ABUZ CU REPETIȚIE. Justiția interzice presei să scrie despre fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.04.2024 - 16:45
ABUZ CU REPETIȚIE. Justiția interzice presei să scrie despre fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru - Foto: INQUAM PHOTOS

O practică extrem de nedemocratică se instituie în Justiția românească. Tribunalul București a interzis publicației Newswek România să scrie orice despre fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru, care are ultimul termen într-un dosar de corupție chiar la sfârșitul acestei luni.

SHARE

Luni, 24 aprilie, conform portal.just.ro, care nu este mijloc de comunicare între părțile dintr-un dosar, Tribunalul Municipiului București (TMB) a emis o ordonanță președințială prin care ne este să scrie absolut orice despre fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru.

Este al doua astfel de decizie după cea a Tribunalului Argeș care a decis pe 23 februarie că Newsweek România nu mai are dreptul să scrie nimic despre fostul ministru al Justiției, Tudor Chiariu, și despre soția acestuia, judecătoare.

Decizia de ieri a instanței de judecată din București vine chiar în ziua publicării raportului Departamentului de Stat la adresa României, unul extrem de critic la adresa Guvernului și a Justiției. 

ABUZ CU REPETIȚIE. Justiția interzice presei să scrie despre fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru

Hotărârea de ieri a TMB merge deja pe precedentul create de instanțele din provincie. 

Conform celor publicate pe portalul instanțelor de judecată pentru că nu am primit încă nici o comunicare oficială din partea acestei instanțe de judecată ne este interzis precum în cazul Chiuariu să mai publicăm orice, oriunde despre fostul oficial al statului român care a condus AEP.

Iată minuta publicată pe portal.just.ro: 

“Admite în parte cererea. Interzice în mod provizoriu pârâţilor (n.r. Newsweek România SRL și Stelian Negrea) de a publica sau a transmite, direct sau indirect, sub orice formă, prin orice fel de mijloace de probă scrisă sau electronică orice fel de referire privind pe reclamantă, vizate de cerere. Stabileşte termen de formulare a acţiunii de fond 30 zile de la luarea măsurii prin prezenta hotărâre. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a sumei de 1200 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. Executorie fără somaţie sau trecerea unui termen. Cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea la dispoziţie prin grefa instanţei“. 

Detalii AICI

O nouă decizie care intră în contradicție cu toată legislația europeană privitoare la libertatea presei și care contrazice jurisprudența românească în materie.

Solicitarea fostei șefe AEP fusese introdusă în urmă cu o săptămână, avusese un termen de amânare în instanța de judecată după care a fost acceptată de judecătorii de la TMB. 

Ce a deranjat-o pe Ana Maria Pătru?

Interdicția vine la scurt timp după ce jurnalistul Stelian Negrea, senior editor la Newsweek România, i-a trimis fostei șefe AEP o serie de întrebări legate de cele două dosare de corupție în care a fost anchetată de DNA. 

În mod paradoxal, Pătru a purtat o discuție cu jurnalistul Newsweek România în care l-a amenințat cu deschiderea unui proces dacă urma să fie publicat un articol despre dosarele acesteia. Mai mult a răspuns unui set de 10 întrebări legate de cele două dosare în care a fost anchetată de DNA pentru fapte de corupție.

Și în ciuda, acestor comunicări cu jurnalistul Stelian Negrea, Ana Maria Pătru a ales să introducă și acțiune în instanța de judecată pentru a nu mai publica nimic despre cele două dosare ale domniei sale. 

Pătru are un ultim termen la sfârșitul acestei luni în cel de-al doilea dosar de corupție în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență și în care procurorii DNA au acuzat-o că a primit o mită de 600.000 de Euro din partea Irinei Socol, patroana companiei Siveco SA. 

Bani pe care nu i-ar fi dat mai departe către șeful COnsiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, cu care era prietenă foarte bună, pentru a-i îndulci o acțiune de control a acestei instituții la compania Siveco.

În primul dosar de corupție, Ana Maria Pătru a fost achitată de instanța de judecată. Procurorii DNA o acuzaseră că luase mită un apartament de lux de la aceeași Irina Socol și o mașină Land Rover pentru a-i înlesni acesteia un contract de achiziție chiar cu instituția pe care Pătru o conducea. 

Al doilea abuz de acest fel al Justiției împotriva Newsweek România

Acesta este cel de-al doilea abuz similar din partea Justiției împotriva publicației Newsweek România și a jurnaliștilor acesteia, după ce în februarie 2023 Tribunalul Argeș a emis, pentru prima dată, o ordonanță președințială prin care nu mai avem voie să scrie absolut nimic despre fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, și soția acestuia judecătoare.

Citește și: ABUZ Justiția interzice presei să scrie despre un fost ministru al Justiției și soția sa judecătoare

Deși avocații Newsweek România au făcut apel la această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), ni s-a fixat un termen de judecată peste două luni. 

Evident că în această perioadă nu avem voie să ne exercităm profesia și dreptul la liberă exprimare și să scrie despre activitatea fostului ministru al Justiției și soția acestuia judecătoare. 

Citește și: DEZVĂLUIRI Ana Maria Pătru, de la Autoritatea Electorală, rețeta unor șpăgi cinstite

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te