mai repede. Li se adaugă 3-5 luni la vârsta biologică

De asemenea, stadiul REM ne permite să visăm intens. Uneori, oamenii pot dormi destul, dar se vor simți totuși obosiți, ceea ce poate însemna că nu ating aceste etape de somn.

Somnul la adulți

Un somn de șapte până la nouă ore este cel mai bun pentru adulți, deși adulții mai în vârstă pot face față mai bine unei anumite lipse de somn.

Citește și: Ce trebuie să facă oamenii cu vârsta între 30 și 50 de ani ca să nu ajungă la demență la bătrânețe?

Ca o excepție, adulții tineri pot avea nevoie de nouă sau mai multe ore în mod regulat, deoarece creierul lor este încă în curs de dezvoltare, iar adulții de orice vârstă pot avea nevoie, de asemenea, de nouă sau mai multe ore atunci când se recuperează după o boală.

Riscurile somnului insuficient

Somnul insuficient a fost asociat cu consecințe pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau demență.

Citește și: De ce micii și ceafa la grătar pot crește riscul de cancer? La ce substanțe nocive ne expunem?

Pe termen scurt, chiar și o zi de pierdere a somnului poate dăuna sănătății, potrivit unui studiu recent.

Persoanele care dorm prost ar putea fi, de asemenea, predispuse la afecțiuni precum anxietatea, depresia și tulburarea bipolară, a declarat Dasgupta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te